(NE)SOCIJALNA POLITIKA

TRAŽE OD OPAČIĆ DA PONIŠTI NATJEČAJ ‘Ne igrajte Igre gladi, besplatan obrok dajte svoj siromašnoj djeci’

 Goran Mehkek/CROPIX

Nevladine udruge okupljene u Platformi 112 zatražile su jučer od Ministarstva socijalne politike da hitno poništi natječaj kojim namjerava podijeliti 24 milijuna kuna udrugama za projekte osiguranja prehrane u školi za siromašnu djecu. Umjesto tog “nevjerojatnog” natječaja, zahtijevaju žurnu izradu programa koji će svoj socijalno ugroženoj djeci osigurati minimalne uvjete, i to preko sustava, a ne preko udruga.

- Što će biti sa sredinama u kojima nema udruga? Kako će se spriječiti obilježavanje te djece i kako će djecu izabirati?

Sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednaka prava i jednake mogućnosti, a to se može postići jedino dugoročnom sustavnom podrškom kroz institucije kojima to i jest u opisu poslova.

Netko ironičan mogao bi ovaj natječaj nazvati i ‘Igrama gladi’ jer će se, valjda, projekti natjecati i dobivati bodove prema nečijoj procjeni koja su i čija djeca gladnija i siromašnija te koje su udruge sposobnije nahraniti ih?! - poručuju u udrugama koje u ovom pitanju predvode Rode, udruga Korak po korak te Koordinacija udruga za djecu.

Podsjetimo, nakon što su istraživanja pokazala da je oko 10.000 djece u hrvatskim školama gladno jer im roditelji ne mogu platiti školsku prehranu, ministrica socijalne politike Milanka Opačić objasnila je da se radi o djeci čije obitelji teško žive, ali ne ispunjavaju rigorozne uvjete za primanje socijalne pomoći. Stoga je osigurala novac koji će se dodijeliti udrugama da socijalno ugroženoj djeci podmire te troškove, kao i troškove školskih potrepština ili opreme za tjelesni.

Međutim, činjenica je da ni djeca iz obitelji koje primaju socijalnu pomoć nemaju pravo na besplatnu školsku kuhinju.

- Tražimo stoga od Ministarstva socijalne politike i Ministarstva obrazovanja da pristupe sustavnom rješavanju podrške djeci iz socijalno ugroženih obitelji kroz jačanje institucija sustava, a ne putem projektnog financiranja udruga - poručuju.

NANSI TIRELI 'Neka ministrica Opačić preuzme odgovornost za gladnu djecu'

ZAGREB - Saborska zastupnica i predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli pozvala je u četvrtak ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da preuzme odgovornost za gladnu djecu u Hrvatskoj.

"Gladna djeca moraju biti obveza države, ne nevladinih udruga, one su tu samo da popunjavaju rupe u sustavu koji ne valja, nikako da vode socijalnu politiku", poručila je Tireli, komentirajući poziv resornog ministarstva udrugama da prijave projekte usmjerene na osiguranje prehrane u školama djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

Tireli se pred novinarima u Hrvatskom saboru zapitala ima li Hrvatska dovoljno jaku mrežu udruga da može biti sigurna da će svako gladno dijete biti nahranjeno.

Postavlja se, dodaje, i pitanje tko će udrugama davati podatke koje je dijete gladno, hoće li to davati centri za socijalnu skrb ili će ih udruge morati same tražiti. Ako će to činiti centri, čemu poziv udrugama i zašto im davati 24 milijuna kuna ako to može napraviti sam centar, upitala je Tireli. "Pozivamo ministicu Opačić da preuzme odgovornost za gladnu djecu", poručila je.

Ministarstvo socijalne politike raspisalo je natječaj za dodjelu 24 milijuna kuna udrugama koje će prijaviti projekte za osiguravanje prehrane u školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji, na pomoć tim obiteljima, kao i na integraciju u život zajednice socijalno osjetljivih skupina.

Prijave za prehranu djece mogu se podnositi do 13. travnja, a za pomoć obiteljima i integraciju socijalno osjetljivih skupina do 27. travnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 23:20