ZORAN MILANOVIĆ

‘Butkoviću će sve uzeti, sad je gotov. A to što su napravili on i Madame de Pompadour Rimac je za zatvor‘

Predsjednik je da izjavu iz Zagorja

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u nedjelju je iz Pregrade odgovorio na optužbe ministra Olega Butkovića da je ‘trgovao utjecajem i pogodovao rođaku koji je pod sankcijama da otvori bankovni račun‘ poručivši Butkoviću da je oklevetao čovjeka, što je kazneno djelo, te da je zato ‘živčan i divlja‘.

Milanović je izjavio kako je čekao 24 sata da Butković shvati što je napravio.

„Oklevetao je čovjeka kojeg je odmah nakon toga u duplom pasu Večernji list prokazao i napisano je njegovo ime. Međutim, radi se o tome da taj čovjek koji je hrvatski i američki državljanin nikada nije bio pod europskim sankcijama. Ni dana”, rekao je predsjednik.

„To što je napravio Butković i Madame de Pompadour Rimac, to je trgovanje utjecajem. Radi manjih stvari su ljudi išli godinu dana u zatvor. On je trgovao utjecajem, s pozicije ministra je vršio pritisak na poduzeće koje radi s njegovim ministarstvom da zaposli Rimčekinog, ne znam, pašanca, sa sela netko tamo njezin. To je krivično djelo i zato je živčan i divlja”, rekao je Milanović.

Naglasio je da je Butković ‘ozbiljno oklevetao čovjeka kojem je to velika reputacijska šteta‘.

„Kad ti neko kaže da si pod sankcijama EU, da si, ne znam, Putinov prijatelj, to ljudima smeta i to mora biti istina, a ako nije istina, utuživo je. S obzirom da taj čovjek ima novca i da ga ja poznam, a doći ćemo do toga tko ga još pozna, on će ih proganjati kao vraga grešnu dušu iz Amerike”, kazao je.

Dodao je i da će kad ih se ‘dočepaju‘ njihovi odvjetnici to biti ‘gore nego sankcije Rusije‘.

„Ostat će bez krčme, bez krave, bez magarca, bez kamiona, bez svega što ima. Sve će mu uzeti. Zato što kleveće ljude”, rekao je predsjednik.

Milanović je kritično govorio i o ‘čovjeku koji se predstavlja kao predstavnik vlasnika Večernjeg lista‘, kojeg je nazvao ‘raskalašenim i nemoralnim popom bez čije se suglasnosti u Večernjem ne može objaviti ni osmrtnica‘.

„Ili je taj pop išao kod čovjeka koji je pod sankcijama, cijelo vrijeme se družio s Putinovim slugama ili je namjerno lagao. I to će morati objasniti. Ima u pravnom sustavu, pa čak i ako se mora američki pravni sustav uključiti, ima lijeka protiv takvih divljaka. Butkovića nitko nije vukao za jezik. Mi smo lijepo i nježno živjeli on i ja četiri godine, klonio me se i onda se odlučio baciti kao pile u ono što ostane iza krave i tu je gdje je”, izjavio je Milanović.

Butkovića je nazvao ‘simpatičnim sitnim lopovom kojeg nitko nije shvaćao ozbiljno‘, ali da je sve bilo jasno kada je objavljena njegova komunikacija s Josipom Rimac.

„To će biti jedna od prvih točaka na meniju gozbe koja slijedi kada dođu Rijeke pravde i kada dođe Treća Republika - takvi će ići u zatvor. Naravno, neću ih zatvarati ja jer za to nemam ovlasti, ali će se Sabor baviti takvim stvarima, to sam potpuno uvjeren. Jer svi oni koji se bore da Hrvatsku spase od HDZ-a i od ovih lopova, u tome su jednodušni i nemaju nikakvih prijepora”, rekao je Milanović koji je u Pregradi nazočio zatvaranju tradicionalne manifestacije 501. Kostelska uskrsna pištola.

Butković je jučer pozvao Milanovića da odgovori na dva pitanja: je li trgovanje utjecajem ako predsjednik Republike osobno traži od državnih i privatnih banaka da otvore račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s ruskim kapitalom te što je dobio kao protučinidbu za taj angažman.

Butković: Zorane opet mi nisi odgovorio na pitanja

Nakon Milanovićeve današnje izjave Oleg Butković oglasio se opetovano na facebooku prozvavši ga da mu ‘opet nije odgovorio na pitanja‘.

"Zorane, opet mi nisi odgovorio na pitanja. Gledam te i slušam i ne vidim Predsjednika Republike nego nervoznog glasnogovornika stranih financijskih moćnika. Zabrinut sam za tvoje zdravlje jer si se previše uznemirio zbog dva tako jednostavna pitanja. U njima, kao što dobro znaš, nikoga nisam imenovao, ali ti si danas sam rekao o kome misliš da se radi i zaprijetio meni i mojoj obitelji u ime nekoga koga očito jako dobro poznaš", napisao je Butković.

Zabrinut je, kaže u objavi, za državu u kojoj Predsjednik Republike javno prenosi prijetnje ministru i njegovoj obitelji.

"Ako je i od tebe Zorane, previše je. Kako mi nisi odgovorio na pitanja, dat ću ti još malo vremena da se sabereš i kažeš javnosti istinu. Čujem da si sutra na Braču pa bi bilo zgodno da se prisjetiš jesi li tamo bio u suspektnom društvu", poručio je Butković Milanoviću.

Na kraju objave u ‘P.S.-u‘ Butković, koji se potpisuje kao ‘Oleg‘ poručuje: "Što se tiče tvojih prijetnji da će mi tvoj rođak uzeti sve, imam jednu molbu za njega pa te molim da mu je preneseš. Uzmite mi sve samo mi kravicu ne dirajte".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:24