KRAJ NAGAĐANJIMA

MILANOVIĆ ĆE BITI KANDIDAT SDP-a ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE! Iz vrha stranke Jutarnjem potvrdili da bi sve trebalo biti formalizirano do kraja mjeseca

Zagreb, 261116. Iblerov trg.
SDP.
Objava prvih nesluzbenih izbornih rezultate za predsjednika SDP Hrvatske.
Na fotografiji: Davor Bernardic novi predsjednik SDP-a i Zoran Milanovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Davor Bernardić i Zoran Milanović

Bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović postat će kandidat SDP-a za predsjednika Republike. O tome će u ponedjeljak raspravljati Predsjendištvo SDP-a, a koncem mjeseca još i Glavni odbor stranke koji bi trebao potvrditi takvu odluku.

Da će baš Milanović biti SDP-ov kandidat tvrde nam u vrhu stranke i iznose dva razloga za takvu odluku. Prvi je što je u dva istraživanja u kojima su se testirali kandidati Milanović uvjerljivo dominirao. Između osam predloženih imena među kojima su bili Tonino Picula, Ivo Josipović, navodno još Davorko Vidović, Biljana Borzan i drugi, preko 50 posto ispitanika se izjasnilo za Milanovića. Jedna anketa je rađena iz stranačkog call centra i to među članstvom i smipatizerima, a drugu je provela slovenska agencija, a u njoj su bili obuhvaćeni članovi stranke, simpatizeri i "obični" birači.

Drugi razlog da Milanović bude kandidat je što nitko drugi nije iskazao želju ići na izbore. Govorilo se da takve ambicije imaju Tonino Picula i bivši predsjendik Ivo Josipović, no oni ih nisu iznijeli. Za razliku od njih, Milanović je više puta razgovarao s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem o mogućnosti da se kandidira za predsjendika. Doznajemo i kako je s njim na tim razgovorima svaki puta bio i Ivan Račan, što bi se moglo protumačiti da bi on mogao sudjelovati i u njegovoj kampanji.

Kada se nagađalo o tome da bi bivši predsjendik SDP-a mogao biti kandidat stranke za šefa države, otvorilo se pitanje predizbora, a na njemu su najviše inzistirali Milanovićevi žestoki protivnici u stranci. Predizbori nisu odgovarali Milanoviću, ali ni Bernardiću koji bi se morao suočiti s time da je određeni postotak članova stranke protiv njegove odluke da u utrku za Pantovčak pošalje svog prethodnika. No, u situaciji kada stranka ima samo jednog kandidata automatski se rješava pitanje predizbora koji postaju suvišni.

Drugo pitanje oko kojega je bilo dosta nagađanja i špekulacija koje su izlazile u javnost odnosilo se na to hoće li Milanović biti kandidat SDP-a ili ljevice. U vrhu SDP-a tvrde da to ni u jednome trenutku nije bilo upitno jer Milanović želi ići na predsjedničke izbore jedino kao kandidat SDP-a, a osim toga SDP želi imati svoga kandidata.

- Ako će druge stranke podržati Milanovića, onda će ga podržati kao SDP-ova kandidata pri čemu je SDP stožerna stranka - kaže nam sugovornik iz SDP-a.

Za očekivati je da će stranke Amsterdamske koalicije također podržati Milanovića. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak već je kazao da će podržati kandidata kojeg ponudi SDP, a takav bi se potez mogao očekivati i od ostalih stranaka ove koalicije, od IDS-a, preko Glasa, vjerojatno HSU-a koji je nedavno izašao, do Laburista.

Prema neslužbenim informacijama, Glas, odnosno Anka Mrak Taritaš, samo u jednome slučaju sigurno neće podržati Milanovićevu kandidaturu, a to je ako će ga podržati HNS koji je takvu mogućnost najavljivao. - Ako želi podršku Glasa, Milanović bi se morao zahvaliti HNS-u i odbiti njihovu podršku - kaže nam osoba bliska Mrak Taritaš.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo