ODLUKA PREDSJEDNIKA

MILANOVIĆ DAO UKLONITI SVE BISTE S PANTOVČAKA Većina stranaka podržala takvu njegovu odluku, kažu da je ispunio obećanje, u HDZ-u negoduju

Biste Josipa Broza Tita, Stjepana Radića i Alojzija Stepinca (arhiva, 2015.)
 Dragan Matic / CROPIX

Nakon što je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s Pantovčaka uklonila bistu Josipa Broza Tita, novi je predsjednik Republike Zoran Milanović otišao korak dalje i odlučio ukloniti sve biste iz Ureda predsjednika.

Iz reakcije stranaka koje su Milanovića podržale u kampanji za predsjednika države proizlazi kako nisu od njega očekivale da vrati Tita na Pantovčak, nego pozdravljaju ovaj njegov potez i podsjećaju da je ispunio obećanje dano u predizbornoj kampanji. Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić kaže da ovaj potez nije izlaz iz situacije u kojoj ne želi vratiti bistu Josipa Broza kako se ne bi zamjerio desnijoj populaciji, pa onda uklanja da se ne zamjeri lijevima. Jelić podsjeća da je riječ o potezu koji je Milanović najavio još u kampanji kada je bio predsjednički kandidat, a realizirao ga je prošloga tjedna.

Bista Josipa Jurja Strossmayera vratit će se Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u čijem je vlasništvu, dok se za ostale biste - kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i Franje Tuđmana razgovara s muzejima kako bi ih zbrinuli.

- Predsjednik je još u kampanji govorio da je bistama mjesto u muzejima, a ne u Uredu. Tako da je ovaj potez pokazatelj dosljednosti - kratko je prokomentirao glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas. Iz njegove izjave proizlazi da, ukoliko neki SDP-ovci budu razočarani ovim Milanovićevim potezom jer su se nadali da će vratiti Tita, to neće biti službeni stav SDP-a.

- Neke situacije u životu, poput ove s koronavirusom, pokažu koliko su biste trivijalna stvar. Ako je Zoran Milanović ovim htio poručiti da se trebamo baviti suštinskim stvarima bitnim za svakodnevni život ljudi, a ne kipovima, podržavam njegov potez - kazao je predsjendik IDS-a Boris Miletić, te također podsjetio kako je to obećao u kampanji.

Uklanjanje svih bisti iz Ureda predsjednika podržala je i predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš. - Kroz cijelu svoju kampanju, a i samom inauguracijom Zoran Milanović je naglašavao i obećao da želi biti predsjednik svih građana Hrvatske. Na ovaj način šalje istu poruku i želi otupiti ideološke podjele u društvu - smatra Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak također pozdravlja odluku. - Bistama je mjesto u muzejima. Uostalom, gdje nema Radićeve biste ne treba biti niti od drugih političara - u šaljivom je tonu kazao Beljak.

Za razliku od stranaka ljevice i lijevog centra koje su podržavale Milanovića u osvajanju dužnosti šefa države, a koje i sada smatraju da je dobra odluka da sve biste ukloni iz Ureda predsjednika, u HDZ-u misle da je taj potez pogrešan.

- Za mene je ovo domobranska odluka Zorana Milanovića koju je donio kako bi kompenzirao prigovore ljevice da nije vratio bistu Josipa Broza Tita. Zato je uklonio povijesne biste oca domovine Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca, Mažuranića, te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana - kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uz napomenu koliko su velike Tuđmanove zasluge za našu zemlju.

- Odluka je pogrešna jer samo oni narodi koji poštuju velikane iz svoje povijesti imaju budućnost - zaključio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:31