BEZ DLAKE NA JEZIKU

MILANOVIĆ NA FACEBOOKU ŽESTOKO NAPAO PLENKOVIĆA 'Po povratku u Hrvatsku treba objasniti čije interese je branio i promicao u Bruxellesu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.07.2019. u 21:15

Facebook

 

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović žestoko je kritizirao premijera Andreja Plenkovića i njegovo ponašanje u pregovorima za izbor predsjednika Europske komisije. Milanović smatra da nas svojim ponašanjem dovodi u sukob s najmoćnijim državama EU, i svrstava u manjinsku grupaciju koja blokira donošenje odluka.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji. Pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke neprihvatljivo je.

I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku. Šteta koja prijeti je sljedeća.

1. Sukob s najmoćnijim državama EU, uglednim demokracijama (Njemačka, Francuska, Nizozemska, Španjolska itd.) koje pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku.

2. Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas, te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi.

3. Sukob s izglednim budućim šefom EK, koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika. Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima.

 

Ukratko - Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Briselu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim.

Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo