IZ MINUTE U MINUTU

Bivši Milanovićev ministar: ‘Stavili smo sve na crveno‘; Bačić: ‘Nezabilježen napad na Ustav‘

Milanović i Grbin sa sjednice Glavnog odbora su poručili da će zaustaviti ‘hrvatsku tragediju‘

Zoran Milanović, Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix

NOVO 23:38 Sanja Barić s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u subotu navečer još jednom se oglasila i na društvenim mrežama objavila poduže tumačenje oko aktualne situacije i budućih poteza različitih aktera.

Njen status na Facebooku prenosimo u cijelosti:

‘Hajde da razjasnimo par načelnih stvari i da se ne razbacujemo argumentima koji to nisu:

1. Nema usporedbe s razdobljem od 1990. do 2000. godine. Tada su na snazi bile druge ustavne odredbe, polupredsjednički sustav, PRH je bio ujedno i član/predsjednik političke stranke jer je tako Ustav omogućavao. Od studenog 2000. to smo ukinuli, ograničili i promijenili ulogu PRH, njegov ustavni položaj i dužnosti. To naprosto više nismo željeli, uvidjevši koliko je opasno tzv. „imperijalno predsjedništvo“.

2. Sve što nije zabranjeno, dopušteno je – temeljna je ustavna maksima koja se odnosi na ljudska prava i slobode tj. na nas kao pojedince. Na državna tijela se primjenjuje temeljna ustavna maksima – dopušteno je samo ono što je izričito dopušteno, ostalo je zabranjeno. To su temeljne maksime vladavine prava koje zna svaki student prve godine prava. Ustav štiti nas, ljude, ne državna tijela. Nemojmo ljudima pričati ustavne neistine da državna tijela mogu sve osim onoga što im je izričito zabranjeno kad je upravo suprotno.

3. Usporedbe izbora za Europski parlament i izbora za Hrvatski sabor također su neosnovane. Osim već rečenog pod 2. (PRH je izričito dopušteno sudjelovati na izborima za Europski parlament i to je jednako jasno kao i da mu nije dopušteno sudjelovati na domaćim izborima), puno je važnije razumjeti ulogu PRH u ustavnom poretku RH te ustroj i položaj tijela EU kako bismo shvatili da različito reguliranje te dvije situacije (sudjelovanje na nacionalnim parlamentarnim izborima i sudjelovanje na europskim parlamentarnim izborima) nije u kontradikciji, već upravo logična i najnormalnija posljedica razlikovanja suverene nacionalne države od supranacionalne organizacije EU.

Položaj PRH, u nacionalnoj državi RH, jest položaj neutralnog, neovisnog, nestranačkog i nadstranačkog jamca stabilnosti vlasti. (Stabilnost vlasti nemojmo miješati s pojmom slaganja s odlukama te vlasti ili politikama te vlasti!) Stabilnost vlasti je tijekom parlamentarnih izbora posebno u rukama PRH. PRH u tom razdoblju jedini ima puni izborni legitimitet, ostala dva tijela stvarne političke vlasti (Hrvatski sabor i Vlada RH) u „tehničkom“ su i time ograničenom mandatu. PRH saziva na konstituirajuću sjednicu novoizabrane zastupnice i zastupnike. PRH poziva na konzultacije novoizabrane zastupnice i zastupnike. PRH povjerava mandat onome koji prikupi većinu. PRH produžuje mandat mandataru. PRH imenuje drugog mandatara. PRH, ako se ne oformi nova Vlada RH, imenuje privremenu nestranačku vladu i raspušta Hrvatski sabor te raspisuje još jedne izbore. Sve to je jamstvo stabilnosti vlasti i to je njegova jedina uloga tijekom nacionalnih parlamentarnih izbora, a nakon što ih je raspisao.

U odnosu na Europski parlament, situacija je drugačija. EP je tijelo nadnacionalne organizacije koje funkcionira kao neka vrsta „donjeg doma“ EU. Izbori za EP ne utječe na stabilnost nacionalne vlasti, na egzistenciju Hrvatskog sabora, na egzistenciju Vlade RH. Oni mogu biti svojevrsni pokazatelj, svojevrsna „anketa“ trenutne popularnosti nacionalnih političkih opcija. No, izbori za EP nisu izbori o egzistenciji državnih tijela, niti utječu na stabilnost vlasti. U svakom slučaju, u izborima za EP PRH nema nikakvu ulogu, osim određivanja samog dana izbora, a taj dan zapravo i nije osobito slobodan odrediti jer je to, po zakonu o izborima za EP, uvijek nedjelja i to unutar razdoblja kojeg odredi EU. Dakle, u pravilu nema izbora, nego nedjelja unutar tog razdoblja od par dana (eto, ove godine je to razdoblje od 6. do 9.6., a kako je 9.6. jedina nedjelja, onda znamo kada su i prije same formalne odluke PRH).

Stoga je navođenje ove usporedbe – nacionalni parlamentarni izbori (gdje nema vlasti, tek je moramo formirati) i europski parlamentarni izbori (gdje formiramo predstavničko tijelo svih građana EU ne utječući na nacionalnu vlast i nacionalna tijela) – neprimjereno.

Ipak, dobro je da se i na ovaj način informiramo o položaju raznih tijela i o izborima raznih razina, a koji su nam - kao građanima – svima važni jer tijela koja izaberemo tj. naši predstavnici u njima, odlučuju o pravilima koja se odnose na sve nas.

Zato je važno zainteresirano i informirano sudjelovati na svim izborima‘, napisala je ustavna stručnjakinja na Facebooku.


22:30 Ustavni sud u ponedjeljak će se izjasniti o najavi kandidature predsjednika Republike Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi.

- Ako se Plenković onako malo jako ukakio i boji se suparnika u prvoj izbornoj jedinici - Zorana Milanovića - koji bi ga vjerojatno pomeo, onda će produžena ruka Andreja Plenkovića i HDZ-a, Ustavni sud, donijeti odluku da Milanović ne može biti SDP-ov kandidat u prvoj izbornoj jedinici. Ali to je nama nebitno jer je Zoran Milanović naš kandidat za hrvatskog premijera - rekao je potpredsjednik SDP-a i bivši ministar u Milanovićevoj Vladi Siniša Hajdaš Dončić za Dnevnik Nove TV.

- Milanović ne treba biti na izbornoj listi da bi bio premijer - podsjetio je Hajdaš Dončić i pojasnio: ‘‘U tom slučaju mi ćemo ga kao saborska većina predložiti za mandatara nove Vlade. Ne može nitko nikome zabraniti, ni Ustavni sud mu ne može zabraniti da u tom trenutku ne prihvati mjesto mandatara‘‘.

Opširnije pročitajte OVDJE.


21:16 Potpredsjednik Vlade Ivan Anušić (HDZ) za RTL je rekao kako ga je Milanovićev potez iznenadio.

- Tim potezom učinio je nešto što ne smije niti jedan predsjednik. Počeo je svjesno i namjerno kršiti Ustav. Po meni, Ustavni sud trebao se sastati jučer i suci su trebali početi razgovarati, ovo je ozbiljna tema. Očekujem da naprave ono što je po zakonu i po Ustavu. To je mišljenje svih stručnjaka, a ne samo mene zato što sam u HDZ-u. Svakog dana čut ćete nekoga tko kaže da je predsjednik prekršio ili planira prekršiti Ustav. To je nedopustivo - rekao je.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:05 Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić za Dnevnik HTV-a rekao je kako je ovo nezabilježen napad na Ustav Republike Hrvatske.

- Sam ulazak u predizbornu utakmicu od strane predsjednika države Zorana Milanovića je neustavan. To tvrde svi uvaženi profesori ustavnog prava u Hrvatskoj, da je ovo nezabilježen napad na Ustav Republike Hrvatske, da je ovo neprimjereno, da najviši državni dužnosnik sam krši zakon i Ustav, ulazi u političku utakmicu i time grubo narušava demokratske procese u Republici Hrvatskoj, rekao je.

Smatra da će taj potez najprije nanijeti najveću štetu njemu osobno, ali isto tako i svim oporbenim strankama koje ga u tome podržavaju.

- S druge strane, nama će samo doprinijeti homogeniziranju našeg biračkog tijela jer se doista sada vidi kako je na djelu dramatična razlika između Hrvatske demokratske zajednice i naših partnera, a s druge strane oporbe koja ne bira politička sredstva kako bi se pokušala dokopati vlasti u Republici Hrvatskoj.

Ja sam siguran da će naši građani to prepoznati i na odgovarajući način odgovoriti i dati još jednom povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Ne samo zbog ovoga, čak i najmanje zbog ovoga. Prije svega najviše zbog naših postignuća koja smo uspjeli napraviti u proteklih osam godina, istaknuo je Bačić.


19:46 Dok traje žestoka rasprava u javnosti o tome smije li predsjednik Republike Zoran Milanović dok mu traje dužnost biti istodobno i kandidat na parlamentarnim izborima, a očekuje se da o tome svoj konačni stav kaže i Ustavni sud u ponedjeljak, naišli smo na zanimljivu odredbu u važećem Zakonu o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament.

image

Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix

Opširnije pročitajte OVDJE.


18:06 Ivo Josipović, nekadašnji predsjednik Republike, javio se Jutarnjem listu iz Azerbajdžana i komentirao Milanovićevu odluku o izlasku na parlamentarne izbore.

Opširnije pročitajte OVDJE.


17:35 Novoosnovana stranka Mislava Kolakušića, Pravo i pravda u subotu je u Zagrebu održala prvi stranački kongres, predstavila se kao suverenistička čiji su prioriteti okrupnjavanje antiglobalističkih opcija radi zajedničkog izlaska na izbore i borba protiv globalnih elita.

Opširnije pročitajte OVDJE.


16:54 Jučer su raspisani izbori, i eto danas prosvjeda - rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući prosvjed nekoliko stotina Zagrepčana zbog kompostane u Maksimiru s kojeg su poručili da se guše u smradu i zatražili ukidanje dozvole dovoza biootpada iz kućanstava.

Opširnije pročitajte OVDJE.


16:30 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora, ustvrdio da nema pravno-formalne prepreke da Zoran Milanović bude kandidat na izborima, ali je izvijestio da je poslao dopis Ustavnom sudu te da će nakon njihova očitovanja odlučiti što dalje.

Opširnije pročitajte OVDJE.


15:50 HDZ-ovci s kojima smo danas neslužbeno razgovarali nemaju nikakve dileme. Po njima je Zoran Milanović upravo pokušao izvršiti državni udar i ne može kao predsjednik Republike biti kandidat na izborima, a od Ustavnog suda očekuju da se što hitnije izjasni o ovoj zavrzlami koju je priredio šef države koji je danas i potvrđen kao nositelj SDP-ove koalicijske liste u I. izbornoj jedinici.

- Ustavni sud trebao je sazvati sjednicu još jučer nakon što je Milanović odlučio biti kandidat na izborima, ali ne dati ostavku na mjesto predsjednika Republike - rekao nam je neslužbeno jedan član Predsjedništva stranke.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:15 Ustavni sud izvijestio je da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi.

Predsjednik Ustavnog suda sazvao je za ponedjeljak u 11 sati Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu točka - Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024., navodi se u priopćenju Ustavnog suda.

Govoreći danas na sjednici Glavnog odbora, predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je Ustavni sud da što prije donese odluku je li dopušteno "ono što niti jednim člankom Ustava i zakona nije zabranjeno" te istaknuo da će odluku suda, kakva god bila, poštivati.

Ustavni stručnjaci u javnosti se spore treba li Milanović prije kandidature podnijeti ostavku ili i na dužnosti predsjednika može krenuti u izbornu utrku.


image

Ivica Puljak

Goran Mehkek/Cropix

14:00 Predsjednik Centra i gradonačelnik Splita Ivica Puljak u subotu je razgovarao s Peđom Grbinom nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović najavio da će biti premijerski kandidat SDP-a i partnera te priopćio da njihova stranka ostaje u velikoj koaliciji jer Milanovića podržavaju.

- U hrvatskoj politici i društvu događa se veliki obrat i svatko kome je stalo do Hrvatske i njene budućnosti treba sudjelovati u tome. Stranka Centar će zajedno sa SDP-om i partnerima podržati gospodina Milanovića kao premijerskog kandidata i idemo zajedno u pobjedu nad HDZ-om, poručio je predsjednik Centra i gradonačelnik Splita Ivica Puljak u subotu u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu, nakon sastanka s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom. Opširnije pročitajte OVDJE.


13:25 Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je u subotu, komentirajući najavu kandidature Zorana Milanovića na parlamentarnih izborima, kako Most ima svog kandidata za premijera Nikolu Grmoju, koji može ponuditi bolje i kvalitetnije sutra, te najavio da će u fokusu stranke biti demografska pitanja.

Upitan na konferenciji za novinare je li moguća poslijeizborna suradnja s Milanovićem, Petrov je kazao da se Most jedini odrekao svih totalitarizama dok Milanović nije bio jasan o svom stavu o komunizmu i titoizmu. Nadalje, rekao je, Most se izričito zalaže za obiteljske vrijednost, a Milanović je promovirao i stoji uz bok ljevičarskih politika, zbog kojih "danas imamo woke ludilo, koje oštro osuđujemo". Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Božo Petrov

Damir Skomrlj/Cropix

13:15 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava nije se u subotu želio eksplicitno odrediti hoće li DP nakon predstojećih parlamentarnih izbora ući u razgovore i dogovore s aktualnim predsjednikom države Zoranom Milanovićem i SDP-om.

- Ustavno pravno nedostaje jedan korak i on će morati biti učinjen. Nemoguće je s pozicije predsjednika države ići u izbornu utrku. Duh Ustava, kad već slovo ne prati, u tome je eksplicite jasan i ovo je neustavno sve do trenutka dok predsjednik države ne podnese ostavku. Tek tada bi to bilo u okvirima Ustava – rekao je Penava na konferenciji za medije u Osijeku. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Ivan Penava

Ivan Peric/Cropix

13:00 Vezano za Milanovićevu kandidaturu oglasio se i Gong koji smatra da se nepravda i zarobljavanje institucija od strane HDZ-a ne bi se trebale rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratskim procedurama, upozorio je Gong u priopćenju medijima.

Predsjednik Republike po Ustavu je odgovoran za usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. Kao nestranačka osoba ne smije obavljati niti jednu drugu javnu ni političku dužnost. Ulaskom u izbornu utakmicu kao kandidat jedne liste, nesumnjivo podupire jednu političku opciju, dok Ustav propisuje da predsjednik RH ne smije biti član stranke, ističu. Opširnije pročitajte OVDJE.


12:40 Glavni odbor SDP-a, kako smo neslužbeno doznali, potvrdio je nositelje izbornih lista.

Za nositelja u prvoj izbornoj jedinici potvrdili su Zorana Milanovića, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao im je argumente zbog kojih smatra da to nije protuustavno.

Zanimljivo je, međutim, da je povukao paralelu sa Franjom Tuđmanom i HDZ-om. Tako je naveo da je 1992. Tuđman kao predsjednik države bio kandidat na izborima za saborske zastupnike. Opširnije pročitajte OVDJE.


12:20 Saborski zastupnici Dalija Orešković, Radimir Čačić, Anka Mrak-Taritaš i Ivica Puljak komentirali su kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića za premijera.

- Na političkoj sceni u Hrvatskoj više ništa nije isto - izjavila je Mrak-Taritaš te dodala da se Ustavni sud sada treba što prije očitovati.

- Ovo je dokaz da je tema Turudić bila kap koja je prelila čašu. Milanović je, pak, napravio iskorak za zemlju i pokazao da je spreman izaći iz svoje zone komfora jer je mogao gledati i ići u još jednu kampanju za mandat predsjednika - napomenula je Mrak-Taritaš.

Opširnije pročitajte OVDJE.


12:10 Čelnica Radničke fronte Katarina Peović ocijenila je u subotu da je još prerano komentirati najavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se kandidira za premijera na parlamentarnim izborima jer se, po njezinom sudu, prethodno treba odgovoriti na niz pitanja. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Katarina Peović

Damir Skomrlj/Cropix

11:50 Ustavna stručnjakinja Sanja Barić za N1 je komentirala kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Njena prvotna reakcija malo nakon objave o iznenađujućoj kandidaturi bila je negativna. Njen stav nije se promijenio.

“Zamislite jedno, da je predsjednik Franjo Tuđman. Ili Kolinda Grabar Kitarović. Biste li na isti način kršili Ustav i imali drugačije stavove? Treba prestati navijati za “naše”, bez obzira tko se kome sviđa. Namjera, najavljena jučer, nesumnjivo je kršenje Ustava”, rekla je Barić. Opširnije pročitajte OVDJE.


11:30 Šef SDP-a Peđa Grbin pozvao je danas Ustavni sud da što prije donese je li Milanovićeva kandidatura dopuštena. Opširnije pročitajte OVDJE

TIjekom jučerašnjeg i današnjeg dana brojni ustavni stručnjaci javno su pozvali Ustavni sud da se očituje o novonastaloj situaciji.

Ustavni sud utorkom održava redovite stručne sastanke, no, iako najnovija situacija nije bila na dnevnom redu, nije isključeno da bi upravo na tom sastanku Ustavni sud mogao staviti ovu situaciju bez presedana na stol, prenosi N1.

Ustavni sud može reagirati i prije nego se predaju kandidacijske liste. Naime, članak 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu predviđa da će Ustavni sud reagirati kada utvrdi da sudionici na izborima postupaju protivno Ustavu ili Zakonu.

Tada Ustavni sud, predviđa spomenuti članak, putem sredstava javnog priopćavanja obavještava javnost i po potrebi upozorava nadležna tijela.

U slučaju povrede koja je utjecala ili bi mogla utjecati na rezultate izbora, Ustavni sud može poništiti sve ili pojedine izborne radnje i odluke koje su prethodile toj povredi.

Ovlast Ustavnog suda da nadzire zakonitost izbora kreće početkom izbornog procesa, koji počinje s rokom za kandidiranje.


10:54 - Ovdje sam se prije nekoliko godina, nenadano i iznenadno, obraćao mnogima od vas kao kandidat za predsjednika. Voljom građana izabran sam s poviješću bolesti, anamnezom premijera... Očito je bila povoljna jer si utvaram da me inače ljudi ne bi izabrali. Počeo sam u dobroj vjeri, bogobojažljivo i prema propisima.

- Na prvim izborima 2020. godine sam se držao neutralno. Nisam tada nikome dao glas. To sam učinio i godinu dana kasnije. Ali okolnosti su se promijenile. Prije dva mjeseca to nije bilo moguće. Slučaj instaliranja probisvijeta koji se naziva glavnim državnim odvjetnikom, u meni je probudio prkos, tugu i bijes. Ne ulazim u svaki sukob bez razmišljanja i znam da nisam medvjed i sada mogu biti ozlijeđen. Ali nije bilo izbora. Peđa kaže da ne mogu više raditi ono što su radili. Mogu. Na nama je da kažete: ‘Nećete više. Gotovo je‘. Hvatajte mjesto na pulferu da ne hodate prugom, vlak je prošao, rekao je Zoran Milanović.

image

Peđa Grbin, Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Peđa Grbin, Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Peđa Grbin, Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix

- Ustav i zakoni su nešto što smo uvijek poštivali. Uzdam se u vašu podršku od svih vas koji će mi biti partneri. Vodili smo Hrvatsku dva puta i otišli s vlasti dostojanstveno i nikad pokvareno i nikad devastirano i uvijek svjesni da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne, kako je govorio Račan.

- Ovo što se dogodilo od Nove godine, nije mrcvarenje, to je duboko ciničan, bezobrazan čin, pravljenje budale od cijele nacije. Nijedan dokaz, dobronamjerno upozorenje nije prihvaćeno. Nijedno upozorenje nije pomoglo. Hrvatska je otplovila kao nekakva skela. To ćemo zaustaviti. Da bi vodio svoj narod moraš živjeti među njima, da slušaš ono što ih tišti. Imamo katastrofalnu vlast koja poprima sve elemente grčke tragedije. Slijedi katarza. Od srca hvala, završit ću stihovima poznate pjesme ‘Koja razlika u jednom danu‘ (What a difference a day makes, 24 little hours... Dinah Washington), završio je Milanović.

image

Zoran Milanović, Peđa Grbin

Goran Mehkek/Cropix
image

Peđa Grbin, Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix

10:43 - Na izborima koji su najvažniji za Hrvatsku od 2000. do danas. Na izborima koji su postali izbori za demokraciju, Oni koji su zadnjih godina mrcvarili sve neovisne institucije, koji su mrcvarili sve što su mogli, jučer su se odjednom probudili jer im ništa nije sveto. Ta ekipa nije nije u stanju ništa drugo nego uzeti sav novac poreznih obveznika i time financirati svoju kampanju. Navikli su da žive u korupciji i da sve nas mogu korumpirati. Mi im poručujemo: Ne možete‘. poručio je Peđa Grbin s Iblerova trga.

- 17. travnja će dana pobijediti Hrvatska. Kao što smo se 4. siječnja prije 24 godine probudili slobodni, tako ćemo se probuditi 18. travnja 2024. godine. Odluka o Milanoviću nije se rodila preko noći. Ona je promišljena. Ona je tu jer svi moramo dati svoj doprinos. Mi ne gazimo, mi me mrcvarimo, mi ne dijelimo. Hrvatska će opet postati dom za sve građane i to je ta ključna razlika.

- Onima koji su jučer bili na apaurinima, morat odgovoriti, SDP je uvijek bio stranka Ustava i zakona. Pozivam Ustavni sud da što prije donese odluku je li ono što niti jednim člankom Ustava nije zabranjeno, je li to dopušteno. Je li ono što nije zabranjeno - dopušteno. Obratit ćemo im se i pravnički, pisanim putem, ali neka odluče što prije. Odluku Ustavnog suda poštivat ćemo što prije. Mi se presuda ne bojimo, rekao je.

image

Peđa Grbin

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović, Peđa Grbin

Goran Mehkek/Cropix
image

Peđa Grbin

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović, Peđa Grbin

Goran Mehkek/Cropix
image

Zoran Milanović, Peđa Grbin

Goran Mehkek/Cropix
image

Željko Jovanović

Goran Mehkek/Cropix
image

Mihael Zmajlović

Goran Mehkek/Cropix
image

Orsat Miljenić, Branko Grčić

Goran Mehkek/Cropix
image

Orsat Miljenić, Branko Grčić

Goran Mehkek/Cropix
image

Orsat Miljenić, Branko Grčić

Goran Mehkek/Cropix

10:30 Počinje sjednica Glavnog odbora SDP-a, donosimo još nekoliko fotografija s Iblerovog trga.

image

Ranko Ostojić

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivan Račan, Biljana Borzan, Ranko Ostojić

Goran Mehkek/Cropix
image

Biljana Borzan, Sabina Glasovac

Goran Mehkek/Cropix
image

Sabina Glasovac

Goran Mehkek/Cropix
image

Sabina Glasovac

Goran Mehkek/Cropix

10:18 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i obnove Branko Bačić bio je gost N1 televizije.

“Ništa se bitno jučer nije promijenilo. Zoran Milanović već četiri godine krši ustav RH. S te strane nas nije previše iznenadilo i zateklo. Zateklo nas je kršenje ustava RH jer on prema Ustavu kao predsjednik ne može i ne smije u tom procesu sudjelovati. Nije mi jasno da bilo tko u hrvatskom društvu može relativizirati ovakav postupak. Ukoliko je želio sudjelovati u procesu za izbor predsjednika, trebao je dati ostavku. Ovo doista itko nije očekivao da će učiniti predsjednik”, rekao je ministar Branko Bačić.

“On određuje datum izbora i na kraju završava izborni proces s njegovom dodjelom mandata. To je toliko apsurdno, on ne može biti u isto vrijeme i kandidat i predsjednik RH. Očekujemo da Ustavni sud da priopćenje”, kazao je.

“Zamislimo da je ovo napravila Kolinda Grabar Kitarović. Danas bi svi koji pozdravljaju Zoran Milanovića uprli prstom u nju i omalovažavali ju, tražili da ne sudjeluje u izbornom procesu. Ovo će ostaviti trajni ožiljak u hrvatskom demokratskom procesu. Neka Zoran Mlanović podnese ostavku. Pitanje je je li to trebao napraviti i prije kandidature”, dodao je.

“Sve dvojbe je Ustavni sud svojim odlukama razriješio. Nije ostalo traga ooko ustavnosti mjera. Da ne bi ispalo da smo time što je Milanović ušao u proces u političkom smislu, iznenađeni, svjesni smo da ćemo imati još jednog političara u političkoj igri i tome ćemo se prilagoditi”, rekao je.

“Predsjednici su uvijek najpopularniji političari. On kaže da je došlo vrijeme za sedlanje konja, podsjetio bi ga da su ti konji izborni gubitnici. Svi su se oni imali vremena pokazati. Hrvatska je danas puno uređenije društvo nego 2015. godine. Treba jasno reći da je država otkad je vodi Andrej Plenković uređena država”, rekao je Bačić.

On navodi da je predsjednik određivanjem izborne srijede zalupio vrata Hrvatima u Bosni i Hercegovini jer će to njima biti radni dan.

“Žao nam je što je top napravljeno zbog dijela naših sugrađana koji neće moći pristupiti biralištima”, kazao je.

“Ustrajavanje oporbe na samo jednoj temi ih je dovelo do toga gdje sad jesu. Ulazak Zorana Milanovića u igru je pokazatelj da Sandra Benčić i Peđa Grbin nisu dobri kandidati za premijere Hrvatske. Ulazak Zoran Milanovića samo je homogenizirao naše birače. Ovakav nastup u kojemu se pod cijenu kršenja Ustava ulazi u izbornoi ciklus, imat će odgovor kod brojnih naših sugrađana. Ne može cilj opravdati cilj. Ne možete kršiti Ustav da skinete mrski HDZ”, rekao je ministar Branko Bačić


10:15 U sjedište SDP-a stigla je i europarlamentarka Biljana Borzan.

image

Biljana Borzan

Goran Mehkek/Cropix
image

Mediji ispred sjedišta SDP-a

Goran Mehkek/Cropix
image

Biljana Borzan

Goran Mehkek/Cropix
image

Mediji ispred sjedišta SDP-a

Goran Mehkek/Cropix

10:01 Hrvatski suverenisti apsurdnom su ocijenili najavu Zorana Milanovića da će se kandidirati za mjesto predsjednika vlade uz zadržavanje predsjedničke dužnosti, a isto tako smatraju da bi apsurdan bio i nastavak mandata premijera Andreja Plenkovića, koji je doveo do rekordne inflacije.

Obojica su svojim politikama i djelovanjem pokazali da nisu sluge hrvatskom narodu, već stranim interesima i osobnim ambicijama, potkopavajući naš suverenitet, gospodarsku stabilnost i nacionalne interese, komentirao je član stranačkog predsjedništva Marko Milanović Litre na facebooku objavu Zorana Milanovića da će ostavku na mjesto predsjednika države dati nakon parlamentarnih izbora, na kojima će se natjecati kao nestranački kandidat na listi SDP-a

Litre navodi da je pod prethodnim Milanovićevim premijerskim mandatom Hrvatska doživjela neke od svojih najmračnijih dana: nevjerojatno povećanje državnog duga za 72,9 milijardi kuna, najviše u razdoblju bilo koje vlade, postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru na način koji nije poštovao volju hrvatskog naroda, i sramotno povećanje PDV-a na 25 posto, čime je dodatno usporio napredak gospodarstva i Hrvatske

"Najsporiji rast BDP-a u Europi tijekom njegova (Milanovićeva) mandata i početak masovnog iseljavanja svjedoče o njegovoj nesposobnosti i služi kao dokaz da nije dorastao funkciji predsjenika vlade", navodi Litre.

Slično njemu, Plenkovićevo vladanje, kaže Litre, obilježeno je korupcijom, krivim odlukama i politikama koje su dodatno narušile dobrobit naše nacije. Uvođenje eura usred teške gospodarske i energetske krize, dovelo je do rekordne inflacije i dodatno ubrzalo masovno iseljavanje. Pristup njega odnosno njegove Vlade migracijama (legalnim i ilegalnim), zdravstvu i obrazovanju samo je pogoršalo probleme s kojima se ljudi u Hrvatskoj svakodnevno suočavaju. Ne treba ni spominjati promjenu 30-ak ministara od kojih je većina bila prisiljena otići zbog korupcije.

"U zadnjih 13 godina pod Milanovićem i Plenkovićem iselilo je više od 500.000 Hrvatica i Hrvata koji žele raditi i stvarati, ali ne u Hrvatskoj skrojenoj za njih i njihove poslušnike. To je naša Hrvatska koja je zarobljena njihovom korupcijom, njihovim lošim upravljanjem i njihovom neodgovornošću na svim razinama", navodi Litre.

Poručuje da jedino Hrvatski suverenisti, zajedno s Mostom, nude prijeko potrebno rješenje za izlaz iz stanja u kojem smo se našli zahvaljujući vladama Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.


9:46 Članica predsjedništva SDP-a Ivana Marković komentirala je za N1 kandidaturu Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.

- SDP je već godinu i pol dana u pretkampanji. Jučer smo prezentirali nositelje liste među kojima je i Zoran Milanović. Sigurni smo da ćemo osvojiti vlast i da ćemo HDZ poslati tamo gdje zaslužuje. Za Zorana Milanovića su znali oni koji su trebali znati. Prisutan je šok, ali pozitivan. Nitko u SDP-u nema problema s time. Peđa Grbin se pokazao kao velika vođa i lider i stavio je svoj ego sa strane te procijenio da je ovo bolja opcija za osvojiti vlast i skinuti HDZ s vlasti, rekla je.


8:47 O predstojećim parlamentarnim izborima u Zagrebu na Preradovićevom trgu trebali su u 10 sati govoriti predsjednici stranaka Ivica Puljak - Centar, Davor Nađi - Fokus, Radimir Čačić - Reformisti, Dalibor Paus - IDS i Darijo Vasilić - PGS.

Jutros je, međutim, stiglo priopćenje iz Centra u kojemu se poručuje da se pressica neće održati zbog novonastalih okolnosti i potrebe za dodatnim konzultacijama.

image

Radimir Čačić, Krešimir Beljak, Dalija Orešković, Peđa Grbin, Anka Mrak Taritaš, Ivica Puljak, Darijo Vasilić

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović šokirao je jučer cijelu Hrvatsku kada se iznenada pojavio na pressici šefa SDP-a Peđe Grbina i najavio da će se kao nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici kandidirati na predstojećim izborima.

image

Peđa Grbin i Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix

Milanović je tom prilikom najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Prije toga Milanović je iznenadio odlukom da se parlamentarni izbori prvi put u povijesti održe u srijedu, 17. travnja, zbog čega će biti proglešen neradni dan.

Milanović će na izbore ići kao nestranački kandidat i neće napuštati dužnost predsjednika. U slučaju pobjede, odstupit će s dužnosti predsjednika, najavio je jučer. Njegov potez odmah je potaknuo niz reakcija. Najmanje dvije profesorice ustavnog prava, Sanja Barić i Ana Vuković Horvat, odmah su poručile da Ustavni sud mora hitno reagirati i to već danas ili sutra.

Ubrzo se javio i šef Ustavnog suda Zvonimir Šeparović koji je rekao da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Barić je za Hinu rekla da Milanović ne bi smio izaći na parlamentarne izbore dok je na mjestu predsjednika RH, no, dodaje, ne postoji nikakva procedura oko toga jer "nikada nikome nije palo na pamet tako nešto nečuveno napraviti".

image
Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Osijeku je komentirao odluku Milanovića rekavši da su maske konačno pale, a HDZ će mu pokazati da će SDP izgubiti i treći put, te upitao je li to upliv u demokratske procese u RH. Naglasio je kako je datum za izbore kojeg je Milanović odabrao ujedno i Svjetski dan cirkusa.

- Cirkus se nastavlja. Imali smo do danas skrivenog lidera oporbe, a sad imamo malog kalkulantskog predsjednika i malog kandidata koji misi da neće izgubiti kao što je izgubio 2016., a mi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP, po treći put, kazao je Plenković na HDZ-ovom skupu u Osijeku.

Danas se održava sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će se članovima stranke obratiti šef SDP-a Peđa Grbin, ali i SDP-ov premijerski kandidat Zoran Milanović. Okupljanje na Iblerovom trgu je u 10.30 sati, a nakon sjednice će se Grbin i Milanović obratiti medijima.

Današnju subote mnoge stranke posvetile su stranačkim aktivnostima. Možemo! će na pressici u 13.15 sati predstaviti koordinatore izborne kampanje, a koordinatori stranke Sandra Benčić i Tomislav Tomašević dat će izjave za medije.

Predsjednik Mosta Božo Petrov, saborski zastupnici Marin Miletić i Zvonimir Troskot te članica Predsjedništva te stranke i predsjednica Kluba gradskih vijećnika Petra Mandić održat će konferenciju za novinare u 11 sati u Rijeci.

O početku predizborne kampanje u Puli će u 14 sati govoriti članovi Radničke fronte.

Danas će se održati i prvi Kongres stranke Pravo i Pravda, čiji su utemeljitelji Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Lovrinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:57