PREMIJEROVA REAKCIJA

MILANOVIĆ O PADU BDP-a 'Velika obećanja nismo dali, a hrvatska ekonomija je bila napuhana'

 AFP

Predsjednik Vlade Zoran Milanović nema potrebe da Hrvatska zaoštrava retorike s Rusijom, ali se slaže da je Moskva, kako se izrazio, “prešla određene granice i pravila ponašanja”.

Govoreći uoči početka summita EU u Bruxellesu, na kojem je upravo eskalacija situacije u Ukrajini ključna tema , Milanović je rekao da tek treba vidjeti kakve će sankcije biti i kakav bi bio utjecaj na hrvatske proizvode.

- Kada ste dio neke zajedničke politike, onda morate biti lojalni, ali, naravno, ne ići protiv vitalnih nacionalnih interesa. Mi nećemo zaoštravati retoriku, niti smo to činili. Neko rješenje se mora pronaći. Ali, činjenica je da je Rusija prešla određene granice i pravila ponašanja - rekao je Milanović.

Milanović je odgovarao i na pitanja vezana za nezaustavljiv pad BDP-a, po čemu Hrvatska postaje rekorder.

- Velika obećanja nismo dali, a hrvatsko gospodarstvo je bilo napuhano na stanogradnji i na osobnoj potrošnji. To je bio vrlo značajan udio u BDP-u. Ta dva elementa BDP-a se najsporije oporavljaju, a na tome je rastao - rekao je Milanović.

'Nema čarobnog recepta'

Milanović je istaknuo da će Hrvatska u sljedećih deset godina trebati tražiti nove motore rasta - izvoz, turizam, brodogradnju i da se rast nikad više ne smije temeljiti na bezgraničnoj izgradnji stanova i osobnoj potrošnji na stranim kreditima kojima se kupuje strana roba.

"Na tome je Hrvatska sve one godine za vrijeme prethodnih vlada prividno rasla", rekao je Milanović.

Upitan planira li promjene u vladi, premijer je odgovorio da je bilo promjena u posljednjih pola godine.

"Tu nema čarobnog recepta i ako itko misli da jedna ili dvije osobe mogu učiniti golemu razliku u pola godine, po meni je to opsjenar, a takav Hrvatskoj ne treba", rekao je Milanović. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:59