IZVANREDNA PRESICA

Milanović: ‘Znamo odakle je letjelica došla, ali moramo utvrditi zašto nije srušena!‘

Imamo sve podatke i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost nije potrebna, poručio je predsjednik Zoran Milanović

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u petak da je pad bespilotne vojne letjelice u Zagrebu ozbiljan incident, rekavši da je nad letjelicom iz Ukrajine najvjerojatnije izgubljena kontrola, nisu je detektirale susjedne države, no nije bila usmjerena protiv Hrvatske.

Objekt se srušio na području Jaruna, srećom bez žrtava. Istraga je u tijeku, kako se dogodilo da letjelica teška šest tona, veličine aviona, nije detektirana na putu od Ukrajine do Zagreba, rekao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je jutros održao hitan sastanak sa čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno-obavještajnih agencija.

Procjene, kaže Milanović, govore da je riječ o incidentu koji nije bio usmjeren protiv Hrvatske, te da je letjelica vjerojatno došla iz Ukrajine, preletjevši prije toga dvije države NATO saveza - Rumunjsku i Mađarsku.

"Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede skoro sat vremena na teritoriju članice NATO-a, a da to nitko ne vidi. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se u Zagrebu kad je ostala bez goriva, nad njom je izgubljena kontrola", rekao je Milanović dodavši da letjelica "nije iz regije".

Istaknuo je kako je to stvar zajedničkog zapovjedništva NATO-a u Španjolskoj, koje bi sve podatke trebalo imati u najkraćem mogućem vremenu i reagirati, a nije se dogodilo ništa.

Pitanje je može li Hrvatska s postojećim stanjem opreme išta napraviti

Radari su u Hrvatskoj detektirali letjelicu koja je vrlo kratko bila u našem zračnom prostoru, no pitanje je, kaže Milanović, može li Hrvatska s postojećim stanjem opreme išta napraviti u takvom slučaju.

Ustvrdio je kako ovo nije trenutak za prozivku, ne proziva nikoga, samo želi precizne podatke, dodavši da je jutros u vezi pada letjelice nazvao premijera Andreja Plenkovića.

Rekao je kako ne smatra potrebnim sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, jer to nije operativno tijelo.

Stanje hrvatske protuzračne obrane ocijenio je nezadovoljavajućim, no i u najboljim okolnostima u ovakvoj izvanrednoj i nepredviđenoj situaciji ovisimo o partnerima i članicama NATO-a, kod kojih je došlo do nekog propusta.

Također se osvrnuo na to što o incidentu koji se dogodio u gradu od skoro milijun ljudi, gdje je pala letjelica teška šest tona, nije bilo informacija u svjetskim medijima.

"Nisam vidio da je netko o ovom događaju izvijestio na CNN-u, BBC-u i Al Jazeeri, kao da je pala kiša", rekao je Milanović.

Smatra da zbog incidenta nema smisla prozivati ukrajinskog veleposlanika ni glavnog tajnika NATO-a.

"Nema ih smisla prozivati. Naučit ćemo nešto iz ovoga. Nije se dogodilo ništa, a trebala se dogodit - budnost", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:13