POZITIVNA REAKCIJA

Milanović pozdravio sastanak Plenkovića i Vučića: ‘Dobro je da se razgovara‘

Suradnja mora doći na neku razinu, izjavio je hrvatski predsjednik koji smatra da u tome Hrvatska čini više nego Srbija

Zoran Milanović

 Luka Gerlanc/CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je dobrim i pozitivnim ocijenio sastanak premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića u Davosu.

"Dobro da se razgovara, suradnja mora doći na neku razinu", izjavio je Milanović koji smatra da u tome Hrvatska čini više nego Srbija.

Hrvatski predsjednik pozdravio je to što se Vučić u nedavnom intervjuu za Bloomberg odmaknuo od Rusije i rekao da su Krim i Donbas Ukrajina.

"Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst za upad u Donbas (...) Ali to Srbiju ostavlja bez Kosova", rekao je Milanović.

Kaže da je i Vučić to shvatio i počeo se udaljavati od Moskve.

"Vučić je igrač i mustra svoje vrste i ‘skužio‘ je da će Rusija priznati Kosovo i hop, evo ti Plenkovića", dodao je predsjednik.

Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestalih do odštete logorašima, procesuiranja ratnih zločinaca.

"Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja", naglasio je Plenković nakon sastanka.

Vučić je na Instagramu napisao da je sastanak bio vrlo korektan.

"Vjerujem da ćemo u razdoblju pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa", objavio je Vučić.

Hrvatski predsjednik boravit će u petak i subotu u Mađarskoj. Naglasio je i kako briselski birokrati tu članicu "stravično teroriziraju".

"To je pitanje principa, zato ću otići sa zadovoljstvom. Nećemo se složiti u ideološkim stvarima nikad, ali na kraju ispada da sam ja jedan od nekoliko ljudi u Europi koji se uopće usude otići tamo", rekao je Milanović.

On će se u Budimpešti sastati sa svojom mađarskom kolegicom Katalin Novák i premijerom Viktorom Orbánom.

Susrest će se i s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj te posjetiti Hrvatski vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i đački dom (HOŠIG).

U subotu će u Vesprimu sudjelovati na svečanosti "Vesprim-Balaton - Europska prijestolnica kulture".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 17:11