UVOD U UTRKU ZA PANTOVČAK

MILANOVIĆ PRVI PUT JAVNO PODRŽAO BERNARDIĆA! 'Vraćam se iz Kine i u nedjelju glasam za SDP. Ta lista odskače, a i da nije tako, opet bih bio za nju'

 Goran Mehkek / CROPIX

- Ima još dobrih lista, ali SDP odskače. A i da nije tako, opet bih glasao za SDP - izjavio je za Jutarnji list Zoran Milanović koji nam se javio sa službenog puta u Kini.

Ovo je prvi put otkad se povukao iz aktivne politike da je javno istupio i afirmirao potez svoga nasljednika Davora Bernardića koji već dvije i pol godine vodi SDP. Podrškom listi SDP-a za zastupnike u Europskom parlamentu Milanović je posredno podržao i Bernardića koji je sastavio imena kandidata i odredio njihov poredak na listi, a od Glavnog odbora SDP-a samo dobio potvrdu.

- Sada sam u Kini, a vraćam se u petak navečer. U nedjelju sam tu i izlazim na izbore - rekao je Milanović. SDP-ove kandidate za Bruxelles podržao je u samom finišu kampanje, a znakovito je kako je ta podrška došla dan nakon što smo objavili da je Milanović već nekoliko mjeseci u neformalnoj stranačkoj kampanji za predsjedničke izbore.

Milanović se u posljednje vrijeme intenzivno druži sa SDP-ovcima diljem Hrvatske. Sve su to, kažu nam u stranci, neformalni susreti u kojima Milanović čak niti ne spominje predsjedničke izbore, a kamoli da bi tražio podršku za svoju kandidaturu. Jasno je, međutim, da ispipava bilo stranke te neizravno radi na vlastitoj promociji.

Neslužbene informacije govore da bi se do 10., a najkasnije 15. lipnja vodstvo SDP-a trebalo odrediti oko imena osobe koja će biti kandidat za Pantovčak. Već je otprije dogovoreno da će se po toj temi Bernardić i Milanović sastati nakon izbora za Europski parlament. Kao što smo pisali, Bernardić očekuje da se Milanović nedvosmisleno izjasni želi li se kandidirati na predsjedničkim izborima, dok Milanović od Bernardića očekuje podršku SDP-a.

Znakovita šutnja

Bivši predsjednik SDP-a ne želi javno govoriti o tome želi li se vratiti u politiku kao izazivač aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, njegova izjava za Jutarnji, u kojoj daje podršku SDP-ovoj listi za Europski parlament, vrlo je jasan signal da želi u utrku za predsjednika države, i to kao kandidat SDP-a. Tim prije što podržava listu na kojoj su barem 50 posto kandidata njegovi žestoki politički protivnici.

Iz Milanovićeve rečenice kako “ima još dobrih lista, ali SDP odskače, a da i nije tako opet bih glasao za SDP”, moglo bi se iščitati da će, ako bude SDP-ov kandidat za šefa države, podržati Bernardića kojega se pokušava svrgnuti s čela stranke praktično od trenutka kada je izabran.

- Nadam se da Milanović ozbiljno misli biti kandidat za predsjednika. Jer, ako ne misli, onda je to katastrofa - rekao nam je jedan član Predsjedništva SDP-a. Svoj stav obrazložio je činjenicom da je njegov bivši stranački šef već dugo percipiran kao mogući kandidat, da je već dugo uključen u istraživanja javnog mnijenja te da je time umanjena vrijednost svakog drugog potencijalnog kandidata SDP-a.

- Samim time što je šutio i dopustio da se u javnosti gradi uvjerenje kako će on u utrku za Pantovčak, pridonio je tome da se umanje šanse bilo koga drugog - kaže naš sugovornik. Pobornici Milanovićeva povratka u aktivnu politiku u prvi plan stavljaju procjenu prema kojoj bivši premijer ima dovoljno političkog iskustva i znanja da može na izborima pobijediti predsjednicu Grabar-Kitarović.

- HDZ je osvojio baš sve institucije u zemlji. Imaju Vladu, Sabor, predsjednicu države, u velikoj su većini u lokalnim tijelima vlasti, svoje su ljude postavili u sve institucije... Ovladali su svime i zato bi bilo jako važno da dobivanjem predsjedničkih izbora SDP barem dijelom razbije taj njihov monopol - kaže SDP-ovac koji vjeruje da bi Milanovićev povratak osnažio stranku.

Zagovornici njegove kandidature za Pantovčak i promocije te ideje već dulje rade na ujedinjavanju ljevice i lijevog centra jer žele da Milanović bude kandidat SDP-a i stranaka Amsterdamske koalicije. Na desnici se takvo što ne može dogoditi jer je već jasno da će Kolinda Grabar-Kitarović biti kandidatkinja HDZ-a, ali je neće podržati druge desne stranke, nego će isticati svoje kandidate.

Jedan od njih mogao bi biti poznati estradnjak, pjevač, poduzetnik, ali i bivši saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Škoro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:38