NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK

MILANOVIĆ U PRVOM VELIKOM INTERVJUU NAKON POBJEDE 'Na inauguraciji neću nositi lentu, održat će se na Pantovčaku, a ne kao dosad na Markovu trgu'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Zoran Milanović bio je gost Dnevnika Nove TV. Prvi je to veliki intervju novoizabranog predsjednika koji će biti inauguriran u veljači.

Što ljudi mogu očekivati od Milanovića kao predsjednika?

- Da budem ustavobranitelj, da se borim protiv lopovluka. Nisam obećavao čuda, sve što sam govorio ću raditi, rekao je.

Na početku je prokomentirao trostruko ubojstvo u Splitu.

- Šokiralo me to, kao i vas. Split živi od sigurnosti, nije baš siguran grad, ali nije ni najgori na svijetu. Vi se u Hrvatskoj možete kretati sigurno, ali ovo je šok i treba raditi na prevenciji. Mogu razumjeti i ljude koji na Facebooku iznose takve stavove, ali to treba prestati. Tu Vlada ima moju podršku, izjavio je, referirajući se na poruke podrške ubojici Filipu Zavadlavu.

- Split je naš drugi najveći grad, to je jedna raznorodna sredina za razliku od Zagreba. U Splitu ima dijelova u kojima sam dobio 78% glasova, a ima ih i gdje sam dobio 18 posto. Taj grad je nastao na mišićima, na velikom rastu, i to se do dan danas nije uspjelo pomiriti. To je sociološki i sigurnosno veliki izazov, rekao je u intervjuu Mislavu Bagi.

Progovorio je i o tragediji u Andraševcu i Vladinoj najavi izmjena zakona.

- Postojeći zakon je bio dovoljno dobar, najlakše je optužiti Vladu. Mi smo sve starija nacija, treba ulagati u odgovarajuće vrste skrbi. Cijeli Zagreb ima u javnom domovima ni 4000 kreveta i tamo je smještaj 4000 kuna u prosjeku, u privatnim domovima 1000 eura, to je ozbiljan problem. Zahtjevi građana su realni, rekao je.

Za inauguraciju je otkrio da će, za razliku od prethodnih navrata, kada se ceremonija organizirala na Trgu svetog Marka, u njegovom slučaju sve biti obavljeno u samom Uredu predsjednika na Pantovčaku.

- To ne znači da su one prije bile nenormalne. To je jedan čin, moraš preuzeti dužnost, polagati prisegu, to se može organizirati. To će biti tog dana u Uredu predsjednika na Pantovčaku, u radnom prostoru. Pozvat ću one za koje smatram da moraju biti tamo, rekao je i dodao da tu prije svega misli na uži kabinet vlade, Ustavni sud, aktualnu predsjednicu, načelnika Glavnog stožera i ljude koji su bili s njim u kampanji.

Kaže i da nema namjeru nositi predsjedničku lentu te je istaknuo kako mu nije namjera da bude drugačiji od prethodnika.

- Bit će to bez straže, bez garde, to je radno mjesto. Ne radi se o potrebi da budem drugačiji od prethodnika. Nikome ništa ne predbacujem. Naprosto smatram da to mora biti primjerenije, poručio je.

U nastavku razgovora osvrnuo se i na poziv ruskog predsjednika Putina da dođe na paradu u Moskvu.

- To je legendarna ruska parada koju su oni s vremenom počeli obilježavati kao vlastiti nacionalni praznik pobjede nad najvećim svjetskim zlom. Mislim da ću otići, ne znam što bi se trebalo dogoditi da ne odem. Ja ne podržavam aneksiju Krima, ali to ne znači da neću raditi na dobrim odnosima s Rusijom, izjavio je.

Odgovorio je i na pitanje dovodi li bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića za svog savjetnika na Pantovčak.

- Sklon sam tome, ali to ovisi o njemu. Ako se uspijemo dogovoriti, radit će sa mnom, rekao je i otkrio da će Vladi, odnosno premijeru, prepustiti prijedlog novog šefa SOA-e, s obzirom da Danielu Markiću uskoro istječe mandat, a ravnatelja obavještajne službe supotpisom imenuju šef Vlade i šef države.

Što se tiče nedavnog susreta s aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović rekao je da je zadovoljan sastankom, a potom je komentirao kakvu će imati kohabitaciju s premijerom Plenkovićem.

- Možete se nadati konstruktivnnosti, s moje strane neće biti destrukcije. Kada budem okupljao ljude, to neće biti na način da Vladi nabijam rogove. Lako je s pozicije predsjednika biti pametan, uspio sam pobijediti i velika mi je prednost što znam kako to izgleda s druge strane, rekao je.

Na pitanje hoće li se rijeđe pojavljivati u javnosti, rekao je da neće rjeđe nego drukčije.

Govorio je i o planovima za prvi posjet izvan Republike Hrvatske.

- Razmišljam o tome, nije nužno da to bude jedna od država bivše Jugoslavije. Bruxelles sigurno neće biti prvi grad koji ću posjetiti, rekao je.

Osvrnuo se i na značaj hrvatskog predsjedanja EU.

- Odavno je predsjedanje EU postalo rotacijska rutina i mogućnost da se utječe na agendu je zanemariva, moraš to odraditi fer da se ne osramotiš. I to je jako teško, dajem podršku, ali nemojmo se zanositi da je to nešto, rekao je Milanović.

Iznio je i svoj stav o Inicijativi tri mora.

- Njemačka je u početku bila iziritirana tom inicijativom, sve to što se tamo reklamira postoji u EU. Sama ideja je suvišna, okuplja ogromnu količinu država koje su skupljene bez kriterija, rekao je.

Otkrio je koje zemlje smatra najboljim partnerima za Hrvatsku.

- To je Slovenija, i to je dosta jer nemamo ništa. Tu je i Austrija, koja nam tradicionalno dosta znači i to je za mene najpouzdanije društvo. U Višegradskoj skupini neke države imaju probleme s vladavinom prava, rekao je.

Rekao je da ne planira Vladi predložiti vojnu paradu u Zagrebu.

- Imali smo paradu za 20. godišnjicu hrvatske pobjede pobjede u ratu, ne treba nam militarizacija države. U Knin ću otići, sve se više vidi da je ta velikosrpska i čaršijska ideologija rasijana iz Beograda, ne iz Knina. Mi slavimo to u Kninu kao da je Berlin. Je li Franjo Tuđman odlazio u Knin '96., '97., '98. i '99.?, Ne, prvi je u Knin otišao Račan 2000. godine.

Odgovorio je i na pitanje o šefu HSS-a Kreši Beljaku koji je na Twitteru napisao da je bilo premalo udbaških ubojstava.

- Nisam to vidio. Ja nisam nacionalni dušebrižnik, nije to trebao reći. Dobro da se ispričao, rekao je.

Na pitanje hoće li sudjelovati u pripremi SDP-a za izbore i što misli o Bernardiću kao premijeru, odgovorio je.

- Bit ću neovisan i nepristran. Ako SDP na izborima ostvari dobar rezultat, Bernardić će biti mandatar. Ne mogu ja reći hoće li biti dobar premijer, poručio je.

Istaknuo je da ne misli povlačiti nikoga sa veleposlaničkog mjesta.

- Ne mislim nikoga vraćati, nemam svoje ljude, nemam favorite. Otišao sam davno iz tog sustava, to nije osobito bitna predsjednička ingerencija.

Ipak smatra kako ne bi trebalo žuriti s imenovanjem Hide Biščevića za veleposlaničko mjesto u Beogradu.

- Bilo bi u redu da se pričeka mjesec dana. Imali smo ambasadorska mjesta nepopunjena godinu dana, rekao je.

Koja će biti prva odluka Zorana Milanovića kao predsjednika i tko će činiti njegov savjetnički tim?

- Okupljat ću ljude na temema na koje smatram bitnima za državu, neću parirati Vladi. Savjetnički tim će biti manji, iz praktičnih razloga. Ne zato što sam štedljiv, nego tako to ispada, oni savjetnici koje budem imenovao govorit će o mojim prioritetima. O imenima sada ne bih. Sigurno neću imati savjetnika za društvene djelatnosti, nemam se pravo baviti listama čekanja. Moji prioriteti? Obrazovanje, kurikularna reforma, kultura, rekao je.

Kratko je odgovorio i kakvi su planovi njegove supruge kao prve dame.

- Radit će ono što bude htjela, bit će malo više sa mnom nego dok sam bio premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:36