PREDSJEDNIK REPUBLIKE

MILANOVIĆ U VELIKOM TELEVIZIJSKOM INTERVJUU GOVORIO O IZBORIMA 'Svoje stavove i prošlost ne mogu izbrisati, ali neću ni za koga navijati'

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik republike Zoran Milanović gostovao je u Dnevniku Nove TV. Milanović je s Mislavom Bagom razgovarao o izbornim temama, ali i stanju nacije i države.

Ovo su prvi izbori u nekoliko godina koje će Milanović gledati iz dnevnog boravka.

- Nakon 2003. ovo su prvi izbori na kojima nije moja koža na štavljenju - kazao je.

Milanović je odgovorio zašto će izbori biti 5. srpnja.

- Mislim da je to korektan datum i da s njim nitko nema problema. Predsjednički izbori su bili na dan kada je, baš eto kao slučajno, najveći broj građana negdje u inozemstvu. 12. srpnja je datum koji je malo prezreo. Malo je truo - kazao je Milanović.

Otkrio je i je li ovo najbolji trenutak za izbore.

- Rekao sam da ne mislim. Rekao sam da bi trebalo zbog bremenitosti situacije, zbog nepredvidivosti nekih događaja, imati i dalje izvršnu vlast i čekati na jesen, ne plašiti ljude novim udarom epidemije, kojeg vjerojatno neće biti ili, ako se i dogodi, nećemo reagirati ni na približno ovakav način.

To je bilo moje mišljenje, ali pravo većine je da se raspusti u bilo kojem trenutku. Moram im dati za pravo, ne mogu im docirati - kazao je Milanović.

- Prošli smo kroz nevjerojatno, čudesno i čudovišno razdoblje i ne vjerujem da ćemo kroz ovo više prolaziti. I u ovoj krizi ja sam u dva-tri navrata govorio kako bi bilo ustavno i pravno bilo najbolje da se stvari postave - kazao je.

Na konstataciju da će dio javnosti ili političara misliti da će izbore 'odraditi' s figom u džepu i biti lider oporbe, Milanović je kazao da ne može igrati za oporbu.

- Lider oporbe nisam već godinama. Ja nisam na terenu niti na klupi. Pitanje je jesam li u publici. Bio sam predsjednik velike stranke i bio u Vladi. 2003. sam izbore pratio iz dnevnog boravka, nakon toga nijednom.

Svoje stavove i prošlost i ono što sam bio ne mogu izbrisati, ali neću ni za koga navijati. Pitanje je i hoću li uopće glasati jer taj glas može biti presudan - kazao je Milanović.

Na pitanje hoće li neizlaskom na izbore poslati krivu poruku, Milanović je kazao da je poruka "iskoristite svoje pravo".

- Pod prismotrom sam cijelo vrijeme i pod lupom procjene jesam li pristran ili ne. Za koga ću glasati, to je krajnje neugodno pitanje. Zašto bih se doveo u situaciju da kažem za koga sam glasao?

- To je neprirodna situacija. Imate tajnost, nitko nije dužan dati odgovor kako glasa - kazao je.

Milanović je kazao i kako će procijeniti kome će dati mandat na povjerenje.

- Ovdje se prije radila predstava u kojoj je predsjednik razgovarao sa svima koji ulaze u parlament. Ja to neću raditi. To na kraju, sjećam se 2015., nisu prave konzultacije.

Bit ću tu malo konzervativan. Neću na razgovor primati baš do zadnjeg zastupnika koji je ušao u Sabor. To šaputanje sa svima je kod mene stvaralo određeno nepovjerenje.. Dat ću mandat onome tko bude imao 76 potpisa - kazao je.

Na pitanje što će biti ako se uđe u vakuum dok se čeka da se svi dogovore, kazao je kako on neće požurivati nikoga kako se to činilo 2015.

- 76 potpisa, ukoliko ih ne bude onoliko brzo koliko smo navikli mogu doprinijeti da se dogovor postigne. Ali tu već ulazimo u sivu zonu za koju će mi netko reći da nekome pogodujem - kazao je Milanović.

Milanović je komentirao i odnos s premijerom Plenkovićem te kazao da mu je zamjerio što mu je rekao da laže. Rekao je i da njemu ne smeta spominjanje roditelja. Prisjetio se i da je njegov otac tužio jednog šatoraša.

- Ja sam govorio, jedan od ljudi s kojima su se oni grlili u Savskoj, za mog oca rekao da je organizator ubojstva Brune Bušića. I nikome ništa.

Moj otac ih je tužio. Kad sam ja plakao? - kazao je Milanović te dodao da se nije čuo s premijerom da rasprave o toj temi u četiri oka.

Na konstataciju da je i on sam otrovan na jeziku kazao je: - Brz sam na jeziku, ali koristim koncencionalno streljivo. Ja ne govorim za druge da lažu.

Govorio je kako su zadnji dan sabora bila neka imenovanja, primjerice glavne državne odvjetnice, a time se ne šalje dobra poruka. Nije zadovoljan što se birala u zadnji tren.

- To se ne radi, vi ste osakatili tu osobu u kredibilitetu - kazao je Milanović.

Kazao je i da misli da je nova glavna državna odvjetnica Plenkovićev čovjek.

Milanović je govorio i o roditeljima koji ne znaju trebaju li djecu slati u školu.

- Kad je sve zatvarano, svi su znali postaviti figure. Sad se taktizira. Osnovno školstvo je obavezno i trebalo je preuzeti odgovornost. Otvoreni su domovi za starije.

Drugi problem je što dosta mladih idu na natjecanja. O tome im ovisi daljnji put. To su oni koji žele više, a sustav im trenutno brani. Zašto nema školskih natjecanja? - kazao je Milanović.

Na pitanje je li se čuo s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jer su na posljednjem susretu, na primopredaji vlasti, jedno drugom govorili da će se čuti, Milanović je odgovorio da su se čuli jednom.

Pritom je kazao kako on nju jest kritizirao kao i sada na početku razgovora zbog konzultacija iz 2015., ali da smatra da nije zadirao u njen mandat i napadao je.

O mačku Jerryju o kojem je njegova supruga govorila u jednom intervjuu Milanović nije htio govoriti.

- Drago mi je vidjeti psa ili mačku na hodniku. Ali nemam tu vrstu odgovornosti - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:32