KANDIDAT ZA POTPREDSJEDNIKA STRANKE

MILIJAN BRKIĆ UZVRATIO UDARAC PLENKOVIĆU Demantira da se zalagao za suradnju s HNS-om 2016., otkrio koju je stranku želio u koaliciji s HDZ-om

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.02.2020. u 11:56

Karlovac, 271219.
Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic posjetila je danas Karlovac. Druzila se s gradjanima i clanstvom HDZa u restoranu Kristal.
Na fotografiji: Mirjam Brkic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

 

Aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u ponedjeljak kako je on zagovarao koaliciju s HSS-om, odgovarajući tako na prozivku predsjednika stranke Andreja Plenkovića da je Brkić bio taj koji je 2016. godine zagovarao koaliciju s HNS-om umjesto s Mostom.

 

„Protiv sam koalicije s SDP-om. I 2016. godine nakon parlamentarnih izbora sam bio protiv koalicije s Mostom i HNS-om. Osobno sam od (Krešimira) Beljaka i još četiri zastupnika HSS-a dobio potpise. Osobno sam išao u njihovu središnjicu i dobio potpise i za formiranje parlamentarne većine te sam predložio užem Predsjedništvu HDZ-a da s HSS-om idemo u koaliciju, a ne s s Mostom i HNS-om”, rekao je Brkić novinarima u Središnjici HDZ-a nakon predaje kandidature za potpredsjednika HDZ-a.

 

Brkić smatra kako je HSS prihvatljiv partner HDZ-u jer je demokršćanska stranka, a učenje Stjepana Radića je HDZ-u blisko svjetonazorski i ideološki.

 

„Ova priča i mantra da sam bi za koaliciju s HNS-om, ne znam od kuda to”, pitao se Brkić.

 

Na pitanje znači li to da Plenković laže odgovorio je: "To ste vi rekli da on laže. Možda je zaboravio, možda je preopterećen svojim poslom. Danas je Stepinčevo i koliko znam, kada ste rekli da laže, osma Božja zapovjed je - ne izreci lažna svjedočanstva. Plenković danas ima priliku ispovjediti te svoje riječi", rekao je Brkić.

 

Brkić je demantirao raniju izjavu predsjednika HDZ-a i glavnog tajnika, Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, da se kult ličnosti u stranci njegovao dok je on bio glavni tajnik HDZ-a.

 

Dok sam bio glavni tajnik pogledajte koliko smo pobjeda polučili

 

„Dok sam bio glavni tajnik nisam trebao tri pomoćnika i dok sam bio glavni tajnik radio sam samo posao glavnog tajnika. Dok sam bio glavni tajnik pitajte članstvo na terenu kako je stranka funkcionirala. Dok sam bio glavni pogledajte koliko smo pobjeda polučili i kakvi su bili rezultati”, poručio je.

 

Negirao je i da je u stranci bio 'Bog i batina' dok je bio glavni tajnik stranke. Poručio je kako je "na nebu samo jedan Bog" te je samo radio svoj posao, a nakon poraza na parlamentarnim izborima 2011. godine HDZ je trebalo konsolidirati, ujediniti te pripremiti za predstojeće izbore. Istaknuo je i da je HDZ tada pobijedio na svih pet izbora.

 

"Posljedice sadašnjeg rada i aktivnosti na terenu su dva poraza – na europskim i predsjedničkim izborima", ustvrdio je.

 

Upitan kako će, kao njegov zamjenik, surađivati s Plenkovićem nakon jučer izgovorenih riječi ponovio je da je Plenković vrhunski stručnjak u vanjskoj politici, jako "dobro pliva" u Bruxellesu, vlada ima vrlo dobre rezultate. No, što se tiče stranke stanje nije onakvo kakvo bi trebalo biti jer su izgubili dvoje prošle izbore.

 

„Sada se moramo ujediniti i okupiti. Članstvo se mora osloboditi, mora se pokrenuti jer smjer kojim idemo ne vodi u pobjedničkom smjeru. Moramo se vratiti na pobjednički put kako bi pobijedili na parlamentarnim izborima”, kazao je.

 

Brkić je rekao i kako unutarstranačke izbore moraju iskoristiti za osnaživanje, jačanje, ujedinjavanje stranke bez ikakvih podjela te uvažavanje različitih mišljenja. "Tako osnaženi, da nakon ovih unutarstranačkih izbora ne bude pobjednika niti pobijeđenih nego zajedno krenemo u pripremu za unutarstranačke izbore", poručio je.

Plenković: 'Recite Brkiću da se malo bolje prisjeti'

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako bi se njegov zamjenik Milijan Brkić trebao malo bolje prisjetiti koga je zagovarao prilikom stvaranja koalicije nakon raskida s Mostom.

"Mi smo imali 91 potpis, što se tiče HSS-a oni su odmah rekli da će nam dati podršku, u krajnjoj liniji kada je došlo do raskida koalicije s Mostom nudili smo im da dođu u koaliciju s nama, oni tada nisu htjeli, možete to pitati i gospodina Beljaka. Što se tiče toga da li ići s Mostom ili HNS-om, recite gospodinu Brkiću da se malo bolje prisjeti", poručio je Plenković na 60. obljetnici smrti blaženog kardinala Stepinca u Krašiću.

Također je potvrdio da je Brkić "u dogovoru s njime" donio potpise članova HSS-a za koaliciju.

Brkić je rekao u ponedjeljak kako je on zagovarao koaliciju s HSS-om, odgovarajući tako na Plenkovićevu prethodnu prozivku da je upravo Brkić bio taj koji je 2016. godine zagovarao koaliciju s HNS-om umjesto s Mostom.

Na pitanje znači li to da Plenković laže, Brkić je kazao kako je to tvrdnja novinara te da je to Plenković možda zaboravio, a poručio je svom  predsjedniku stranke kako se danas, na Stepinčevo, u Krašiću može i ispovjediti.

Jandroković: Brkić protiv koalicije s Mostom, zagovarao je HNS

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je u Krašiću da se jako dobro sjeća tih dana.

"Gospodin Brkić je bio protiv koalicije s Mostom i zagovarao je koaliciju s HNS-om", ustvrdio je.

Brkić je također poslao poruku Jandrokoviću da je, dok je on bio na funkciji glavnog tajnika, HDZ "polučio pobjede i rezultate".

"Koliko je dobro stranka funkcionirala pokazalo se na izborima 2015. godine kada smo u velikoj koaliciji ostvarili rezultat od 33 posto i propustili pobjedu koju je predviđao gotovo svatko. Za razliku od njega, ja sam bio glavni tajnik od 2016. godine kada smo u samo mjesec i pol dana od 21 posto došli do 36 posto i pobijedili, treba se toga prisjetiti", rekao je Jandroković.

Podsjetio je kako je HDZ tada imao veliki financijski manjak od gotovo 15 milijuna kuna, a koji je njegovim dolaskom preokrenut.

"Danas smo u plusu 15 milijuna kuna nakon što smo prošli parlamentarne, lokalne, europske i predsjedničke izbore. To je dovoljan dokaz kako stranka funkcionira, i kako se svatko od nas odnosi prema stranci i financijama", zaključio je Jandroković.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo