NOVA SISAČKA AFERA

Milijun kuna utrošeno za priredbu koja je donijela 44.000 kuna zarade

Sisačko-moslavačka županija organizirala je 'Sofijin bal' kako bi prikupila dodatna sredstva za nadarenu djecu, međutim umjesto dobitka zaklada je izgubila većinu novaca
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Propitkivanje novinara o sudbini lani osnovane županijske zaklade za nadarenu djecu "Iskra", te zašto novac prikupljen za nadarenu djecu godinu dana leži neiskorišten na posebnom računu, razotkrio je još jednu aferu u Sisku.

Otkrivena je prava istina o jednoj od najglamuroznijih priredbi koju je lani organizirala Sisačko-moslavačka županija, "Sofijin bal" u Topuskom.

Naime, "Sofijin bal", zbog čega je čak tjedan dana bio ispražnjen terapijski bazen u Lječilištu Topusko, a bilo je i otkazivanja uplaćenih aranžmana gostiju, i u njemu postavljena vrlo skupa glamurozna scena, predstavljan je kao turistička promidžba županije, ali i kao priredba kojoj je glavna svrha prikupljanje novca za novoosnovanu Zakladu za nadarenu djecu.

Međutim na balu, kojeg je režirao sadašnji županičin suprug i u čiju je organizaciju utrošeno milijun kuna, za Zakladu za nadarenu djecu prikupljeno je samo 44.000 kuna. Više od 400 gostiju, među kojima su bili predsjednik Stjepan Mesić, Dolores Lambaša, Frano Lasić, Mia Beogović, Lada Kajfeš i drugi uglednici, prilozima i kupnjom prigodnih suvenira donirali su 44.000 kuna, manje od 100 kuna po osobi.

Valja dodati da je veći dio od prikupljene 44 tisuće kuna dalo nekoliko gradova i općina Sisačko-moslavačke županije. S obzirom da je Županija odlukom Županijske skupštine u prosincu prošle godine u Zakladu uplatila dodatnih 100.000 kuna, ukupan iznos sredstava u Zakladi iznosi 144.000 kuna, a novac godinu dana leži neiskorišten.

- Zašto? - pitali smo upravitelja Zaklade Zorana Vasića, inače šefa kabineta županice Lovrić. On je u srijedu odgovorio kako je za sve kriva spora državna administracija kojoj je trebalo nekoliko mjeseci da donese odgovarajuća rješenja, a već napisano rješenje putovalo je od Zagreba do Siska dva i pol mjeseca, rekao je Vasić.

Da je županijska vlast, zabavljena izborima i poslijeizbornim preslagivanjima zaboravila na Zakladu, te da i zato sve ide tako sporo, postaje jasno nakon tvrdnje upravitelja Zaklade i predsjednika njenog Upravnog odbora, dožupana Andrije Rudića, kako se tek sada užurbano pripremaju pravilnici i kriteriji za dodjelu pomoći nadarenoj djeci iz zaklade kako bi se do kraja godine raspisao natječaj za do sada prikupljena sredstva.

Upitan o budućim izvorima financiranja Zaklade dožupan Andrija Rudić ističe kako očekuju da će Zaklada iduće godine potpisati s pojedincima i tvrtkama trajne ugovore za financiranje nadarenu djecu. Na upit hoće li se i ove godine za Zakladu organizirati preskupi "Sofijin bal" u Topuskom, nije odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:28