EKO-RAKETA

Milijunaši počeli naručivati hrvatsku električnu jurilicu Concept One

Hrvatska tvrtka Rimac automobili iskoristila je nedavni sajam luksuznih automobila, plovila i satova Top Marques Monaco da predstavi unaprijeđenu verziju svog koncepta električnog superautomobila Rimac Concept One

Hrvatska tvrtka Rimac automobili iskoristila je nedavni sajam luksuznih automobila, plovila i satova Top Marques Monaco da predstavi unaprijeđenu verziju svog koncepta električnog superautomobila Rimac Concept One, na koji je napokon izvješena i cijena: 980 tisuća dolara.

Problem financija

Šef tvrtke Mate Rimac najavio je da će počevši od sljedeće godine biti izrađeno ukupno 88 automobila, za koje su već počele predbilježbe i narudžbe, ali i uplate akontacija. Tim je potezom Rimac, čini se, barem djelomično riješio problem financiranja koji ga je kočio u prelasku iz faze koncepta u fazu proizvodnje i zbog kojeg je kompanija u potrazi za strateškim partnerom.

- Interes za naš automobil je velik, ali naravno da ne možemo otkrivati imena kupaca. Ono što možemo reći jest da iz Hrvatske nemamo nijedan upit, kao ni iz zemalja regije - rekla je Monika Mikac iz tvrke Rimac automobili.

Najveća novost što se tiče samog vozila su nove gume, iznimno važne zbog pogona na sve kotače. Bit će ugrađivani pneumatici nizozemske tvrtke Vredestein iz serije Ultrac Vorti; riječ je o gumama razvijenim za visoke performanse u suradnji s Giorgettom Giugiarom, koje će imati prilično impozantne dimenzije: 245/35 R 20 (prednje) te 295/30 R 20 (stražnje). Naplatke od lakih legura izrađivat će kompanija HRE.

Sve ostale specifikacije ostale su otprilike iste: Concept One trebao bi imati 1088 konjskih snaga i 2800 Nm okretnog momenta te najveću brzinu od 305 kilometara na sat uz ubrzanje do 100 km/h za 2,8 sekundi.

Najzanimljivija je i dalje priča oko baterija, koje bi i uz ovakve svemirske performanse trebale garantirati domet od čak 600 kilometara (usporedbe radi, Tesla Roadster ima doseg od 340 kilometara, a Tesla S oko 480).

Četiri baterije

Kako je moguće postići takvu autonomiju u Rimcu, logično, skrivaju. Jedino što su objavili jest da je riječ o četiri tekućinom hlađenim baterijama snage 92 kWh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:59