HRVATSKA ZA MILU

MILINA MAJKA POTVRDILA ZA JUTARNJI: DJEVOJČICA U AMERIKU LETI U UTORAK UJUTRO 'Karte za avion smo već rezervirali, a sutra ćemo znati cijeli protokol'

    AUTOR:
    • Luka Benčić

  • OBJAVLJENO:
  • 30.03.2019. u 15:57

Privatni arhiv

Marin, Mila, Sanja i Petra Rončević na većoj fotografiji, Mila Rončević na manjoj

 

Mila Rončević ipak neće u Dječjoj bolnici Kantrida danas početi s tretmanom kemoterapije kako bi već u utorak ujutro mogla avionom zajedno s roditeljima otputovati u SAD, u Children’s Hospital of Philadelphia. Potvrdila nam je to njezina majka Sanja Matijević Rončević, i sama liječnica, istaknuvši da se radi o vrlo agresivnoj kemoterapiji te da Mila nakon nje ne bi bila u stanju putovati.

Milina majka danas je radila na ishodovanju viza za obitelj, a karte za avion već su rezervirane.

U ponedjeljak do kraja radnog vremena bolnice u Philadelphiji, što je najkasnije 21 sat po hrvatskom vremenu, Milini roditelji trebali bi dobiti kompletan protokol liječenja, a tada će biti poznata i konačna cijena tretmana.

- Svi su još na sto čuda, radi se u najboljem interesu Mile, a liječnici je liječe i brinu se o njoj kao da se radi o njihovom djetetu. Hvala im na tome, ganuto je nešto ranije u izjavi za Dnevnik.hr rekao otac koji je još jednom uputio poruku svima onima, koji pomažu Mili.

- Hvala svima! Veliko hvala! Bez obzira na donacije, želim naglasiti kako se obitelj rješava sve imovine kako bismo Mili platili liječenje. Kakav bih ja bio otac kada ne bih učinio sve za svoje dijete. Kakva bi to bila majka kada ne bi učinila isto. Još jedanput, veliko hvala svima, ne bismo mogli bez vas!, rekao je.

Apel za pomoć bolesnoj Mili

Pomoći možete donacijama na račun HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - ‘darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević’.

Kako smo također izvijestili, angažirao se i Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji je spojio obitelj Rončević s Pjerom Šimunovićem, hrvatskim veleposlanikom u SAD-u. Veleposlanik je razgovarao s čelnim ljudima Children's Hospital of Philadelphia, te je obitelji Rončević potvrđeno da će plan liječenja, s ukupnim troškovnikom biti predan do kraja njihovog radnog vremena u ponedjeljak, odnosno do večernjih sati po hrvatskom vremenu.

Predsjednica je u subotu o svom angažmanu dala i kratku izjavu novinarima.

- Angažirali smo se, naravno, to su pitanja na koja svaki čovjek... jednostavno morate biti čovjek. Radimo što god možemo, ali želim sačuvati privatnost obitelji pa neću o detaljima. Potrudit ću se iznaći načina, kako s financijske, tako i stručne strane, izjavila je predsjednica.

- U kontaktu smo sa specijalistima, liječnicima, pomoć ne mora biti samo materijalna, može biti i stručna, iako smo pomogli i financijski, rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, Mila boluje od akutne mijeloične magakariocitne leukemije. To je podtip, maligne bolesti krvi, odnosno koštane srži.

Za tu bolest je tipičan nagli porast nezrelih oblika krvnih stanica koje se skupljaju u koštanoj srži i sprečavaju normalnu proizvodnju zdravih krvnih stanica.

Djevojčica je prvi put od te bolesti oboljela prije prvog rođendana, nakon toga je šest mjeseci provela u bolnici Kantrida. Stanje je bilo bolje, bolest se povukla, no onda se prije mjesec dana ponovno vratila.

Cijela Hrvatska se ujedinila u podršci i prikupljanju novca, među njima i brojne estradne i sportske zvijezde, a pokrenuta je i web stranica Life for Mila na kojoj se uživo može pratiti tijek pristizanja svih donacija. Prema posljednjim podacima s te stranice, ukupno je prikupljeno 1.500.625,85 američkih dolara, a cilj je skupiti 2,8 milijuna dolara.

Milan Bandić: 'Grad Zagreb spreman je nadoknaditi novac potreban za Milinu operaciju'

Na skupu stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, koji se u subotu održao u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, prikupljale su se i donacije za Udrugu za autizam Zagreb te za liječenje djevojčice Mile Rončević, oboljele od leukemije.

Bandić je novinarima rekao da će za djevojčicu Milu u kutiju prvi ubaciti 500 kuna. Rekao je da nikad nisu imali stranački skup, a da nisu demonstrirali tu svoju solidarnost. Kaže da ako bi svatko tko je bio na njihovom skupu uplatio makar po pet kuna, to bi bilo već dvije tisuće eura i "korak bliže onome što treba napraviti".

- Spreman sam, ako se ne skupi dovoljno sredstava, na inicijativu gradonačelnika Rijeke i premijera, uključiti Grad Zagreb koliko bude potrebno i nadoknaditi one novce koji su potrebiti da bi se operacija izvela. Grad Zagreb nudi prvu rukavicu da sudjeluje, participira u adekvatnom dijelu zajedno s Vladom i Gradom Rijekom jer je dijete iz Rijeke, ima dvije godine, da to dijete ode u Ameriku, Philadelphiju i da probamo spasiti to dijete - poručio je Bandić.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo