SVE PROŠLO BEZ IZGREDA

MILINOVIĆ KOMENTIRAO MALU IZLAZNOST NA IZBORE U GOSPIĆU: 'HDZ-a je odlučio da ne bude izbora pa me ne čudi bojkot članova'

GOSPIĆ - Izbori za predsjednika ličko-senjskog županijskog odbora (ŽO) HDZ-a, na kojima je jedini kandidat Marijan Kustić, protekli su u nedjelju bez ikakvih izgreda, do kasno popodne izašlo je više od 2.000 članova ŽO HDZ-a, što je oko 25 posto, birališta se zatvaraju u 19 sati, a rezultati bi se mogli znati oko 21 sat, doznaje Hina od povjerenika ličko-senjskog HDZ-a Darka Nekića.

Kustić je jedini kandidat, jer je njegov donedavni protukandidat Darko Milinović, aktualni ličko-senjski župan i bivši dugogodišnji predsjednik Županijske organizacije, isključen iz HDZ-a te je izgubio pravo na kandidaturu.

Po principu jedan član jedan glas, od 8 do 19 sati, moglo je glasovati, prema popisu, 8.498 članova županijskog odbora stranke na četrdesetak birališta.

Komentirajući novinarima nagađanja da je u Gospiću mala izlaznost, oko deset posto, i da je riječ o svojevrsnom bojkotu, jer je iz stranke izbačen kandidat Milinović, Nekić je ocijenio da je izlaznost u Gospiću „solidna“ s obzirom na činjenicu da je na listiću samo jedan kandidat, te s obzirom na stanje popisa članstva, odnosno biračkog popisa.

"Naime, imam saznanja da su i ti birački popisi nesređeni, da po njima Gospić ima 2.700 članova, a to je puno više od realnog broja, jer je dio i umro, odselio se ili je neaktivan. Nismo mogli u samo šest mjeseci riješiti sve probleme koji su se gomilali dvadeset godina, ali razgovarao sam s Marijanom Kustićem, kandidatom, koji je najavio da će mu jedan od prvih zadataka kada postane predsjednik, biti da sredi popis članstva", rekao je Nekić.

Upitan o tome tko je angažirao zaštitare na izbornom mjestu u gospićkom Pučkom učilištu, Nekić je odgovorio kako su stranačka izborna povjerenstva dobila naputak da osiguraju redarsku službu tamo gdje procjene da je potrebna.

U Gospiću se bira na četiri mjesta, a samo je na jednom organizirana zaštitarska služba i to zato jer je to mjesto gdje se u isto vrijeme može naći više članova, može nastati gužva, te je to izborno povjerenstvo odlučilo postupiti po tom naputku, naglasio je.

Kandidat Marijan Kustić rekao je ranije danas na novinarske upite kako ne zna zašto su zaštitari jedne poznate zaštitarske tvrtke ispred birališta u Gospiću, da ih on nije angažirao, te da izgreda nema niti ih očekuje do zatvaranja birališta u 19 sati. To tim prije što je samo jedan kandidat i bira se većinom izašlih birača.

Na pitanje hoće li u ovim okolnostima moći surađivati sa županom Darkom Milinovićem, Kustić je istaknuo kako ne vidi razlog zašto ne bi, te da će raditi sve što je u interesu Ličko senjske županije i građana.

Milinović je također odgovarao na pitanja novinara okupljenih na Taktičko-tehničkom zboru OSRH u povodu proslave VRO Medački džep.

Za navodnu malu izlaznost u Gospiću Milinović je ponovno ustvrdio kako je iz HDZ-a isključen „nedemokratski i besramno“, čime je, kaže, vrh HDZ-a odlučio da ne bude „izbora“ pa ga "ne čudi bojkot članova".

„Svatko odlučuje samostalno, ja nisam birao, pošto sam izbačen, ali surađivat ću s novim predsjednikom ŽO HDZ-a, jer moja taština nije tolika. Ne mogu reći da sam s Kustićem kućni prijatelj, ali smo si dobri i tako će i ostati. Surađivao sam ja i sa SDP-ovim vladama kada sam bio saborski zastupnik. Ne radi se tu o taštini već o normalnom procesu, političkom procesu ovdje u Ličko senjskoj županiji, rekao je Milinović.

Dodao je da u daljnjem političkom životu sebe vidi kako „ulazi ponovno na velika vrata u Hrvatsku demokratsku zajednicu, ali, kada za to dođe vrijeme“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:53