NOVA ŽRTVA SVINJSKE GRIPE

Milinović potvrdio: U Splitu umrla trogodišnja djevojčica

 Ranko Šuvar/Cropix

SPLIT - Na dječjoj Jedinici intezivnog liječenja splitskog KBC-a prije pet dana preminula je trogodišnja djevojčica i to od kobne kombinacije - akutne linfatične leukemije i virisa svinjske gripe.

Prema riječima Nevena Pavlova, voditelja Dječjeg odjela, nesretna je djevojčica u bolnicu stigla u četvrtak sa smetnjama koje su upućivale na leukemiju. Prema kazivanju roditelja tegobe su primjetili samo dan ranije. Trogodišnjakinja je u bolnicu primljena u febrilnom stanju, malaksala i neraspoložena.

Leukociti, trombociti, hemoglobin i sve krvne vrijednosti kod djeteta su bile iznimno niske i istoga dana utvrđena je dijagnoza, akutna limfatična leukemija - kazuje nam dr Pavlov.

Odmah se pristupilo liječenju. Dijete je dobilo transfuziju i započelo se s terapijom. No, unatoč naporima liječničkog tima, dijete je istoga dana izgubilo bitku za život. Naknadno je utvrđeno da je djevojčica bila zaražena i virusom H1N1.

Na pitanje je li možda jaka terapija kojom se liječi leukemija dodatno otežala već i onako loše opće stanje djetetova organizma, dr. Pavlov je rekao:

"Riječ je naprosto o ekstremnom slučaju, kombinaciji koja svakoga može stajati života. Virusna infekcija je oslabljeni organizam dovela u stanje iz kojeg se, na žalost, nije mogla vratiti". Napominje kako dijete nije bilo pacijent bolnice, od ranijih zdravstvenih teškoća poznato je da je krajem rujna imala infekciju dišnih puteva, no to je izliječeno i prema medicinskoj dokumentaciji, drugi zdravstveni problemi nisu evidentirani.

Dr. Julije Meštrović, voditelj JIL-a, Odjela na kojem je dijete preminulo nam je kazao kako je točno da je kod trogodišnjakinje izoliran virus H1N1, ali i dodao: "Bilo je to akutno pogoršanje, svi znamo kakva je bolest leukemija".

U Splitu je od svinjske gripe umrla trogodišnja djevojčica, potvrdio je u utorak i ministar zdravstva Darko Milinović. To je druga potvrđena žrtva virusa H1N1 u Hrvatskoj. Podsjetimo, prošle subote u Splitu je umro Luka Matovac (61). Za muškarca koji je preminuo u Zagrebu od posljedica infarkta još nije potvrđeno da je bio zaražen virusom nove gripe

- Ne treba raditi paniku jer je to potpuno nepotrebno, hrvatsko zdravstvo može se boriti s virusom svinjske gripe - rekao je ministar. Milinović je dodao da u Hrvatskoj trenutno ima oko 1600 zaraženih. Istaknuo je da je Vlada spremna probiti financijske limite i iz pričuve uzeti novac za borbu protiv eventualne pandemije.

Ministar Milinović obišao je danas šestero pacijenata zaraženih virusom svinjske gripe koji se liječe na Intenzivnom odjelu zagrebačke Kliničke bolnice "Dr. Fran Mihaljević". Ministar se tom prilikom cijepio protiv obične sezonske gripe jer cjepivo protiv svinjske gripe još nije stiglo u Hrvatsku. Istaknuo je da će se, ukoliko liječnici procjene da on spada u rizičnu skupinu, cijepiti i protiv svinjske gripe.

Nakon što se cijepio, ministar Milinović krenuo je u obilazak pacijenata oboljelih od svinjske gripe. Novinarima nije dao da ga prate upozorivši ih da će se netko od njih zaraziti, pa će za to biti kriv on.

Podsjetimo, samo nekoliko sati nakon što je jučer Milinović novinarima objavio da stanje nije alarmantno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je svinjska gripa uzela i drugi život u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:47