MINISTROVI DVORI

Milinović sagradio vilu od 1000 četvornih metara na četiri etaže s bazenom

Dome, slatki dome: Niz ljetnih i zimskih terasa, teretana, konoba, bazen i spavaonice krasit će kuću
 Vladimir Ivanov/Cropix

GOSPIĆ - Prošle godine u lipnju je ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Darko Milinović obavijestio novinare da u središtu rodnog Gospića, ni sto metara od Opće bolnice, gdje je proveo 30 godina radnog staža, počinje graditi kuću.

Kat prepun terasa

Prezentirao je to kao skromno zdanje od kojih 190 kvadrata s dnevnim boravkom u prizemlju te četiri sobe na katu. Isticao je da to nipošto neće biti vila. Danas, godinu kasnije, kuća je pod krovom.

Prolaznik koji bi prema kući u drugom redu od glavne prometnice bacio pogled doista ne bi pomislio da je riječ o vili te bi prije rekao da se radi o kakvoj stambenoj zgradi.

Sagrađena je, naime, na čak četiri kata.

Koliko smo uspjeli zamijetiti, podrumski dio proteže se ispod cijele građevine. U prednjem dijelu stubište će voditi na bazen od dvadesetak četvornih metara, tu će biti smještene ministrova teretana i konoba.

U prizemlju će doista biti dnevni boravak, prema našoj procjeni neće biti mnogo manji od onih 190 kvadrata koje je ministar spominjao prošle godine. Kat iznad prepun je terasa, što ljetnih, što zimskih, a vjerojatno će tu biti mjesta i za spavaće sobe.

Isključivo spavaonice, čini se, bit će na posljednjem katu, odnosno u potkrovlju. Na kuću je sa stražnje strane naslonjena garaža u koju će bez problema stati tri do četiri automobila. Zdanje je od glavne prometnice udaljeno oko 80 metara, s južne i sjeverne strane su travanjaci, a s istočne se gotovo naslanja na gospićku vojarnu. Ministar će, prema svemu sudeći, moći mirno spavati, ne samo zbog vojnika nego i zbog dobrih susjeda.

- Naravno da mi je drago što će mi potpredsjenik Vlade biti susjed. Pa bolje on nego kakva sirotinja poput mene - odgovorio nam je prvi Milinovićev susjed na pitanje je li mu drago što će mu on biti susjed.

Loše iskorišten prostor

U kući smo od radnika doznali da kuća ima oko 700 četvornih metara funkcionalnog prostora i još nekoliko stotina koji otpadaju na ostale sadržaje, stepenice i hodnike.

- On je javna osoba i naravno da sad sve zanima što se gradi. Objekt će imati oko 700 kvadrata, ali i dosta prostora koji otpada na druge sadžaje. Prostor nije najbolje iskorišten. Bazen će biti u podrumu. Ma to vam je više kada, dvaput zamahneš rukama plivajući i to je to. Trebao je doktor ići na veću varijantu jer će ga gotovo jednako koštati - rekao je. Dodao je da se doktor nema zašto sramiti što gradi tako velik objekt jer je sam zaradio svaku kunu.

Ministar je rekao da u gradnju ulaže 120.000 vlastitih eura, 100.000 kreditnih, očevih oko 60.000, te sestrinih, koja bi također s njim, suprugom i tri kćeri trebala tu živjeti, oko 20.000. Kada se potpuno uredi, ovakvo zdanje vrijedit će, kažu nam stručnjaci, barem pet milijuna kuna.

- Naš Dado je iz bogate familije. Pa njegov otac sigurno ima milijune jer je godinama marljivo radio, a nigdje nije trošio, a bogami i Dado. On kad popije pet gemišta, za harmoniku stavlja tri tisuće kuna. Ima novca i toga se ne stidi. Ali opet, nije rasipnik. Zaslužio je tu kuću. Koliko god velebna bila, ipak nije najveća u Gospiću - brane ministra Milinovića Gospićani.

MRLJE GRADITELJA

Izvođač bio na meti branitelja

Kuću ministra Milinovića projektirala je splitska arhitektica Mirjana Beganović, a radove izvodi šibensko poduzeće Čigra kop, vlasništvo Marka Aužine. Čigra kop nedavno je dobio u zakup bogato ličko lovište blizu Otočca. Izazvalo je to burno negodovanje tamošnjih branitelja. Za državno lovište Crno jezero ponudili su manje novca od lovačkih udruga Gacke i Sinjala, ali su ipak dobili zakup zbog obećanja da će u sljedećih 30 godina u lovište uložiti 9800 kuna, a Sinjal je obećao “samo” 4566 kuna. U tim udrugama su branitelji i invalidi Domovinskog rata, koji su slučaj ocijenili čistim političkim pogodovanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:46