POVJERENIK EK I BIVŠI VICEPREMIJER

MIMICA O SLUČAJU MAĐAREVIĆ 'U svoj kabinet sam je doveo zbog dobrog CV-a i iskustva, a o njezinim stavovima, koje osuđujem, nisam imao pojma'

Neven Mimica
 Goran Mehkek / CROPIX

Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, koji je prije toga bio povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača, u ponedjeljak je za tportal progovorio o slučaju suspendirane diplomatkinje Elizabete Mađarević, koja je povučena iz veleposlanstva RH u Njemačkoj zbog skandaloznih statusa koje je objavljivala na svojem profilu na Facebooku. Spomenuta diplomatkinja godinu dana radila je kao savjetnica u Mimičinom uredu, dok je on još bio potpredsjednik Milanovićeve Vlade, a zatim je još godinu i pol bila administrativna službenica u njegovu kabinetu europskog povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača.

Mimica navodi da je početkom 2012. godine Elizabetu Mađarević predložio za savjetnicu potpredsjednika Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, a da je ona tada već šest godina radila u sustavu Ministarstva vanjskih poslova, gdje je i nastavila raditi nakon povratka iz Bruxellesa početkom 2015. godine, surađujući s ukupno šest šefova diplomacije.

- Moj odabir se temeljio na dobrom životopisu, razgovoru i radnom iskustvu i doprinosu koji sam tražio za poslove na povezivanju vanjske i sigurnosne politike. Jednako tako, i preostala tri savjetnika u ured potpredsjednika Vlade došla su iz Ministarstva vanjskih poslova. Nemam nikakvih saznanja da bi za vrijeme naše trogodišnje suradnje u Vladi RH i Europskoj komisiji kolegica Mađarević iskazivala, službeno ili neslužbeno, ikakve stavove koji bi bili suprotni Vladinoj i državnoj politici, kazao je Mimica tportalu.

Naveo je da je prestala raditi u kabinetu europskoga povjerenika početkom 2015. godine, ne zbog nedopuštenog iznošenja vlastitih radikalnih stavova, već zbog osobne neprilagođenosti načinu rada u Europskoj komisiji.

- Sve što je nakon toga radila paralelno sa svojim službenim statusom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova samo ukazuje da će se Ministartvo morati pozabaviti s puno većim uvođenjem reda u svoje djelovanje nego li bi to bilo rješavanje pojedinačnog slučaja Mađarević, istaknuo je Mimica.

Zaključno je naveo da sav njegov dosadašnji rad, politička i ljudska uvjerenja ne ostavljaju nikakvu sumnju u to kakva može biti njegova reakcija na sve iskaze netolerancije, radikalizma, rasizma, ksenofobije i homofobije, pogotovo kada dolaze od onih koji trebaju zastupati i objašnjavati hrvatsko ustavno uređenje i državnu politiku.

- Samo odbacivanje, osuda i no pasaran, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:17