GORDAN GRLIĆ RADMAN

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA O SLUČAJU ELIZABETE MAĐAREVIĆ 'Žao mi je, nisam znao za njezine stavove. Da jesam, reagirao bih, ne bih to tolerirao'

 
Elizabeta Mađarević, Gordan Grlić Radman
 Facebook, Darko Tomaš / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je danas slučaj službenice Veleposlanstva RH u Berlinu Elizabete Mađarević, koja je suspendirana zbog rasističkih stavova objavljenih na društvenoj mreži Facebook.

Radman je potvrdio da će već u srijedu ujutro biti podnesen zahtjev za pokretanjem postupka protiv Mađarević pred Službeničkim sudom, te rekao da je inspekcija ministarstva ustanovila kako je došlo do teških povreda dužnosti.

- Ali, to se ne može napraviti preko noći. Postoje zakoni o službi u vanjskim poslovima, zakoni o državnim službenicima, akti koji reguliraju rad ministarstva. Utvrđene su činjenice koje ukazuju na tešku povredu službene dužnosti. Obvezni smo provesti postupak. Očekujemo, iako ne prejudiciramo odluku sudstva, sankciju primjerenu tako teškim povredama. Zapisnik o slučaju je napravljen i onog trenutka kada počne postupak pred sudom kolegica, koja je sada opozvana, bit će pod suspenzijom - rekao je ministar.

Istaknuo je da diplomat nikada nije privatna osoba, te da je njezin postupak narušio ugled Republike Hrvatske te nanio političku štetu. Najteža je sankcija, koja je u ovom slučaju i najvjerojatnija, raskid ugovora o radnom odnosu.

- Bilo je indicija o hakiranju njenog profila, ali smo utvrdili da nema govora o tome - rekao je ministar.

Istaknuo je kako je Mađarević u veleposlanstvo došla krajem siječnja temeljem natječaja koji je raspisan za mjesto "kolege koji je otišao u mirovinu". Rekao je kako nije bio upoznat sa stavovima Mađarević o migrantima ili "bijeloj Europi" te da on osobno nije na Facebooku. Novinari su inzistirali na pitanju je li on, kao njezin bliski suradnik, bio upoznat s njezinim stavovima, odnosno jesu li ikada razgovarali na temu migranata.

- Razgovarali smo o tekućim temama. U Njemačkoj ima puno posla, razgovarali smo samo službeno. Radila su se izvješća i analize o važnim tekućim temama - rekao je.

Na opasku kako je i pitanje migranata tekuća tema, Grlić Radman se složio te počeo govoriti o tom pitanju i potrebi pronalaska konsenzusa, ali nije dao jasan odgovor na pitanje. Tek je iz trećeg puta rekao kako ni na koji način nije bio upoznat s antiimigrantskim stavovima svoje suradnice.

Postavljeno je i pitanje je li ovdje zakazao sustav, s obzirom na to da je svaki djelatnik vanjskih poslova obvezan proći sigurnosnu provjeru.

- Sigurno da se mogu napraviti poboljšanja. Igrom slučaja danas mi je u nastupni posjet došao njemački veleposlanik. Bio je to kurtoazan posjet. Tek smo na kraju spomenuli ovaj slučaj, a on je kazao da je i kod njih u vanjskim poslovima bilo različitih situacija te su u tom pogledu donesene smjernice.

Više puta je istaknuo da diplomat, naročito na službi u zemlji primateljici, nema pravo na privatne stavove.

- Kada ste diplomat, morate se tako i ponašati te provoditi državnu politiku. Tu više nema privatnog života. Tko nije na to spreman, ne može biti diplomat. Moramo njegovati i štiti svoju struku. Ovime je nanesena politička šteta Hrvatskoj, narušen nam je ugled, čitam da i njemački mediji pišu o tome. Nije to baš zgodno niti lijepo. Rasizmu, bilo kakvim oblicima ksenofobije i netolerancije u Ministarstvu vanjskih poslova nema mjesta.

Na izravno pitanje ministar je rekao kako mu je žao zbog svega što se dogodilo.

- Da sam znao, ne bih to mogao tolerirati i reagirao bih. Diplomat u inozemstvu predstavlja svoju zemlju u najljepšem pojmu te riječi, poštuje zakone zemlje primateljice, uspostavlja kulturni dijalog i gradi mostove. Svaki oblik ponašanja koji bi to narušio predstavlja kršenje etičkog kodeksa. Diplomat ne može ni nastupiti javno ako nema suglasnost, a kolegica se nakon izbijanja ovog skandala u više navrata javljala novinarima i iznosila neke svoje kvalifikacije - rekao je ministar.

Dodao je kako je očigledno da će se i diplomacija morati prilagođavati tehnološkom napretku.

- Diplomacija je jedna živost koja se mora prilagođavati modernim tehnološkim izazovima. Diplomacija prije 100 godina i sada nije ista. Suvremenost, moderni svijet i digitalizacija potiču nas na prilagodbu i usavršavanje - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:40