PREGOVORI OKO RASTA PLAĆA

MINISTAR ALADROVIĆ NAKON ODBIJENICE SINDIKATA 'Željeli smo pokazati dobru volju za dogovorom, a štrajk ćemo platiti samo do 15. studenog'

Josip Aladrović
 Dnevnik / NOVA TV

Nakon što su sindikati u obrazovanju u srijedu odbili Vladin konačni prijedlog za rast plaća - povećanje osnovice od 6,12 (2+2+2) te dodatak od dva posto nakon 30. lipnja 2020. godine umjesto dodatnog porasta koeficijenata od dva posto - ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je za Dnevnik Nove TV da misli da će spomenutih šest posto biti prihvaćeno te da će štrajkašima dane u štrajku platiti do 15. studenog.

"Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ja danas smo održali sastanak sa sindikatima iz znanosti i obrazovanja. Ponudili smo dva posto. Konkretan sporazum smo stavili na stol. Sporazum za koji ne možemo više komunicirati da je ta ponuda, kao što smo mogli čuti od sindikalnih čelnika, nula plus nula, već da je dva posto. Što se tiče povratka učitelja u učionice, mi tu imamo vrlo konzistentnu politiku. Šest posto nudimo kroz Temeljni ugovor", rekao je Aladrović za Dnevnik Nove TV.

"Mislim da će tih šest posto biti prihvaćeno. Dva posto još dodatno za sektor u obrazovanju. Sektor koji je trenutno u štrajku. To je ono što Vlada može učiniti u ovom trenutku u svojim fiskalnim i sistemskim mogućnostima. Naravno, staviti još analizu koeficijenata na stol. To je sve jedan povezani sustav kojem treba pristupiti vrlo cjelovito. Mi smo svjesni da je štrajk u trajanju. Svjesni smo da postoji potencijal da se školska godina produži. Svjesni smo da su ugroženi praznici i učenicima i roditeljima i da to komplicira i učenicima i roditeljima svakodnevne obveze. S druge strane, moramo biti odgovorna Vlada. Moramo ponuditi ono što možemo ispuniti. I to što možemo ispuniti smo stavili na stol u obliku dokumenta koji doslovno sutra može stupiti na snagu."

Aladrović je potom rekao da Vlada sindikatima rekla da će štrajkašima dane u štrajku platiti od 15. studenog. "Željeli smo pokazati dobru volju za dogovorom. Prvi dio studenoga, iskazali smo volju da platimo štrajk, međutim sada ovom ponudom, objektivnih okolnosti za štrajk više nema. Jer plaće rastu osam posto samo u idućoj godini. Plaće u mandatu rastu između 1300 i 1600 kuna u obrazovanju. Smatramo da su ispunjeni uvjeti da se štrajk okonča. Nakon 15.11. smatramo da nema više potrebe, odnosno, nećemo platiti dane provedene u štrajku, jer to je trošak za državni proračun", pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:53