SPORNO KORIŠTENJE

Ministar Banožić besplatno dao ratni brod kako bi se nadbiskupi i biskupi prevezli s Hvara

Kako je Zoran Milanović najavio ‘da će se vidjeti odluke kako se državni resursi HV-a i mornarice koriste u privatne svrhe i ne naplaćuju‘, danas se to i ostvarilo
 Duje Klaric/Cropix; Jutarnji list

Kako je prije dva dana predsjednik Republike Zoran Milanović najavio "da će se vidjeti odluke da se državni resursi HV-a i mornarice koriste u privatne svrhe i ne naplaćuju", danas se to i ostvarilo.

U javnosti se pojavila odluka ministra obrane Marija Banožića u kojoj se navodi:

"Oružane snage Republike Hrvatske pružit će bez naknade potporu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice za prijevoz nadbiskupa i biskupa, nakon završetka biskupskog ređenja, iz Hvara u Split, 22. svibnja 2021. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga svojom će zapovijedi osigurati provedbu odluke i ona stupa na snagu danom donošenja", navodi se u odluci.

Tog 22. svibnja na Hvaru je zaređen novi hvarski biskup, mons. Ranko Vidović.

image

Zamolba za prijevoz nadbiskupa i biskupa

Jl

Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša te mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski i hvarski apostolski upravitelj Petar Palić. Na zaređenju je između ostalih koncelebrirao i vojni biskup Jure Bogdan. Biskupi su na Hvar došli u svom aranžmanu, najvjerojatnije trajektom, a u Split su, kako neslužbeno doznajemo, vraćeni Obalnim ophodnim brodom Omiš (OOB-31). Cijena sata plovidbe ovim brodom je oko 15 tisuća kuna.

image

Obalni brod Omiš

Duje Klaric/Cropix

U službenom pojašnjenju Ministarstva obrana tvrdi se kako je "navedenu potporu zatražio Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Suradnja s tom institucijom odvija se u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske koji je potvrđen Zakonom u Hrvatskom saboru 1997. godine. Sukladno Zakonu o obrani, za traženu potporu zatraženo je mišljenje Glavnog stožera Oružanih snaga te je Glavni stožer izvijestio Ministarstvo obrane da su u mogućnosti snagama Hrvatske ratne mornarice pružiti traženu potporu što je u svom očitovanju potvrdilo i zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice. Sukladno Zakonu o obrani, donesena je Odluka ministra obrane o pružanju potpore za provedbu navedene aktivnosti koja se provela prema zapovjedi načelnika Glavnog stožera", stoji u odgovoru MORH-a.

image

Obalni brod Omiš

Duje Klaric/Cropix

Kako doznajemo, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo je 15. svibnja na zamolbu mons. Ranka Vidovića i u ime Hrvatske biskupske konferencije ministru obrane uputio zamolbu da se po završetku ređenja osigura povratak biskupa i nadbiskupa u Split brodom Hrvatske ratne mornarice. Kao razlog angažmana broda HRM-a navedena je trenutna epidemiološka situacija i veliki broj biskupa i nadbiskupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 08:57