NAJAVA IZ PAKETA TRIJU ZAKONA

Ministar Cappelli: U 2020. godini ćemo smanjiti PDV na ugostiteljske usluge

 Neja Markičević / CROPIX

“Ova Vlada je već rasteretila gospodarstvo, a u 2020. godini smanjit će i PDV na turizam”, najavio je to u ponedjeljak u saborskoj raspravi o paketu triju zakona iz sektora turizma ministar Gari Cappelli, odgovarajući na pitanje SDP-ovog saborskog zastupnika Saše Đujića o tome ima li prostora da PDV, koji je po dolasku ministra Cappellija s 13 bio podignut na 25 posto, opet u ugostiteljstvu bude vraćen na razinu međustope.

Inicijativa

Ovo je prvi put da je ministar Cappelli u javnosti najavio kako će porez na dodanu vrijednost u ugostiteljstvu, zbog čijeg je povećanja Vlada Andreja Plenkovića bila kritizirana od samog starta, biti opet smanjen, ali osim najave da će do smanjenja doista doći, iz Ministarstva turizma u ponedjeljak nije bilo moguće dobiti nikakvu službenu potvrdu ove informacije.

Nepoznato je, dakle, o kolikom je eventualnom smanjenju riječ, a jednako tako zasad je još nepoznato je li riječ isključivo o inicijativi Ministarstva turizma ili je ministar Cappelli dogovor o smanjenju stope PDV-a već dogovorio s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Najavi smanjenja PDV-a prethodilo je predstavljanje tri posve nova prijedloga zakona iz sustava turizma - Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma, Zakona o turističkoj pristojbi te Zakona o članarinama u turističkim zajednicama kojima se u segment turizma donosi mnoštvo noviteta.

Nova uloga

Među ostalim, predviđeno je ukidanje turističkih zajednica koje na plaće troše više od 30 posto sredstava i time ne obavljaju svoje primarne dužnosti, a odluka o visini turističke pristojbe s pleća države prebacit će se na lokalnu i regionalnu razinu.

Prijedlozi zakona trebali bi, među ostalim, utjecati i na novu ulogu Hrvatske turističke zajednice koja bi trebala postati krovna agencija za promociju.

Novosti na tržištu, prođu li ovi prijedlozi zakona, bit će i smanjenje broja obveznika plaćanja turističke članarine kao i količine stopa s njih 28 na samo pet, a na posebni račun HTZ-a trebao bi se izdvajati novac za projekte udruženih turističkih zajednica, dakle onih koje ne mogu funkcionirati samostalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:11