APEL IZ VLADE

MINISTAR JOVANOVIĆ ‘Đaci, prijavite svaki pritisak nastavnika oko glasovanja na referendumu o braku’

Ravnatelji su dužni spriječiti bilo kakvo nametanje svjetonazora i tretirati to kao povredu radne obveze
 Tomislav Kristo / CROPIX

Škole nisu mjesto za održavanje predreferendumskih skupova niti agitacije bilo koje vrste, a svako agitiranje i iznošenje osobnih stavova nastavnika smatrat će se bitnom povredom radne obveze - sukus je pisma koje je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uputio svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola suočen s dojavama uz koje se vežu sumnje na ucjene i pritiske na djecu uoči državnog referenduma koji je inicirala inicijativa U ime obitelji.

Jovanović u pismu od ravnatelja škola traži da spriječe svaki oblik agitiranja i nametanja tuđeg svjetonazora učenicima.

Poštujte različitosti

“Bilo kakvo neprihvatljivo postupanje nastavnika vezano uz predstojeći referendum smatrat će se povredom radne obveze”, stoji, među ostalim, u pismu.

Jovanović apelira na učitelje i nastavnike da se suzdrže od bilo kojeg oblika iznošenja osobnih stajališta i rasprave o referendumu.

U pismu se ističe da je jedan od ciljeva odgoja i obrazovanja odgajati i obrazovati učenike u skladu s civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, te ih osposobiti za život u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva. Dužnost je, dakle, podsjeća ministar ravnatelje, poštovati prava djece.

Otpor u zbornicama

Da ministrovo upozorenje, koje su ravnatelji primili prošloga tjedna, nastavnici i nisu shvatili dovoljno ozbiljno, dade se naslutiti iz najnovije ankete portala srednja.hr.

Rezultati online ankete, koju je do danas ispunilo oko 400 učenika, pokazuju da se 75 posto njih susrelo s nametanjem uvjerenja u svojim školama. Kako zaključuju organizatori ankete, velika većina učenika prisiljena je sjediti u učionici i trpjeti nametanje vjerovanja od strane profesora, koji očito nisu dobro shvatili što je njihova primarna obaveza, pa čak niti onda kada im je Ministarstvo obrazovanja to prilično dobro objasnilo.

- Ne čudi me što se tako velik postotak učenika izjasnio da trpe nametanje od strane nastavnika, dapače, rezultat zvuči realno. Ne smatram, međutim, da je riječ o kolektivnom agitiranju nastavnika. Prije je riječ o pojedinačnim istupima profesora koji na taj način iznose svoje privatne stavove i interese - komentira osnivač portala srednja.hr Marko Matijević.

Anketa i na Facebooku

Zbog dobrog interesa glasača, anketu su, kaže, u srijedu “pustili” i na Facebook, pa sljedećih dana očekuju porast broja glasača.

U Ministarstvu znanosti pak kažu da ne mogu komentirati rezultete ankete, jer “ne raspolažu informacijama o metodi prikupljanja podataka, što je za anketu, kao istraživačku metodu, iznimno važno”.

Ipak, pozivaju sve učenike koji su se susreli s nametanjem uvjerenja svojih nastavnika da prijave svaki oblik pritiska ravnatelju škole, čija je dužnost kao poslodavca poduzeti odgovarajuće mjere. No, ako učenici nemaju povjerenja i osjećaju da bi na takav način mogli sebe dovesti u nepovoljan položaj, u Minstarstvu ističu da se prijava može obaviti i izvan matične škole. U tom slučaju učenici se mogu izravno obratiti - prosvjetnoj inspekciji u Ministarstvu, koja na teren izlazi i na anonimne prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:07