BARBA LUKIN ČOVJEK

Ministar Kalmeta smijenio šefa HŽ-a. 'Ismijavao je premijerku Kosor i njene gospodarske mjere'

Popovac, koji je rodom iz Metkovića i smatra ga se kadrom predsjednika Sabora Luke Bebića, na čelo Holdinga došao je u ljeto prošle godine nakon smjene Davorina Kobaka
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Zoran Popovac, predsjednik Uprave HŽ (Hrvatske željeznice) holdinga smijenjen je danas odlukom predsjednika Skupštine Holdinga, potvrdio je za Jutarnji list ministar i jedini član Skupštine Božidar Kalmeta.

Za novog direktora Željeznica bit će imenovan Zlatko Rogožar, koji će nastaviti obnašati i dužnost direktora HŽ-Carga.

Kalmeta tvrdi kako je Popovac odradio svoj dio posla, ali je procijenjeno da u sljedećoj godini kada će proračun HŽ-a biti manji tvrtki potreban čovjek s više energije.

Prema neslužbenim informacijama ministar Kalmeta je bio nezadovoljan radom Popovca oko realizacije modernizacije i privatizacije tvrtke. Osim toga skoro ništa nije učinjeno na reorganizaciji Holdinga.

Popovac je na čelo Holdinga došao u ljeto prošle godine nakon smjene Davorina Kobaka koji se nalazi u istražnom pritvoru od ljeta prošle godine, kada je uhićen s još dvoje ljudi iz Željeznica pod sumnjom da je iz HŽ-a izvukao 25 milijuna kuna na tajne račune i taj novac prisvojio.

Popovac je rodom iz Metkovića i smatra ga se kadrom predsjednika Sabora Luke Bebića.

Njegovu smjenu u lipnju je zatražio Sindikat strojovođa Hrvatske zbog željezničke nesreće kod Kaštela i, kako kažu, njegovih pritisaka na interno povjerenstvo koje istražuje nesreću.

Povezuje ga se s nekoliko afera unutar tvrtke. Prije dva mjeseca je otkriveno da Popovca policija istražuje zbog tri sporna posla koje je ugovorio dok je bio direktor HŽ Cargo, a zbog kojih je HŽ oštećen za više milijuna kuna. Istraga je uslijedila nakon anonimne kaznene prijave, u kojoj su detaljno opisivani sporni poslovi, s naglaskom na Popovčev krimen.

Popovca se sumnjiči da je potpisao ugovor o najmu vagona s tvrtkom C.I.O.S. Iz Zagreba vrijedan pet milijuna kuna za 2007. i 2008. godinu, dok je za 2009. ugovor višestruko manji. Popovac je zapravo unajmljivao vagone koje je HŽ otpisao u razdoblju od 2002. do 2006. godine kao staro željezo. Vagoni u boljem stanju prebačeni su u radionicu Slavonski Brod gdje su osposobljeni za promet. Drugi sporni ugovor vezan je za kupovinu kočionih papučica za HŽ Cargo, a u kojoj je navodno HŽ oštećen za 3,8 milijuna kuna. Osim toga istraživao se i Popovčev ugovor s tvrtkom Friul Export koja je povezivana sa štetnim ugovorima u Železnicama Srbije.

U Vladu je pak nedavno stiglo anonimno pismo u kojem se između ostalog tvrdi da je Popovac ismijava premijerku Kosor i njene gospodarske mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:03