UZVRATNI POSJET

Ministar Krstičević s njemačkom ministricom obrane u Berlinu: 'Hrvatska je integrator u regiji, treba biti primjer drugim državama'

 
Ministri Krstičević i von der Leyen
 MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen u srijedu, 13. lipnja 2018. godine u Ministarstvu obrane Savezne Republike Njemačke u Berlinu.

Ovo je prvi službeni posjet hrvatskog ministra obrane Njemačkoj nakon deset godina, a ujedno i drugi bilateralni susret dvoje ministara u manje od godine dana. Naime, riječ je o uzvratnom posjetu ministra Krstičevića Njemačkoj na poziv ministrice von der Leyen, nakon njezinog posjeta Hrvatskoj u listopadu 2017. godine.

Na sastanku u Berlinu ministri Krstičević i von der Leyen izrazili su zadovoljstvo suradnjom dviju zemalja istaknuvši kako su Hrvatska i Njemačka dvije prijateljske zemlje i strateški partneri u Europi. Također, na sastanku je potvrđena i odlična bilateralna obrambena suradnja od koje je posebno naglašena suradnja u području izobrazbe i obuke, zajedničko sudjelovanje u misijama i operacijama te vojno tehnička suradnja.

Ministar Krstičević zahvalio je ministrici na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je nakon deset godina ostvaren posjet hrvatske delegacije njemačkom Ministarstvu obrane.

„Njemačka je najvažniji strateški partner Hrvatske na području obrane i sigurnosti u Europi“ rekao je ministar Krstičević te zaključio kako je ovaj posjet još jedna potvrda izvrsnih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Njemačke. U tom kontekstu zaključio je kako je bilateralna obrambena suradnja intenzivna i sadržajna. „Izuzetno mi je drago što imamo odličnu vojno tehničku suradnju, osobito zbog Panzer haubica i ovim putem želim još jednom zahvaliti Njemačkoj na pomoći“ istaknuo je ministar. U ovoj prigodi ministar Krstičević pozvao je njemačku ministricu i predstavnike njemačke obrambene industrije na petu po redu Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju - ASDA 2019. godine u Hrvatskoj.

MORH

Njemačka ministrica von der Leyen istaknula je kako je Hrvatska iznimno važan partner za Njemačku te kako Hrvatsku smatraju prijateljskom zemljom. „Hrvatska je integrator u regiji i hrvatski primjer razvoja treba biti primjerom za druge države na tom prostoru. Cijenimo sve što je Hrvatska postigla i želimo s Hrvatskom surađivati na daljnjoj stabilizaciji jugoistoka Europe i euroatlantskim integracijama“ rekla je njemačka ministrica obrane.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkom sudjelovanju hrvatskih i njemačkih vojnika u misijama i operacijama NATO-a u Afganistanu, Litvi i na Kosovu te u sklopu Borbene grupe Europske unije, te je zajednički potvrđeno kako na taj način dvije zemlje pokazuju solidarnost unutar Saveza i EU preuzimaju odgovornost za kolektivnu sigurnost euroatlantskog prostora.

Osvrnuvši se na zajedničko sudjelovanje na prošlotjednom NATO ministarskom sastanku u Bruxellesu, ministar Krstičević rekao je: „Odluke koje smo donijeli u Bruxellesu omogućit će uspješan samit u srpnju, s kojega ćemo moći poslati snažnu poruku zajedništva, solidarnosti i snage Saveza“.

Ministar je posebno je istaknuo kako Hrvatska podupire jačanje obrambenih sposobnosti Europske unije, industrije i suradnje te je naglasio važnost uključivosti i komplementarnosti s NATO-om.

Svečani doček ministra Krstičevića u Berlinu

Ministri su se složili i kako suradnja NATO-a i Europske unije te izgradnja obrambenih sposobnosti doprinose jačanju europske vanjske i sigurnosne politike i ujedno su korak ka pravednijoj raspodjeli tereta.

Razgovarali su i o Europskom obrambenom fondu te o mogućnostima unaprjeđenja suradnje na području PESCO projekata, koji su prilika za suradnju obrambenih industrija. „Koncept vodećih nacija i PESCO dobri su mehanizmi za koordinirani NATO-EU pristup razvoju sposobnosti“ naglasio je ministar Krstičević spomenuvši kako je Hrvatska izabrala pet PESCO projekata i aktivno je uključena u ovu inicijativu. Njemačka ministrica zahvalila je Hrvatskoj na potpori u PESCO inicijativi.

Na sastanku su ministri Krstičević i von der Leyen razmijenili mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, te su zaključili kako je nužna razmjena informacija i suradnja kako bi se mogli nositi s aktualnim sigurnosnim izazovima i rizicima.

Budući da RH i Njemačka 2020. predsjedaju Vijećem EU dogovorena je daljnja suradnja i koordinacija.

MORH

Ministar Krstičević u njemačkom Zapovjedništvu za vođenje operacija u Potsdamu

U sklopu službenog posjeta Njemačkoj, ministar Krstičević posjetio je njemačko Zapovjedništvo za vođenje operacija (ZzVO) u Potsdamu.

Zapovjedništvo za vođenje operacija oružanih snaga Savezne Republike Njemačke ustrojstvena je jedinica Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke. Sve operacije njemačkih oružanih snaga - bilo na nacionalnoj ili multinacionalnoj razini koordiniraju se iz tog Zapovjedništva u Potsdamu, gdje se nalazi združeni stožer koji objedinjuje sve grane kopnene vojske, ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva, kao i druge rodove, službe i struke oružanih snaga.

Sastavni dio Zapovjedništva čine akreditirani časnici za vezu iz oružanih snaga Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Mađarske Danske, Velike Britanije, Norveške, Švedske, SAD, Finske, Latvije, Litve Španjolske i Nizozemske.

U Zapovjedništvu za operacije u Potsdamu ministar Krstičević s hrvatskim izaslanstvom uspostavio je satelitsku vezu sa zapovjednikom hrvatskog kontingenta u Litvi, bojnikom Markom Krpanom koji je izvijestio ministra o aktivnostima hrvatskih vojnika u Litvi. Ministar je pozdravio zapovjednika i sve hrvatske vojnike koji sudjeluju u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi, u Borbenoj grupi pod vodstvom Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:05