KOMENTIRAO LIJEČENJE

Ministar Kujundžić: 'Hrvatsko zdravstvo će za Oparu učiniti sve što je najoptimalnije za njega, kao i za sve druge pacijente'

 CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako će za splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, koji boluje od zloćudne bolesti, hrvatsko zdravstvo napraviti sve što je najoptimalnije za njegovo liječenje, a liječnici će procijeniti je li potreban nastavak njegova liječenja u Zagrebu.

"Znam da će, kao i za sve druge pacijente, hrvatski zdravstveni sustav učiniti sve što je najoptimalnije za njega. Liječnici će procijeniti je li potrebno rabiti neke metode koje se ne rade u Splitu", rekao je Kujundžić novinarima uoči Vladine sjednice.

Komentirajući otvorenost Krstulovića Opare u vezi njegova zdravstvenog stanja, Kujundžić je rekao kako je to osobna stvar, a splitski gradonačelnik očito je odlučio da ništa ne skriva od javnosti.

Na pitanje jesu li građani dovoljno upoznati da pretragu magnetskom rezonancom (MR) mogu s uputnicom obaviti u privatnim klinikama, ministar je rekao kako je upravo zbog potrebe za tim aparatima završio natječaj za nabavku šest novih MR-a, koji bi trebali povećati dostupnost te pretrage.

"Natječaj je završio izrazito povoljno za nas i aparati će biti instalirani u narednim mjesecima. S jedne strane, bit će bolja propusnost, a s druge strane će izrada dijagnostičkih smjernica smanjiti pritisak, jer je oko 30 posto medicinskih postupaka medicinski neopravdano, pa tako i MR", kaže Kujundžić.

Komentirajući odlazak liječnika iz Hrvatske, Kujundžić je istaknuo kako je u zadnjih pet godina otišlo 550 liječnika, no značajan broj se vratio.

"Hrvatska sada ima više liječnika i specijalista nego prije deset godina i uistinu mislim da Hrvati ne trebaju brinuti za liječnike i liječničku struku. Treba učiniti sve da zadržimo svakog mladog liječnika u Hrvatskoj", rekao je ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17