U GODINU I POL

Ministar Maras: Cilj Vlade je da se od Zagreba do Dubrovnika putuje pet sati. Bez zaustavljanja

DUBROVNIK - Cilj Vlade je da se od Zagreba do Dubrovnika putuje bez zastoja i da taj put traje pet sati. U roku od godinu i pol dana moramo završiti autocestu do Ploča i osigurati put bez zaustavljanja do Dubrovnika. Od drugih, već započetih, projekata prometnog povezivanja dubrovačkog područja se ne odustaje nego se oni ostavljaju za buduće vrijeme, jer za njih sada nema novca - rekao je u četvrtak u Dubrovniku Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

Za razliku od kolege, ministra prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića, koji je prije tjedan dana salve nezadovoljstva na jugu Hrvatske izazvao izjavom da Dubrovčani autocestu zapravo ne žele i da njezina gradnja za potrebe 50-tak tisuća stanovnika nema opravdanja, ton ministra Marasa bio je sasvim drugačiji:

- U Dubrovniku svaki gost troši 20 posto više nego u drugim krajevima Hrvatske i tu bismo razinu potrošnje gostiju željeli postići i u drugim županijama. U tom slučaju prihod Hrvatske od turizma bio bi milijardu i pol veći - kazao je Maras iznoseći kako turisti u Hrvatskoj sada, na žalost, troše 30 posto manje nego u konkurentskim zemljama.

- Dubrovnik je naš najveći brend, po ovom gradu prepoznaje se Hrvatska, za njega se zna svudje u svijetu i želimo da tako i ostane - rekao je ministar Maras koji se susreo s vodstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i predstavnicima gospodarstva. Komentirajući podatke prema kojima je u gospodarstvu županije lani ostvaren gubitak od 377 milijuna kuna, u čemu je najviše sudjelovalo ugostiteljstvo i hotelijerstvo, Maras je najavio kako bi već ove godine rezultati trebali biti bolji zbog poreznih rasterećenja koja je Vlada poduzela.

Na razini DNŽ rasterećenja iznose 150 milijuna kuna, a na tome se neće stati. Sada su porezi na plaće smanjeni za 2 posto, a na kraju našega mandata oni će biti niži za 8 posto, naveo je ministar dodajući kako se strana ulaganja ove godine, u uvjetima recesije koja vlada u svijetu, ali i uvjeta za ulaganje u našoj zemlji, ne mogu očekivati. Stoga se moramo osloniti na projekte javnih poduzeća i energetske učinkovitosti koji bi trebali pokrenuti građevinski sektor, uz stvaranje preduvjeta za privlačenje stranih ulagača od iduće godine, kazao je Maras.

Josipović o raskidu ugovora o gradnji Pelješkog mosta: Odluka je ekonomske naravi!

- Vlada je vjerojatno našla najbolji mogući dogovor - kazao je novinarima u četvrtak u Dubrovniku hrvatski predsjednik Ivo Josipović zamoljen da komentira raskid ugovora o gradnji Pelješkog mosta .

- Znate da smatram kako nijednu od mogućih opcija ujedinjavanja hrvatskih teritorija načelno ne treba odbaciti, da je odluka ekonomske naravi i nadam se da će doći vrijeme kad ćemo moći priuštiti više različitih opcija - izjavio je predsjednik RH Ivo Josipović nakon što je u društvu rektora Matea Milkovića te čelnika dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića i zamjenica gradonačelnika Tatjane Šimac- Bonačić obišao novouređeni kampus Sveučilišta u Dubrovniku. (Anet Franić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:10