SINDIKATI PRIJETE ŠTRAJKOM

MINISTAR MARIĆ 'Policajci će dobiti plaće, činimo sve u našoj moći'

 CROPIX

ZAGREB - Policajci će dobiti plaće. Prosinac je mjesec kada je uvijek veće opterećenje sustava jer se uz plaće isplaćuju božićnice, darovi za djecu, tu je i godišnji obračun, a uz sve još se obračunava dva posto osnovice - kaže ministar financija Zdravko Marić, pojašnjavajući zašto su policajcima zakasnile plaće.

Marić demantira informacije prema kojima je došlo do sistemske greške ili da je pukao sustav te navodi da je zbog većeg opterećenja sustav naprosto sporiji.

“Ovisni o gluposti”

- Čini se sve da policajcima plaće budu isplaćene danas, a najkasnije u ponedjeljak. Ljudi rade danonoćno kako bi se isplatile plaće - rekao je ministar Marić.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić, koji je zaprijetio štrajkom ako plaće ne sjednu na račune policajaca do petka, kaže da ne vidi problem u MUP-u i u Ministarstvu financija, nego u Fini, njihovoj “gluposti” o kojoj policajci ne žele ovisiti. Ipak, ustraje u organizaciji štrajka ako u petak ne bude isplate. Na pitanje ima li smisla štrajk i stignu li ga uopće organizirati sjednu li plaće na račune u ponedjeljak, predsjednik Sindikata policije Jagić odgovara potvrdno.

- Ne sjednu li u petak plaće, u skladu sa zakonom tražit ćemo mirenje, a čim se to obavi, idemo u štrajk - kaže Jagić. U njegovu sindikatu pojašnjavaju da je neisplata plaća jedan od razloga zbog kojih policajci mogu štrajkati. Ako plaće ne vide u petak, onda će već u ponoć podnijeti zahtjev za mirenje. To znači da se sastanak s poslodavcem može održati u subotu, a u nedjelju bi se ostvarili uvjeti za štrajk. Kažu, međutim, da neće štrajkati u nedjelju, nego će policajci u ponedjeljak na petnaest minuta obustaviti rad.

Kriv je COP

Upitani kada su im ranije stizale plaće, u policijskom sindikatu odgovaraju da je to bilo od 3. do 5. u mjesecu, a nakon što je uveden COP isplata se pomaknula i otegne se do 9. u mjesecu. Sada bi se moglo dogoditi da se taj datum dodatno pomakne i da isplatu primanja vide tek 11. prosinca, a na to ne žele pristati bez obzira na poteškoće. - Policajci neće biti taoci lošeg softverskog rješenja - poručili su iz sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:59