SPAS ILI PROPAST EKONOMIJE?

MINISTAR MRSIĆ NAJAVIO REBALANS PRORAČUNA 'Rezat ćemo plaće, ali ne svima jednako'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.07.2014. u 14:52

Ranko Suvar / CROPIX

Imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi, poručio je

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da se zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće linearno smanjivati.

Rebalans proračuna za jesen najavio je jučer ministar financija Boris Lalovac, istaknuvši da neće biti linearnog rezanja plaća, ali da se zemlja treba prestati zaduživati a proračun treba svesti u realne okvire.

Mrsić je danas podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog.

„S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi“, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike.

HRVATSKI VANJSKI DUG OBARA SVE REKORDE Prvi put u povijesti dosegao 108 posto BDP-a

Dodao je i da se 'rezanja' mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna.

„Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a“, izjavio je Grčić, dodajući da slijede razgovori sa svim ministrima o djelomičnim uštedama i smanjenju minusa u državnoj blagajni.

Izdvajamo