POBUNA

'MINISTAR NAM ŠALJE 30.000 TONA OPASNOG OTPADA!' Pobuna građana sela na samo 60 kilometara od Zagreba: 'Što mi to postajemo? Što to županija radi?'

 
 Mate Piškor

Pozivamo gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček i župana Sisačko-moslavačke županije Ivu Žinića da se javno izjasne o tome je su li oni za izgradnju postrojenja za obradu opasnog otpada u sisačkom naselju Novo Praćno. Mi smo protiv, mi stanovnici Novog Praćna, Novog Sela, Mošćenice, Komareva, Capraga, naselja koja gravitiraju budućem pogonu za obradu opasnog otpada koje će u tome dijelu Siska graditi riječka tvrtka Rijekatanka, koja je pak protjerana iz grada Rijeke jer tamošnji stanovnici nisu mogli živjeti od smrada iz toga postrojenja.

Rečeno je ovo na tiskovnoj konferenciji koju je organizirala Zelena lista, a sudjelovali su predsjednik Zelene liste Nenad Matić, Mirjana Malogorski, poduzetnica koja je vlasnica objekta u poslovnoj zoni Novo Praćno, u kojem je uskoro trebala početi proizvodnjuu zdrave hrane te dr. Katarina Miškulin, stanovnica Novog Praćna.

- Tiskovnu sam naslovio „Ministar Ćorić šalje u Sisak 30.000 tona opasnog otpada”, a ali moram biti iskren, nije samo Ćorić, velika je tu uloga lokalne vlasti, gradonačelnice grada Siska i župana Sisačko-moslavačke županije, rekao je Nenad Matić.

Stoga ih pozivam da se izjasne oko svoje potpore ovome projektu, dodao je Matić.

- Građani su protiv, građani su se spremni boriti protiv dovođenja opasnog postrojenja u svoju blizinu, jer se sve odvija ispod žita, tajno, jer je javna rasprava bila 12. ožujka, a rok za primjedbe je bio tri dana kasnije 15. ožujka. Ja se bojim za svoje i zdravlje svoje djece. Ne samo zbog opasnog otpada, nego i zbog neriješenog prometa, jer su postojeće prometnice neodgovarajuće za dopremu 35.000 tona opasnog otpada, rekla je dr. Katarina Miškulin, stanovnica Novog Praćna.

Pojasnila je da je studija utjecaja na okoliš puna netočnih podataka, jer piše da je novo postrojenja od prvih kuća udaljeno 1,5 kilometara, a ono je od škole, dječjeg i nogometnog igrališta svega 750 metara; piše da je razina podzmenih voda na sedam metara, a na susjednoj parceli je dva metra. Zbog tih lažnih podataka, Ministarstvo zaštite okoliša izdalo je odobrenje za izgradnju ovog postrojenja, rekla je Katarina Miškulin.

Dodala je da su građani na svoje skupove i prosvjede pozivali gradonačelnicu i župana, ali se nitko nije odazvao. Rekla je da su građani ogorčeni i da su u strahu da će grad Sisak postati grad prerade opasnog otpada, a lani je postao grad sporta, ranije grad prijatelj djece. Kako to ide jedno s drugim, građanima nije jasno, čulo se na tiskovnoj konferenciji Zelene liste.

Vijest o planovima izgradnje postrojenja za preradu opasnog potpada Rijeka transa uzbunila je i susjedni grad Petrinju, te su se stanovnici Mošćenice priključili otporu građanima Siska protiv opasnog postrojenja i tajnovitosti koja prati njegovo dovođenje u Sisak.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je kako veiki gradovi Zagreb i Rijeka, koji imaju od čega živjeti, koji imaju svoju budućnost, žele od Sisačko-moslavačke županije definitivno napraviti jednu destinaciju otpada pa ne biraju sredstva kako i na koji način zbrinuti svoj opasni otpad, ne samo u Sisku, nego u Novskoj, Glini ili Dvoru, rekao je Dumbović.

U Glini misle urediti odlagalište azbesta, u Dvoru nuklearnog otpada, u Novskoj preradu zagrebačkog otpada, u Sisku opasnog otpada Rijekatanka... Što mi to postajemo? Što to županija radi?, upitao je Darinko Dumbović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:50