ŠOK NAKON IZJAVA IZ VLADE

'MINISTAR NAPADA JASNU OMEJEC, A ŠUTIO JE 14 GODINA' Ustavni suci brane svoju predsjednicu

 Krajač/CROPIX

Ne želim ulaziti u daljnje polemike jer to nema smisla. Ali ovdje se radi o političkoj kulturi jer u Njemačkoj ili Austriji je nezamislivo da premijeri ili ministri komentiraju odluke tamošnjih ustavnih sudova, a kamoli suce. U Hrvatskoj je politička kultura, očito, drukčija, jedino je što je pristala prokomentirati Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda, u vezi s izjavom Željka Jovanovića koji je u subotu iznio optužbe protiv nje i još dvojice ustavnih sudaca, Mate Arlovića i Miroslava Šeparovića.

U Ustavnom sudu ne namjeravaju reagirati na nastup ministra Jovanovića, međutim, eksplicitno osporavaju njegovo objašnjenje kako ima pravo komentirati sudske odluke. Objašnjenje ustavnopravnih sudaca je eksplicitno - Željko Jovanović, Zoran Milanović ili bilo koji pripadnik izvršne vlasti dužan je provoditi odluke Ustavnog suda, ali ih ne može komentrati. Kao dokaz navodi se Ustavni zakon o Ustavnom sudu.

Pitanje opoziva

U članku 31. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu piše kako su “odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni i dužna ih je poštovati svaka pravna i fizička osoba”, dok članci 2. i 3. propisuju kako su “sva tijela državne vlasti i lokalne i regionalne samouprave dužna u okviru svog ustavnog i zakonskog djelokruga provoditi odluke i rješenja Ustavnog suda. Vlada Republike Hrvatske osigurava preko tijela državne uprave provedbu odluka i rješenja Ustavnog suda”.

- Kada je ministar Jovanović komentirao posljednju odluku Ustavnog suda, on je, kao dužnosnik izvršne vlasti, povrijedio Ustavni zakon, a paralelno pokazao zabrinjavajuće nisku razinu političke kulture.

Kada bi Angela Merkel komentirala neku presudu tamošnjeg Ustavnog suda, momentalno bi se otvorilo pitanje njezine odgovornosti, a možda i opoziva, ispričao je sudac Ustavnog suda s kojim smo razgovarali u nedjelju.

Ovo ne znači da odluke Ustavnog suda nisu podložne komentarima i kritikama, no to smiju raditi novinari, pojedinci ili drugi suci. Ali kada se radi o političarima, oni trebaju šutjeti i raditi. Ovo pravilo ne odnosi se samo na pripadnike vladajuće koalicije nego i opoziciju, iako njezini predstavnici ne upravljaju državom - drže u Ustavnom sudu.

‘Sve ste vidjeli’

U svakom slučaju, nepodijeljeno je mišljenje ustavnih sudaca kako je Željko Jovanović izišao iz sfere legitimnoga kada je izjavio:

“Ne mogu ne spomenuti da pojedini članovi Ustavnog suda prije nego što su političkim trgovinama ispod stola postali ustavni suci, sudnicu su vidjeli samo u američkim filmovima, a za samu Jasnu Omejec se mijenjao i ustavni Zakon o Ustavnom sudu da bi sa 37 godina od obične asistentice postala ustavna sutkinja. Politiziranje ustavnog suda uvijek ću komentirati, kao što ću i odluke poštivati”. Čak ni u vodstvu SDP-a nisu sretni s Jovanovićevim osobnim napadom na Jasnu Omejec.

Kada smo zatražili komentare dvojice članova socijaldemokratskog vodstva, prvi je s neskrivenom dozom rezignacije rekao “Sve ste vidjeli”, dok je drugi bio još precizniji: “Ne slažemo se s tezom prema kojoj ne smijemo komentirati rad Ustavnog suda, ali Jovanović je teško pogriješio kada je Jasnu Omejec napao ad person. To se ne radi, ali takav je njegov stil”.

Podjednako neugodan za Jovanovića bio je i ustavni sudac koji je tražio da ostane anoniman: “Jasna Omejec doktorirala je 1994., a još 1999. postala je sutkinja u Ustavnom sudu. Čudno da je Jovanović tek 14 godina poslije odlučio progovoriti o njezinoj karijeri”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:19