ŽESTOKA RASPRAVA

'JOVANOVIĆU JE BOLJE DA SE UMJESTO MAMIĆEM, BAVI ŠKOLSTVOM' HDZ u Saboru o skandalu na državnoj maturi

ZAGREB - Zbog propusta koji su doveli do odgađanja državne mature iz hrvatskog jezika danas je na početku saborske sjednice prosvjedovao HDZ. Najveća oporbena stranka koja je sve nazvala skanadalom smatra kako je nedopustivo to što se dogodilo.

- Ozbiljno smo zabrinuti za funkcioniranje školstva u kojem se takvi sustavni propusti događaju – naglasio je uime HDZ-a Željko Reiner. Odgodom mature iz hrvatskog je, kaže Reiner, maturantima poremećen plan učenja i to u jednom razdoblju velikog iščekivanja i napetosti, trenucima koji su im vrlo važni.

- Držimo da je to sramota što se dogodilo za cijeli školski sustav. Maturanti se mjesecima moraju pripremati za ove ispite o kojima im ovisi budućnost. A onda iz jednog suhoparnog priopćenja dan ranije doznaju da će njihov ispit za koji su se pripremali biti jednog drugog dana. Nemojmo se zavaravati to će sasvim izvjesno utjecati na uspjeh mnogih od njih na maturi – tvrdi Reiner. Iako je naglasio kako HDZ nikoga ne želi prozivati odgovornim ministar obrazovanja Željko Jovanović ipak nije prošao bez kritika.

NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI Profesori učenicima podijelili testove iz hrvatskog dan prije održavanja ispita!

- Nedvojbeno se radi o grešci sustava jer je naprosto nevjerojatno da se na tri različita mjesta u Hrvatskoj u Splitu, Đakovu i Senju, dakle potpuno geografski daleko jedno od drugoga, dogodi baš ista greška. Mi nećemo prozivati zato ministra kojemu se doduše svakih nekoliko dana dogodi u sustavu obrazovanja, znanosti i športa kojim upravlja neki skandal.

Međutim ministar bi umjesto da se bavi primjerice Mamićem kojem je poručio da si pljune u lice ili pak vrijeđanjem sudaca Ustavnog suda i komentiranjem presuda Ustavnog suda trebao baviti onim što bi mu trebala biti osnovna zadaća, a to je školstvo i obrazovanje. A očito je da se time ne bavi – poručio je Reiner. HDZ, dodao je, želi znati što će se učiniti kako se slična greška ne bi ponovila. A ljuti ih i što se nitko nije ispričao.

- A govorimo o preko četvrt milijuna hrvatskih građana koje je ovaj događaj itekako pogodio kada se uzme u obzir broj maturana i članova njihove obitelji – kaže.

- Osim HDZ-a nitko se drugi nije uključivao u raspravu o državnoj maturi tek je predsjedavajući Nenad Stazić rekao kako je svima u interesu da matura prođe u potpunom redu. U skladu s tim su, otkriva, odgovorni i kažnjeni.

- Troje koordinatora koliko znam koji su krivi za ovo su smijenjeni sa svojih dužnosti, prema tome konzekvence su povučene – rekao je. Stazić je odbacio odgovornost Vlade ili ministra.

- Nemoguće je povezivati sada odgovornost Vlade ili ministra za grešku troje koordinatora – istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:09