PRESSICA DAVORA BOŽINOVIĆA

MINISTAR O DANAŠNJIM DOGAĐAJIMA NA GRANICI SA SLOVENIJOM 'Nadamo se da neće biti poteza koji bi narušili postojeći režim na granici'

 
 Goran Šebelić / Hanza Media

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak se na pressici o e-putovnici osvrnuo i na aktualnu situaciju sa Slovenijom, koja je odlučila početi provoditi arbitražnu odluku, iako uz čvrsto protivljenje hrvatske strane.

Podsjetimo, od jutros su se očekivale napetosti budući da su Slovenci najavili da će od danas početi s jednostranom provedbom arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, nakon isteka šestomjesečnog roka za njezinu pripremu i pošto je u slovenskom parlamentu zadnjih tjedana usvojen set "provedbenih zakona" na koje se Ljubljana poziva kao na temelj za svoja postupanja.

Ministar Božinović pak u petak uvjerava da je situacija smirena i da će hrvatska policija raditi svoj posao kao i uvijek.

- Policija obavlja svoju ulogu, a to je zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru. Policija to radi svaki dan, radila je jučer, danas, i radit će i sutra - kaže Božinović, koji naglašava da nikakvih posebnih mjera oko toga nema.

- Mi se naravno nadamo da neće biti nikakvih poteza koji bi narušili postojeći režim na granici između Slovenije i Hrvatske, dodaje. "Vidjeli ste da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer podnijelo prosvjednu notu. Mi se kao MUP orijentiramo i fokusirani smo na svoju zakonski određenu zadaću, a to je zaštita interesa, suvereniteta i hrvatskih ribara. Za to smo spremni i to ćemo raditi dokle god bude potrebno", rekao je.

Na svaku povredu granične crte hrvatska policija će reagirati tako da izda upozorenje nakon kojeg se svatko tko prijeđe nelegalno na teritorij Hrvatske udaljuje, uvjerava, a tako je opisao i situaciju s jednom slovenskom brodicom od rano jutros. Kazao je da su se povukli čim je hrvatska policija upozorila da su prešli granicu.

- Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima, i radi svoj posao. Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH", rekao je na novinarsko pitanje što ako ih netko ne posluša.

- Uvjeren sam da policija zna što joj je posao, te da neće biti incidenata - kaže ministar.

Sastanci hrvatskih policajaca s građanima u pograničnim zonama je nešto što radimo redovito, nema posebnih uputa, dodao je.

Ministar je rekao i da nije bilo potrebe za pojačanje snaga, te da brodovi uplovljavaju i isplovljavaju. - Uvijek imamo dovoljno snaga, pa i sad, kaže Božinović.

Događaje oko aktualne situacije sa Slovenijom detaljnije i uživo pratimo na OVOJ poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:15