REAKCIJA

MINISTAR OBRANE KRSTIČEVIĆ POTVRDIO INFORMACIJE JUTARNJEG 'Da, Vlada pregovara sa SAD-om i Švedskom o kupovini borbenih aviona'

Damir Krstičević
 Nikola Vilic / CROPIX

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je nakon sjednice Vlade da su u pregovorima sa SAD-om i Švedskom oko nabave borbenih aviona. Najavio je konkretne rezultate do kraja godine, javlja N1.

"Moj stav je da je borbeno zrakoplovstvo potrebno, da je s borbenim zrakoplovstvom jača država i vojska. Vode se razgovori, Vlada je i dalje odlučna da to strateški važno pitanje osigura. Vodimo razgovore sa SAD-om, sa Šveđanima, kada budemo nešto konkretno imali obavijest ćemo hrvatsku javnost", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Kaže kako su u prvom procesu nabave borbenih aviona koji je propao dobili puno informacija. Proces je bio dug, transparentan, u poziciji država s državom i sada na osnovu naučenih lekcija iz prvog procesa i sada u razgovoru sa strateškim partnerom SAD-om i Šveđanima vjerujem da ćemo doći do najboljeg rješenja za Hrvatsku", rekao je i potvrdi kako očekuje neki konkretan rezultat do kraja godine.

"Vidjet ćemo što ćemo dobiti od partnera, kroz potrebne analize stručna skupina će odabrati najbolje. Ova Vlada je odlučna riješiti to strateško pitanje i vjerujem da ćemo to i učiniti."

Nije htio spekulirati i odgovoriti na pitanje kakva je vrsta ponude njemu najprihvatljivija. "Znamo iz prvog pokušaja koje su to cijene, znamo i druge države koje su rješavale to pitajne, Slovačka i Burgarska, prikupili smo iskustva i odlučni smo da to pitanje riješimo", rekao je ministar.

Podsjetimo, Jutarnji je prošlog tjedna pisao kako su u potpunoj tišini, tri mjeseca nakon što je propao već zgotovljen posao s Izraelom oko nabave Baraka, hrvatska Vlada i vrh Oružanih snaga ozbiljno započeli novi proces nabave borbenog aviona.

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva obrane, ovaj put nema natječaja jer bi se njegovom provedbom izgubilo previše vremena, pa su se u državnom i vojnom vrhu odlučili za direktne pregovore s odabranim partnerima. Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač F-16 Lockheed Martin i proizvođač Gripena švedski Saab. Kao i u prvom pokušaju nabave, Hrvatska pregovore želi realizirati na razini država s državom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2020 06:38