NAKON PETICIJE

Ministar pravosuđa Šimonović: Neću dati Jagodu ocu

Nadležni centar za socijalnu skrb danas je poslao hitni zahtjev Općinskom sudu za produljenje Jagodina smještaja kod udomitelja. Sada im je prioritet spasiti brata Ivicu
 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Jagodin je slučaj šokantan i učinit ću sve što je u mojoj moći da ni u jednom trenutku ne postoji mogućnost da se vrati ocu - rekao nam je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Rok istječe 27. veljače

Kako neslužbeno doznajemo, priča o devetogodišnjoj seksualno zlostavljanoj djevojčici , koja bi se ovog mjeseca mogla vratiti ocu zlostavljaču jer ga je Vrhovni sud oslobodio svih optužbi, šokirala je i suce nadležnoga Općinskog suda. Niti jedan od njih, neslužbeno tvrde, neće potpisati odluku po kojoj bi Jagodi ukinuli smještaj u udomiteljskoj obitelji.

Neslužbeno doznajemo da je nadležno Državno odvjetništvo već počelo pripremati pokretanje postupka u kojem bi se ustanovilo je li i Jagodin brat, četverogodišnji Ivica, koji cijelo vrijeme živi s roditeljima, također zlostavljan. No, na upit Jutarnjeg danas nisu odgovorili. Šuti i policija.

Podsjetimo, Jagoda je uoči Nove godine svojoj psihologinji napisala što je proživljavala do šeste godine, do kada je živjela s roditeljima. Napisala je kako tata skače po njoj, kako mama ništa ne poduzima, kako nju to boli te zamolila da spase njezina brata koji proživljava isto.

Njezina je ispovijest pravno ništavna, jer je sud pravomoćno oslobodio Jagodina oca svih optužbi, a istoj se osobi ne može dva puta suditi za isto djelo.

Tijekom 2006. godine, kad se otkrio Jagodin slučaj, Jagodu su oduzeli roditeljima i smjestili je u udomiteljsku obitelj na godinu dana. Odluka je produljavana svake godine do okončanja suđenja. Zadnja odluka istječe 27. veljače, a glavni razlog njezina smještaja kod udomitelja - sumnja na seksualno zlostavljanje - više ne postoji. Mogla bi biti vraćena doma, što bi, slažu se stručnjaci koji je prate, bio novi, još gori oblik zlostavljanja.

Hitan zahtjev sudu

- Čuo sam se sa svim nadležnim kolegama i nećemo dopustiti daljnje zlostavljanje te djece - odlučan je ministar Šimonović.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović potvrdio nam je da je nadležni centar za socijalnu skrb danas poslao hitni zahtjev Općinskom sudu za produljenje Jagodina smještaja kod udomitelja. Sada im je, dodao je, prioritet spasiti Ivicu.

- Apsolutno ćemo sve učiniti da istražimo i slučaj mogućeg zlostavljanja brata - obećao je ministar i poručio da je prioritet njegova ministarstva maksimalna zaštita djece od zlostavljanja.

Milinović vjeruje da će sud udovoljiti zahtjevu centra te da će djevojčica Jagoda biti sigurna, ali i da će se u tih godinu dana razotkriti i procesuirati zlostavljanje njezina mlađeg brata. Centar će, neslužbeno saznajemo, tu godinu iskoristiti kako bi razmotrio pokretanje trajnog oduzimanja roditeljske skrbi Jagodinim roditeljima. Jer, po sadašnjem modelu, Jagodu bi sud svake godine ponovno morao smještavati u udomiteljsku obitelj. Svake je godine otac ima pravo tražiti natrag i svake godine sud mora ponovno odlučivati. A Jagoda i Ivica, tvrdi struka, trebaju trajno rješenje.

Grupe podrške

Apsurd sustava i potresna Jagodina priča digla je na noge cijelu javnost. Na Facebooku je organizirano nekoliko grupa podrške Jagodi , koje su okupile 20-ak tisuća članova, a Jutarnji je pokrenuo i peticiju kojom apelira na Općinski sud da ne vraća Jagodu ocu te na Državno odvjetništvo da hitno pokrene novi postupak i spasi Jagodina brata Ivicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:18