IGNORIRA ODBOR

Ministar Vukelić ne želi slati izvješća o stanju vojnika i opreme

Na sve upite koje je saborski odbor slao ministru Vukeliću i MORH-u, a već je riječ o lijepom nizu, nije stigao niti jedan odgovor
 Davor Žunić/CROPIX

ZAGREB - Više od godinu dana prošlo je od incidenta u Afganistanu kada su četiri naša vojna policajca odbila zapovijed, a saborski Odbor za obranu još o tom događaju čeka izvješće Ministarstva obrane.

Predsjednik tog odbora, SDP-ovac Boris Šprem, krajem svibnja ove godine u saborskoj je raspravi o stanju Oružanih snaga prozvao MORH zbog nedovoljne suradnje s nadležnim parlamentarnim odborom. Ministar Branko Vukelić tada ga je optužio da politizira, ali zatraženi izvještaj još nije poslao.

Slali i požurnice

Upravo suprotno, MORH je nastavio ignorirati parlamentarni odbor čija je zadaća nadzor nad radom Oružanih snaga.

Odbor naime, osim informacija o tome što se zaista dogodilo s našim vojnicima u Afganistanu, nije od MORH-a dobio ni zatraženo izvješće o stanju naoružanja i vojne opreme, još čeka termin posjeta Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske, ali i rješavanje zahtjeva da članovi Odbora posjete naše vojnike u Afganistanu. Izvješće o stanju naoružanja i vojne opreme Odbor je zatražio 28. rujna nakon pada dvaju MiG-ova.

- Rok MORH-a za odgovor bio je 13. listopada. Budući da ništa nismo dobili, poslao sam požurnicu 18. listopada, ali su se i na nju oglušili - izjavio je predsjednik Odbora, Šprem.

Bez objašnjenja

- Pjera Šimunovića, državnog tajnika MORH-a koji je bio na sjednici, pitao sam što je s izvješćem o stanju naoružanja i vojne opreme koji smo tražili, ali nikakvo objašnjenje nisam dobio - dodao je Šprem koji drži da i to pokazuje “nedopustivo ignoriranje Odbora”.

‘To nije po Ustavu, a ni kulturno’

- MORH se ne smije tako ponašati prema saborskom odboru. Prema Ustavu, Sabor obavlja demokratski nadzor nad radom Oružanih snaga, a Odbor za obranu je matično radno tijelo. Kako će članovi odbora bez potrebnih informacija uopće raditi svoj posao? Zato bi bilo kulturno da nam barem odgovore kada ćemo dobiti zatražene informacije - naglasio je Boris Šprem. On nije želio ocijeniti da li ministar Vukelić i MORH namjerno odbijaju slati tražene podatke saborskom odboru, no činjenica je, kaže, da slučajeva ignoriranja zahtjeva Odbora ima više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:25