SVE OPCIJE NA STOLU

Ministarstvo gospodarstva o sprječavanju poskupljenja zbog eura: ‘Nije se odustalo od modela crnih listi‘

‘Do konačnog odabira alata kojim će se proces kontrolirati doći će nakon provedbe i analize javnog savjetovanja‘

Ilustracija dućana i ministar Tomislav Ćorić

 Charles Stirling (travel)/alamy/tomislav Krišto/Cropix

Jutarnji list u nedjelju je objavio da Ministarstvo gospodarstva odustaje objava crnih lista trgovaca koji su neopravdano digli cijene u procesu uvođenja eura. Riječ je o metodi koja se posebno učinkovitom pokazala u susjednoj Sloveniji kada je ta zemlja uvodila euro.

Taj zaključak proizlazi iz dva odgovora koja je Jutarnji list dobio od Ministarstva gospodarstva u kojima se objava crnih lista više i ne spominje, a taj je instrument izbačen i iz nedavno objavljenih Smjernica za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

No, u ponedjeljak navečer Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) oglasilo se priopćenjem u kojem se tvrdi da se od "tzv. crnih lista" nije odustalo.

Njihovo priopćenje ispod prenosimo u cijelosti:

- U nadolazećem procesu zamjene hrvatske kune eurom, jedno od najvažnijih postulata koji će se primjenjivati bit će zaštita potrošača od neopravdanog povećanja cijena.

Glavne mjere zaštite potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj bit će dvojno iskazivanje cijena, primjena fiksnog tečaja konverzije prilikom preračunavanja, nadzor nad trgovcima i pružateljima usluga, te praćenje kretanja cijena najčešće korištenih proizvoda na tržištu.

Stručne službe Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja analizirale su iskustva i propise europskih zemalja koje su posljednje uvodile zajedničku valutu. Jedan od kontrolnih modela koji su neke države članice koristile bila je i objava tzv. crne liste trgovaca koji su neopravdano podizali cijene.

Nije točna informacija kako je Ministarstvo odbacilo mogućnost korištenja takvog modela i u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razmatra sve raspoložive opcije, od uvođenja etičkog kodeksa do objave crne liste, kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima, a euro uveo na učinkovit i transparentan način.

Do konačnog odabira alata kojim će se proces kontrolirati doći će nakon provedbe i analize javnog savjetovanja, kažu iz MINGOR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 23:27