DEMOGRAFSKA OBNOVA

MINISTARSTVO ISPRAVLJA NEPRAVDU Promijenit će spornu odredbu zbog koje jedna obitelj u godinu dana može imati 40.000 kuna manje prihoda od planiranog

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Nakon što joj je sinčić ovog ponedjeljka, 11. prosinca, proslavio prvi rođendan, majka je zatvorila roditeljski dopust. Međutim, nije se vratila na posao, već je otvorila bolovanje zbog čuvanja trudnoće - obitelj očekuje i drugo dijete, koje bi se trebalo roditi početkom ožujka sljedeće godine.

Majka bi na bolovanju trebala biti oko mjesec dana jer sredinom siječnja otvara obavezni rodiljni dopust uoči rođenja drugog djeteta.

- Kad smo zatvarali roditeljski dopust, otišli smo u podružnicu HZZO-a da vidimo koja je sad procedura i koje papire trebamo donijeti. Doživjeli smo šok kad su nam objasnili da tijekom dopusta za drugo dijete moja supruga neće imati naknadu ovisno o svojoj plaći, već će čitavo vrijeme, svih 12 mjeseci dopusta, primati minimalnu naknadu od oko 2350 kuna - u nevjerici priča otac.

Plaća ili naknada

Supruga je zaposlena kao voditeljica odjela u jednoj tvrtki te je imala plaću između 6500 i 7000 kuna. Tijekom prvih šest mjeseci dopusta nakon rođenja prvog djeteta primala je, sukladno zakonu, naknadu u visini pune plaće. Tijekom drugih šest mjeseci primala je maksimalnu zakonsku naknadu u visini od 3991 kune.

Međutim, kako su nam potvrdili u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, s drugim djetetom situacija neće biti takva.

Naime, prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju i pripadajućim pravilnicima, naknada tijekom rodiljnog i roditeljskog dopusta određuje se sukladno prosjeku plaće koju je zaposleni roditelj, u ovom slučaju majka, primao posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem počinje koristiti dopust.

Pritom se, ističu u HZZO-u, plaćom smatra samo redovita mjesečna plaća te naknade za godišnji odmor koje isplaćuje poslodavac. Naknada za rodiljni i roditeljski dopust - koju je majka dječaka primala posljednjih godinu dana - ide na teret državnog proračuna, a ne poslodavca, i ne smatra se plaćom.

- Znači, naknada plaće koju je gospođa primala tijekom roditeljskog dopusta ne ulazi u potvrdu o plaći, radi čega mjeseci provedeni na roditeljskom dopustu, koji su obuhvaćeni spomenutim 6-mjesečnim razdobljem, u potvrdi o plaći iznose 0, s obzirom da tijekom tih mjeseci poslodavac nije isplaćivao ni plaću, niti naknadu plaće. S tim u vezi, tijekom bolovanja zbog komplikacija u trudnoći naknada plaće ne može biti veća od najniže osnovice osiguranja koja služi za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje - kažu u HZZO-u. A ta osnovica iznosi 2940,82 kune bruto, odnosno 2350 kuna neto.

Na jednak način majci će se odrediti i naknada za prvih šest mjeseci dopusta (rodiljni dopust) te drugih šest mjeseci (roditeljski dopust).

Prosjek primanja

Prema zakonskim odredbama, naknada tijekom rodiljnog dopusta iznosi punu majčinu plaću bez ikakvih ograničenja - ali opet temeljem šestomjesečnog prosječnog iznosa plaće. Budući da majka nije imala plaću od kraja 2016. godine, naknada za rodiljni dopust će iznositi 2350 kuna. I naknada za roditeljski dopust izračunava se temeljem prosjeka plaće i iznosi punu plaću, ali najviše 3991 kunu. Kako, dakle, majka nije imala nikakvu plaću, i za drugih šest mjeseci naknada će joj iznositi - 2350 kuna.

Zbog ovakvih zakonskih odredbi - po kojima majka na dopustu neće primati svoju punu plaću prvih šest mjeseci niti će drugih šest mjeseci primati nešto manje od 4000 kuna - ova će obitelj u tih godinu dana imati primanja gotovo 40.000 kuna manja od planiranih.

- To je strahoviti financijski udar za nas, mi smo računali da ćemo primati taj novac. Nismo imali djecu zbog novca, i preživjet ćemo i to, svašta smo preživjeli, ali je stvarno sramota da su svima puna usta demografije, a da se događaju ovakve stvari. Mi smo izravno kažnjeni jer smo imali drugo dijete odmah nakon prvoga - kaže ogorčeni otac. Ovih dana naizmjence naziva sve odgovorne službe, ali rijetko tko digne slušalicu, a oni koji se jave nemoćno sliježu ramenima i konstatiraju “sve je u skladu sa zakonima”.

- Nedavno su nadležni mijenjali Zakon o rodiljnim naknadama i tvrdili da su tim izmjenama podigli naknadu za drugih šest mjeseci na gotovo 4000 kuna. E pa nisu, nama nisu - kaže otac.

Apsurdno rješenje

U Ministarstvu demografije svjesni su problema jer on, na žalost, nije novost - već nekoliko godina na snazi su ovakva pravila za obračun rodiljnih i roditeljskih naknada.

- Postojeće rješenje je krajnje nelogično, da ne kažem apsurdno. Naravno da bi se naknada u ovakvim slučajevima trebala obračunavati temeljem prosjeka plaće majke ostvarenog tijekom šest mjeseci prije rođenja prvog djeteta. Zbog toga ćemo, u međusektorskoj suradnji s resorima zdravstva i rada, nastojati ispraviti ovu nepravdu, nadam se zajedno u paketu s donošenjem novog Zakona o rodiljnim naknadama, koje je planirano za sljedeću godinu - kaže dr. Marin Strmota, državni tajnik za demografiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:31