DRŽAVNI ISPITIVAČI

Ministarstvo pod pritiskom Jutarnjeg zbog afere Josipe Rimac objavilo imena ispitivača

Rekorderke iz Ministarstva pravosuđa: Šest službenica drži po čak jedanaest predmeta
Ilustracija
 Jutarnji list

Ministarstvo pravosuđa i uprave isprva nas je odbilo, a zatim nakon našeg inzistiranja i pozivanja na Zakon o pravu na pristup informacijama ipak dostavilo imena 400 članova Državne ispitne komisije, navelo državnu instituciju iz koje dolaze i koje točno ispite drže.

Najviše ispitivača, pokazuju podaci, njih trideset i troje, dolazi iz bivšeg Ministarstva uprave, a jednako toliko i iz Ministarstva pravosuđa. Budući da su ta dva ministarstva nakon ljetošnjih parlamentarnih izbora spojena u jedno, iz sadašnjeg Ministarstva pravosuđa i uprave, kojemu je na čelu Ivan Malenica, dolazi ukupno 66 članova državnih ispitnih komisija. Ostali ispitivači rade kao državni službenici u drugim ministarstvima, državnim uredima, upravama, zavodima, agencijama, inspektoratima i stručnim službama Sabora.

Državna ispitna komisija dospjela je u fokus javnosti nakon izbijanja afere vezane uz Josipu Rimac jer su podaci iz istrage pobudili utemeljenu sumnju da je namještanje polaganja državnih stručnih ispita raširena pojava. Zato smo odlučili ispitati tko su ljudi koji sjede u ispitnim komisijama, koje pozicije zauzimaju u državnoj upravi, koliko dugo uz svoj redovni posao obavljaju i posao ispitivača te koliko su u prosjeku plaćeni za taj posao.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su nam nakon dulje prepiske dostavili samo imena ispitivača i državna tijela u kojima oni rade. Nisu nam dali podatke o datumu kad je svaki od 400 ispitivača imenovan u Komisiju iz kojih bismo vidjeli koliko dugo obavljaju posao ispitivača i je li točna neslužbena informacija prema kojoj neki od ispitivača taj posao obavljaju više od desetljeća.

Nisu nam odgovorili ni na pitanje koju hijerarhijsku poziciju svaki od članova Državne ispitne komisije zauzima u sustavu državne uprave. Nisu odgovorili ni koliko u prosjeku iznosi godišnji honorar člana Državne ispitne komisije, koji mu se isplaćuje uz redovnu plaću koju dobiva kao državni službenik.

Pomoćnici i načelnici

Iz podataka koje smo dobili vidljivo je da pojedini članovi Državne ispitne komisije drže ispite iz jednog ili najviše dva predmeta, ali neki članovi komisije drže ispite iz četiri, pet i više predmeta. Šest službenica Ministarstva pravosuđa - Gordana Leto, Luca Grgić Petrović, Marinka Jelić, Nikolina Milić, Kristina Pavlović i Martina Vrdoljak - rekorderke su po broju predmeta u kojima su ispitivačice.

Svaka od njih ispitivačica je u čak 11 predmeta kao što su sudske pristojbe, unutarnja organizacija sudova i sustav pravosuđa. Gordana Leto i Luca Grgić Petrović zajedno su u 11 ispitnih komisija. Marinka Jelić i Nikolina Milić također su zajedno u drugih 11 ispitnih komisija. Kristina Pavlović u 11 se ispitnih komisija pojavljuje u paru s Martinom Vrdoljak.

Ime Tomislava Jelića, načelnika za upravno-pravne poslove u Ministarstvu kulture, našli smo u čak pet ispitnih komisija, od onih koje provjeravaju znanje o zaštiti kulturnih dobara do onih koje provjeravaju znanje o medijskoj regulaciji i medijima.
I Božinovićev pomoćnik za ljudske potencijale Ante Delipetar - za kojeg je portal Net.hr objavio kako su u njegovu pomoćničkom mandatu u MUP-u zaposleni njegova snaha, snahina sestra te dečki njegovih dviju kćeri - član je pet ispitnih komisija za državne stručne ispite.

Nitko sa sveučilišta

I u bivšem Ministarstvu uprave, koje je sada pripojeno Ministarstvu pravosuđa, ima službenika koji su u više ispitnih komisija: Alena Marković, Kristina Bosnić, Gordana Vidaković i Anita Marić ispitivačice su u najmanje četiri predmeta.

Iz dobivenih je podataka vidljivo da su svi članovi državnih ispitnih komisija službenici državne uprave. Samo jedno ime, Ljubica Žinić, dolazi sa sveučilišta, ali ni ona nije osoba sa znanstvenom titulom, nego pravnica, članica uprave splitskog sveučilišta.

Pred državnom ispitnom komisijom službenički pripravnici nakon obavljenog pripravničkog staža polažu državni stručni ispit koji potvrđuje da su kvalificirani za obavljanje nekog konkretnog posla u državnoj službi. Njezine članove imenuju ministar uprave te ostali ministri za ispite iz njihova područja rada.

Mandat im nije ograničen, a status ispitivača im, prema onome što su nam odgovorili iz Ministarstva Ivana Malenice, traje sve dok ih nadležni ministar ne opozove ili iz nje ne odu sami.

Na popisu ispitivača pronašli smo i jednog bivšeg ustavnog suca - Antuna Palarića. Mandat na Ustavnom sudu istekao mu je u listopadu 2017. i zatim je zaposlen u Upravi Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA). Palarić je član triju ispitnih komisija.

Za 23 predmeta samo jedan ispitivač

Zanimljivo je da komisije za čak 23 predmeta iz kojih se polaže stručni ispit imaju samo jednog ispitivača. Tako, primjerice, kandidati koji polažu ispit iz prava i politike tržišnog natjecanja, ili iz farmaceutske inspekcije, ili iz imovinsko-pravnih poslova, ili o nadležnosti inspektora sigurnosti plovidbe ili onaj o nadležnosti inspektora elektroničkih komunikacija imaju samo jednog ispitivača.

Koliki je rizik od namještanja ispita ako komisiju čini samo jedan ispitivač, nije teško pretpostaviti. Pravilnik o polaganju stručnog ispita propisuje da komisija za opći dio tog ispita mora imati predsjednika i najmanje tri člana, a u stručnom dijelu ispita "prema potrebi". Ta je odredba u slučaju 23 stručna ispita u praksi protumačena, čini se, vrlo minimalistički.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:05