KONTROVERZNA KOMPANIJA

MINISTARSTVO UPOZORAVA MONSANTO 'Donacija dolazi u obzir samo ako nije GMO!'

Ivanicgrad, 050311.Eko-organska proizvodnja hrane na farmi Sever kod Ivanicgrada.Kukuruz.Foto: Roberto Orlic / CROPIX.
 Roberto Orlić / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva demantira brojne medijske sumnje kako je genetski modificirano sjeme međunarodne korporacije “Monsanto” dospjelo u Hrvatsku u sklopu nedavno najavljene donacije ove tvrtke farmerima na poplavljenim područjima, piše Slobodna Dalmacija.

Na osnovi informacija koje su djelatnici Ministarstva dobili od predstavnika tvrtke “Monsanto Europa” iz Bruxellesa, utvrđeno je da je takva namjera postojala, no da nikakva donacija “Monsanta” nije realizirana u Hrvatskoj.

Namjeru doniranja djelatnicima Ministarstva potvrdio je i direktor “Monsanta” za područje bivše Jugoslavije i Albanije, uz obrazloženje kako se ne radi o genetski modificiranom, nego o sjemenu dobivenom konvencionalnim metodama oplemenjivanja.

Očitujući se na zahtjev “Slobodne” o daljnjem postupanju u ovom slučaju, iz Ministarstva uvjeravaju kako će i dalje biti u stalnom kontaktu s “Monsantom” po pitanju eventualne donacije.

“Ako do nje dođe, ona će biti obavljena uz pojačan nadzor naših nadležnih inspekcija”. U slučaju sumnje na genetski modificirano sjeme, ono se upućuje u ovlašteni laboratorij koji utvrđuje možebitan sadržaj GMO-a.

“Genetski modificirane kulture nisu čak ni rodnije od organskih“, upozorava Marijan Jošt, umirovljeni profesor genetike, oplemenjivanja bilja i sjemenarstva. Tko je lud da ih sije, pita se on, a uza sve druge dubioze još i višestruko koštaju?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:27