ODLAZE U SLOVENIJU

Ministre, zbog vašeg zakona na oplodnju u inozemstvo otišlo 100 parova, a ne tri

Parovi koji prirodnim putem ne mogu dobiti djecu ogorčeni su na ministra Milinovića i njegov zakon
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - “Moj suprug i ja idemo 14. travnja u Maribor na postupak medicinski potpomognute oplodnje zato što vaš zakon, ministre Milinoviću, koji limitira oplodnju tri jajne stanice bez mogućnosti zamrzavanja zametaka za mene, koja bolujem od sindroma policističnih jajnika, nije ni blizu optimalnog liječenja. Pozvali ste nas, neplodne parove, da vam kažemo zašto idemo u inozemstvo.

Mogu nabrajati unedogled, no dovoljno je reći da su nam u inozemstvu šanse za začeće oko 40 posto, a u Hrvatskoj, po vašem zakonu, 15 posto i manje. Uz to, stigmatizacija koju sustavno provodite na nama, neplodnim parovima , nadilazi granicu razuma, protuustavna je i ne postoji ni za jedno drugo liječenje osim neplodnosti.

Zaboravio na zakletvu

Hvala vam, ministre, što ste moju realnost i realnost svih drugih neplodnih parova pretvorili u pakao, što ste nas stigmatizirali na najgori mogući način u našoj domovini, i to samo zato što želimo imati djecu.

Očito ste davno zaboravili, ako ste ih ikada i imali, ideale mladog liječnika koji ponosno polaže Hipokratovu zakletvu.”

To je dio jednog od desetaka potpisanih pisama koje su parovi koji se bore s neplodnošću jučer uputili ministru zdravstva Darku Milinoviću. Ministar je, naime, opetovano ustvrdio da je novi Zakon o medicinskoj oplodnji, koji je jedan od najrigoroznijih na svijetu, u Hrvatskoj izrazito uspješan, da mu parovi svakodnevno šalju pisma potpore, a da su samo “tri-četiri” para iz Hrvatske pomoć potražila u inozemstvo, i to zbog subjektivnih, a ne objektivnih razloga.

Suprotno je to svemu što su dosad o problemu medicinski potpomognute oplodnje nakon donošenja novog zakona javno rekli eminentni svjetski stručnjaci, konkretni parovi koji se liječe od neplodnosti i, doduše neslužbeno, naši najistaknutiji stručnjaci humane reprodukcije.





Zatrpan ministrov mail

Parovi kojima su Milinovićeve zakonske odredbe ozbiljno otežale život, povećale broj potrebnih postupaka da bi ostvarili trudnoću i došli do poroda jučer su stoga “zasuli” ministrov mail, a na znanje su svoja pisma poslali i brojnim novinarima te drugim relevantnim političkim institucijama, poput Ureda predsjednika. Službenih informacija o tome koliko je parova otišlo u inozemstvo nema jer voditelji inozemnih klinika ne žele govoriti o brojkama. No, indikativno je da, primjerice, u Mariboru postoji posebna lista čekanja za Hrvatice, a prvi slobodni termin je za 12 do 18 mjeseci! Prema procjenama, više od stotinu parova pomoć je potražilo vani isključivo zbog odredbi novog zakona.

Riječ je o parovima koji su počeli liječenje ovdje, ali su nakon prvog postupka shvatili da su upravo oni onaj “tip” parova koje je novi zakon najviše pogodio.

Nekima su naši liječnici iskreno rekli da bi im bilo bolje nastaviti liječenje u inozemstvu. Svi oni u svojim pismima uglavnom naglašavaju da se radi o “pismima nepotpore”, kako ih ministar ne bi krivo shvatio.

Dio pisama, pak, pišu parovi koji se liječe ovdje jer ne mogu nabaviti novac da bi otišli van.

Trudnoća je lutrija

“Zašto želimo u inozemstvo? Zato što ne želimo potrošiti najbolje godine života pokušavajući doći do djece u uvjetima u kojima je ostvarenje trudnoće postala lutrija.

Zato što želimo biti tretirani kao ljudsko biće koje ima svoje osjećaje... Zato što ne želimo biti tretirani kao građani drugog reda. Da si to možemo priuštiti, već bismo odavno uputili poziv ka susjednoj nam državi. A na povratku bismo poslali razglednicu, i to na vašu adresu, poštovani gospodine Milinoviću, piše jedan par.





Josipović podupire novi zakon

Milinović

Predsjednika Josipovića svojedobno sam izvijestio što se po tom pitanju (medicinski potpomognuta oplodnja, nap. a.) dogodilo i dobio sam njegovu punu potporu.

Jutarnji list

Zakon je povećao rizike umjetne oplodnje i smanjio uspješnost postupaka, rekao je Josipović zauzevši se za njegovu promjenu kako bi se uskladili s najliberalnijom praksom u zemljama EU, stoji na webu Ureda predsjednika.

Neplodni ne idu u inozemstvo

Milinović

Postoje tri-četiri slučaja odlaska bračnih parova u inozemstvo zbog problema sa začećem. Jedan je svoju želju za djetetom potražio izvan Hrvatske nakon sedam bezuspješnih pokušaja medicinske oplodnje, a drugi nakon 16 puta.

Jutarnji list

Samo jučer našoj se redakciji javilo 40-ak parova, a na jednom je forumu u samo nekoliko sati napravljena “lista prognanih” na koju su se upisala 63 para koji trenutačno čekaju postupak umjetne oplodnje u inozemstvu.

Parovi podupiru novi zakon

Milinović

Dobio sam četiri-pet razglednica iz Maribora i sve su pisane istim rukopisom. Istodobno sam dobio 400 - 500 pisama potpore zahvalnih parova kojima novi zakon omogućava da postanu roditelji.

Jutarnji list

Samo u redakciju Jutarnjeg stigle su fotografije 20-ak razglednica iz Maribora, koje parovi u znak prosvjeda šalju Milinoviću, govoreći mu zašto su otišli u Sloveniju. Pedesetak parova samo je jučer ministru poslalo “pismo nepotpore”.

Konzervativni zakon je dobar

Milinović

(Nakon uvođenja novog zakona) Imamo bolje rezultate i točka!

Jutarnji list

Prema ministrovim podacima, prije se rađalo jedno dijete tjedno iz zamrznutog zametka. Stručnjaci, pak, tvrde da je bilo trostruko više poroda. U devet mjeseci, koliko je na snazi novi zakon, zabilježene su četiri trudnoće iz zamrznute jajne stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04