AGROKOR

MINISTRICA DALIĆ KOMENTIRALA BURNI SASTANAK S DOBAVLJAČIMA 'Znali smo da pregovori neće biti ni laki ni jednostavni...'

Ministrica gospodarstva Martina Dalić
 Darko Tomas / CROPIX

Ministrica gospodarstva Martina Dalić komentirala je danas održan buran sastanak Izvanredne uprave Agrokora i novoosnovane Udruge dobavljača Agrokora, utvrdivši da pregovori neće biti laki ni jednostavni, ali da to ne mogu ni biti.

Na sastanku je sudjelovao Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantica, Marica Vidaković iz Kraša, Marin Pucar, čelnik Podravke i mnogi dr. Marica Vidaković demonstrativno je poderala nacrt nagodbe, rekavši da se dobavljači ne slažu s predloženim modelom. Točnije, dobavljače smeta nejednaki kriteriji haircuta, posebice u slučaju vjerovnika Konzuma koji stavljeni, prema njima, u najlošiji položaj.

Ministrica Dalić kaže da je izvanredni povjerenik predstavio nacrt strukture nagodbe i da su time počeli pregovori o nagodbi za Agrokor.

- Kao što smo očekivali, neće biti ni laki ni jednostavni i to ni ne mogu biti. Pokazalo se da je ukupan dug Agrokora 57 milijardi kuna, od kojih su 42 milijarde duga priznate. S druge strane, financijska izvješća pokazuju da je ukupna vrijednost imovine znatno manja - rekla je Martina Dalić, prenosi N1.

- Željela bih podsjetiti da su dobavljači jedina kategorija vjerovnika koja je primila isplatu u gotovom novcu u dosadašnjem postupku. Mali dobavljači isplaćeni su u cijelosti, a u tijeku je isplata dijela starih dugova i za velike i srednje dobavljače. Očekujem da se pregovori o nagodbi nastave i da vjerovnici u njima konstruktivno sudjeluju kako bi se postigla nagodba koja će omogućiti nastavak poslovanja. Upravo je zadržavanje poslovanja najveća vrijednost iz koje se mogu naplatiti", rekla je.

Što se tiče današnje izjave Marice Vidaković kako "gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača", ministrica Dalić rekla je da želi da svi građani blagdane provedu u miru sa svojim obiteljima.

Na pitanje je li HANFA pogriješila kad je dopustila ponovno trgovanje dionicama, Dalić je odgovorila: - Dioničari su nažalost oni na koje pada najveći teret. Najveći dioničar bio je Ivica Todorić, ali nije bio jedini. Ono što je Izvanredna uprava postigla, ne bi se moglo postići u redovitom stečajnom postupku. Nemoguće mi je komentirati je li HANFA pogriješila ili nije jer nije u mom mandatu da tumačim zakone u kojima djeluje HANFA. Kako će se proces završiti, naravno će se dogovoriti u nagodbi.

O odgovornosti autora zakona rekla je kako svatko ima pravo tražiti zaštitu svojih prava na sudu.

- Svatko ima pravo tražiti zaštitu svojih prava na sudu. Ne bih prejudicirala nijedan sudski postupak. Kako će sud presuditi, to je pitanje suda - kazala je ministrica, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:53