PODJELE OKO IMENOVANJA

MINISTRICA DIVJAK TRAŽI PREISPITIVANJE IZBORA HDZ-ovke NA ČELO AGENCIJE ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE 'Morate slijediti politiku Vlade'

 
Blaženka Divjak
 Vlado Kos / CROPIX

Nakon što je Jutarnji list objavio izjavu nove ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravke Brezak-Stamać (HDZ), prema kojoj je trebalo pričekati s uvođenjem kurikularne reforme godinu dana i bolje pripremiti učitelje za promjene, uslijedio je odgovor ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak iz HNS-ove kvote.

Divjak je, doznajemo, jučer poslala pismo Upravnom vijeću Agencije, koje je u srijedu većinom glasova izabralo Brezak-Stamać za ravnateljicu. U pismu, među ostalim, upozorava na to da “Agencija za odgoj i obrazovanje mora slijediti politiku Vlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja, pozitivne propise RH te jednako tako nastupati u javnosti”.

Pismo ministrice

Ministrica je pismom od Upravnog vijeća zatražila da provjeri program rada izabrane ravnateljice i utvrdi je li u skladu sa zakonima, odnosno je li takve garancije Upravno vijeće dobilo na intervjuu s kandidatkinjom Brezak-Stamać.

I ključno, Divjak je u pismu navela kako Ministarstvo traži da se preispita odluka o imenovanju Dubravke Brezak-Stamać ako njezin program rada ne odgovara zakonskim propisima, odnosno uvođenju kurikularne reforme.

Podsjetimo, Brezak-Stamać u autoriziranoj izjavi Jutarnjem listu nakon odluke Upravnog vijeća o njezinu izboru u srijedu je navela da s kurikularnom reformom nije trebalo brzati. - Mislim da je s uvođenjem reforme trebalo pričekati godinu dana. Time ništa ne bismo izgubili - rekla je, pozivajući se na slična mišljenja sa svih strana, uključujući ono bivšeg voditelja Ekspertne radne skupine Borisa Jokića. U provedbi reforme Brezak-Stamać ključnim smatra educirati učitelje i profesore, pri čemu virtualna edukacija kakvu je provodilo Ministarstvo obrazovanja, prema njezinu mišljenju, ne može nadoknaditi neposredni kontakt s učiteljima i odgovoriti na njihova brojna pitanja o reformi.

Takve izjave nove ravnateljice agencije zadužene za provedbu mjera kurikularne reforme očito se nisu dopale HNS-ovcima, pogotovo nakon što su mediji objavili izvještaj s promocije nove knjige Dubravke Brezak-Stamać čiji su predstavljači bili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Jelena Pavičić Vukičević i Bandićev bliski suradnik, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Lovrić je na promociji, održanoj igrom slučaja na dan odabira nove ravnateljice Agencije, prema pisanju medija, među ostalim, izjavio: - Mnogi su, što namjerno, što iz neznanja i nekompetencije, nastojali urušiti sustav obrazovanja i temeljito se trude, a prvijenac u tome nekako drži aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Izbor HDZ-ove Brezak-Stamać HNS-u nikako nije mogao dobro sjesti, pogotovo nakon što je Bandić od premijera zatražio smjenu ministrice zbog svjesnog kršenja zakona.

- HNS čvrsto stoji iza ministrice i kao što je Europska komisija pohvalila i poručila, reforma treba ući u sve škole na jesen - poruka je izvora iz HNS-a.

HNS bijesan

U HNS-u su, kažu nam izvori, bili bijesni jer nova ravnateljica nije niti stupila na dužnost, a kritizira reformu koju je, kažu, usvojila Vlada. HDZ ju je, kažu, imenovao, a nijedno kadroviranje ne može se provesti bez blagoslova premijera. Oni su, pak, imali svoju kandidatkinju, bivšu ravnateljicu Osnovne škole Ivana Cankara Silvanu Svetličić, ali ona nije prošla, dok je Brezak-Stamać izglasana s HDZ-u naklonjenom većinom i rezultat je bio 4:3. No, budući da je glasanje bilo tajno, ne zna se kako je tko glasao.

- Ako ona i dalje bude imala takve stavove za reformu koja je Vladina, morat ćemo razgovarati s premijerom - poručuju iz vrha HNS-a.

Iz HDZ-a neslužbeno kažu kako je neobično da HNS ide rušiti njihovu kandidatkinju na temelju programa kojim je odabrana, a koja tek treba stupiti na dužnost 1. srpnja.

- Ona podupire kurikularnu reformu i sigurno će dodatno pojasniti svoju izjavu - kaže izvor iz HDZ-a. Kasno popodne su i jedna i druga strane reterirale i pokušavale smiriti situaciju. Program nove ravnateljice, kažu sada u HNS-u, je u redu, dok HDZ-ov dio Vlade očekuje da se situacija smiri.

- Ona je tamo radi struke, a ne radi politike. Stav Vlade je da je kurikularna reforma neupitna i očekujemo da se stvari smire - poručuju iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24