UPITNI SVJEDOCI

MINISTRICA KONTAKTIRALA RAVNATELJICU ŠKOLE U KOJOJ JE VJEROUČITELJ GOVORIO KAKO SRBIMA TREBA NABIJATI KOLCE NA GLAVE 'Šaljemo u školu krizni tim!'

 

Hoće li učenici koji su 29. studenoga prošle godine slušali sat vjeronauka kod vjeroučitelja Krešimira Bagarića, kada je, navodno, pred djecom iznosio diskriminirajuće izjave protiv Srba i Muslimana, ipak svjedočiti u kaznenome postupku koji zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo vodi protiv njega, još sa sigurnošću nije poznato.

Bagarić je u petak pritvoren u Remetincu na 15 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a zapravo se radi o samo jednoj svjedokinji - zaposlenici škole. Činjenica da učenici razreda, od kojih je jedan mobitelom i zabilježio audiosnimku Bagarićeva govora pred djecom, u policijskoj kaznenoj prijavi nisu predloženi kao svjedoci, izazvala je velik interes javnosti jer prema policijskim informacijama roditelji, navodno, djeci nisu dopustili da svjedoče protiv Bagarića.

Brz postupak

Jučer su se pak pojavile informacije da je taj policijski zaključak pogrešan jer se dvoje roditelja javilo jednom portalu za vijesti te potvrdilo da njihova djeca ipak žele svjedočiti te da ni njih ni druge roditelje iz policije nitko nije niti nazvao i pitao žele li svjedočiti. Kako smo pak neslužbeno doznali, policija je, navodno, obavila obavijesne razgovore samo s nekolicinom roditelja te sastavila službenu zabilješku prema kojoj ti roditelji tvrde da njihova djeca kažu da ne žele svjedočiti, među ostalim i zato što neki smatraju da je vjeroučitelj sve izjavio u afektu.

No, kako nam je jučer pojasnila dr. sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež zagrebačkoga Županijskoga suda, policija, odnosno tijelo koje vodi postupak trebalo je učiniti dodatne napore te provjeriti je li točno da djeca doista ne žele svjedočiti, a ne se zadovoljiti izjavom njihovih roditelja. Naime, premda se poziv maloljetnim svjedocima upućuje preko roditelja, odbijanje roditelja ne znači nužno da djeca ne žele svjedočiti.

- Tada je potrebno poslati stručnjaka, socijalnog pedagoga, koji treba obaviti razgovor s djetetom te vidjeti što predstavlja stvarnu djetetovu volju - rekla nam je sutkinja. Ako pak dijete odbije svjedočiti, ne može ga se na to natjerati silom zakona niti zbog odbijanja davanja iskaza može biti kažnjeno kao odrasla osoba, objašnjeno nam je. Dokaznu radnju ispitivanja djeteta mora provesti sud, dakle organizira se sudsko ročište, a ispitivanje se provodi videolinkom, i to tako da u jednoj sobi sjedi dijete sa socijalnim pedagogom dok su u drugoj sobi sudac, tužitelj, okrivljenik i njegov branitelj, a sve se to provodi kako se dijete ne bi traumatiziralo.

Proces protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je završio u istražnom zatvoru nakon što je na satu vjeronauka pred maloljetnicima pozivao na nasilje i mržnju, morat će biti brz, kažu u policiji. Jedan je od razloga to što je slučaj medijski populariziran, što može utjecati na odluke djece o davanju iskaza.

Učenici bi trebali dati iskaze o tome što se dogodilo 29. studenoga na satu vjeronauka u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca, tijekom kojega je Bagarić, izjavio da je Srbima trebalo nabijati glave na kolce, a Vesnu Pusić i Stjepana Mesića objesiti i baciti u najbližu septičku jamu.

Učenici koji su prisustvovali satu vjeronauka imaju pravo donijeti odluku o tome žele li dati iskaz o slučaju ili to ne žele, upozorava Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

- U ovom je slučaju važno poštovati odluku djeteta o tome želi li reći svoje svjedočanstvo. Ono ne mora biti obavezno, zbog čega djeci treba ponuditi opciju. Ako se odluči svjedočiti, roditelj je odgovoran zaštititi ga od bilo kakvih pritisaka - kaže Gordana Buljan Flander.

Savjet psihologu

Napominje da svakako treba znati da s djecom koja se odluče na svjedočenje neće razgovarati needucirane osobe, nego stručnjaci koji se bave djecom. Ako roditelji i djeca imaju bilo kakvu sumnju i ne mogu odlučiti žele li svjedočiti u ovom slučaju, Buljan Flander preporučuje da se obrate za savjet dječjem psihologu, bilo u Poliklinici, bilo putem Hrabrog telefona, ili MUP-u.

Kako objašnjavaju u Ravnateljstvu policije, maloljetnici svoj iskaz daju u prisutnosti zakonskog zastupnika ili skrbnika, odnosno u nazočnosti roditelja. Prema iskustvima stručnjaka iz Odjela za maloljetnički kriminal, u većini slučajeva maloljetnici se odlučuju za svjedočenje.

Danas je na Facebooku opet reagirala ministrica Blaženka Divjak.

- Situacija u OŠ Matija Gubec je ozbiljna i zato smo hitno kontaktirali ravnateljicu, trenutno dogovaramo sastanak i stavit ćemo na raspolaganje školi krizni tim za psihološku podršku Ministarstva. Isto tako, apeliram na medije da budu maksimalno oprezni pri izvještavanju s obzirom da se radi o maloljetnim učenicima, napisala je ministrica Divjak na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13