SUSRET U ZAGREBU

Ministrica pravosuđa Srbije Kuburović sastala se s predstavnicima srpskih organizacija u Hrvatskoj, Pupovac otkrio o čemu je sve bilo riječi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2019. u 20:19

Zagreb, 080119.
Klub zastupnika SDSS-a odrazao je u Saboru konferenciju za medije na temu Govor mrznje na drustvenim mrezama.
Na fotografiji: Milorad Pupovac.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Ministrica pravosuđa Republike Srbije Nela Kuburović sastala se u srijedu poslijepodne u Zagrebu s predstavnicima organizacija srpske manjine u Hrvatskoj, na čelu s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem, na kojem je bilo riječi kako unaprijediti suradnju između dvije države u suđenjima za ratne zločine.

Ti problemi opterećuju međudržavne odnose, ali istovremeno predstavljaju ozbiljan problem za Srbe u Hrvatskoj, izjavio je nakon sastanka Milorad Pupovac, dodavši da će svaki pozitivan pomak u zaključcima današnjih razgovora hrvatskog ministra i srpske ministrice biti ohrabrenje.

Srbijanska ministrica pravosuđa Kuburović ranije danas sastala se s ministrom pravosuđa Republike Hrvatske Draženom Bošnjakovićem, a na sastanku je rečeno da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka, te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom cilju.

Stanje je veoma teško i ozbiljno, zastoj traje praktično od 2011. i očito da će trebati još puno truda i još susreta da se ono što je danas dogovoreno što je moguće skorije počne i ostvarivati, kazao je Pupovac.

Ministri dviju država dogovorili su i nastavak rada drugog mješovitog Povjerenstva za razmjenu popisa osoba optuženih i osuđenih za kaznena djela ratnih zločina, te da se u njegov rad uključe i predstavnici državnog odvjetništva obiju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država.

Susreti ministara su bili u funkciji toga da se susretnu i drugi kojih se to možda više tiče, a to su pitanje tužiteljstava odnosno odvjetništava u čijim rukama je ta materija, kazao je Pupovac.

Sasvim sigurno je dobro da predstavnici državnih odvjetništava uđu u te razgovore, ali je jako važno da se tome bude do kraja posvećeno. Da se obnovi razina povjerenja, suradnje, razmjene podataka i nivo svijesti do koje mjere je to važno za pravosudne institucije jedne i druge države, ali i pravnu sigurnost građana, posebno mislim u ovom slučaju na pravnu sigurnost Srba u Hrvatskoj, kazao je.

Na situaciju u kojoj je srpska manjina mi upozoravamo dugo, posebno nakon događaja koje smo imali u Vukovaru i kampanje koja je pokrenuta tamo i pritiska na pravosuđe, kazao je Pupovac. U tim pritiscima, ustvrdio je, počelo se pokazivati prstom na ljude koje treba hapsiti i suditi, čime je prekršen čitav niz zakonskih odredbi, čime je ugrožena pravna sigurnost građana srpske nacionalnosti koji žive u Hrvatskoj, i to nije samo međudržavni problem, to je i međunarodni problem jer je Republika Hrvatska potpisnica važnih međudržavnih sporazuma i koji se tiču UN-a i Haškog suda.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira da u školskoj lektiri nema „Dnevnika“ Anne Frank, zapisa židovske djevojčica iz nacističkih logora, Pupovac je kazao: „Kad imate 'Mali ratni dnevnik', koji je još uvijek u lektiri, onda me ne čudi da nema mjesta za Anu Frank“.

Pri tom je mislio na knjigu Stjepana Tomaša „Mali ratni dnevnik“, koji su, prema nekim medijskim tvrdnjama, mnogi roditelji tražili da se ukloni s popisa lektira jer „je u njoj pojam ustaštva prikazan u djelu kao domoljubno poželjan“.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo