ZABORAVILI NOVAC ZA SIROMAŠNE

'MINISTRICU NIKAD NISAM VIDJELA TAKO LJUTU. BILA JE IZVAN SEBE' Otkrivamo kakvu je neugodnost u Ministarstvu izazvala afera koju je razotkrio Jutarnji

Sve buduće odluke i rokove objedinit će, kažu, u zajedničku online platformu

Hoće li itko u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odgovarati zbog skandala sa zaboravljanjem pripreme službene odluke, zbog čega više od 8000 djece primatelja socijalne pomoći nije na vrijeme dobilo novac za školske udžbenike?

Kakve će biti sankcije za neobavljen posao, otkaz ili smjena odgovorne osobe? Jer očito je, nakon izjave da je riječ o grešci birokracije u njezinu ministarstvu i javne isprike roditeljima korisnicima socijalne pomoći, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, iako piramidalno odgovorna, neće snositi posljedice.

Protokol

U Ministarstvu obrazovanja jučer prijepodne vladala je prilično neugodna atmosfera. Nakon što je Jutarnji otkrio skandal sa zaboravljenom odlukom, ministrica Divjak sazvala je sastanak dužnosnika i načelnika svih uprava Ministarstva, pred koje je, doznajemo, stavila naslovnicu Jutarnjeg lista.

Tražila je od odgovornih pismena očitovanja, a od svih suradnika zahtijevala da se ovakvi propusti više nikada ne dogode. Dogovoren je novi protokol po kojemu bi sve buduće odluke, zajedno s vremenikom rokova dovršetka, bile objedinjene najvjerojatnije u zajedničkoj online platformi.

Divjak je jučer zatražila očitovanje uprave u čijoj je nadležnosti priprema odluke, a koju vodi ministričina pomoćnica Lidija Kralj, kao i službe za udžbenike čija je voditeljica Snježana Gernhardt. Je li se greška dogodila zbog prekapacitiranosti nadležne uprave i službe za razvoj udžbenika u istoj upravi ili zbog zaborava i činovničkog nemara, jučer u Ministarstvu nisu znali odgovoriti.

Propusti

- Ministricu nikada nisam vidjela tako ljutu. Bila je izvan sebe - komentirala nam je zaposlenica Ministarstva, uvjerena da je ovaj skandal posljedica preustroja Ministarstva i rigidne smjene čelnika uprava, sektora i službi koju je provela Divjak. Pojedinci u Ministarstvu upozoravaju da je linijom zapovjedne odgovornosti krivnja za gaf sa socijalom na pomoćnici ministrice Lidiji Kralj, koja je na čelu uprave u kojoj je spomenuti sektor zadužen za odluku o sufinanciranju udžbenika.

- Vrlo bih rado preuzela odgovornost za grešku, no nisam bila informirana na vrijeme o propustu na razini službe za udžbenike. Svjesna sam da sam odgovorna za svoju upravu, ali ovo nije prvi put da se prebacuje odgovornost na mene zbog nekog drugog - kaže Kralj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:08