U SLUČAJU OSTAVKE

MINISTROV DRŽAVNI TAJNIK ŽELJKO PLAZONIĆ 'Spreman sam preuzeti Ministarstvo, nisam se slagao s Kujundžićem'

 
 CROPIX

- Nitko još nije službeno razgovarao sa mnom, ali kad bi premijer od mene tražio da preuzmem Ministarstvo zdravstva, prihvatio bih - rekao je u nedjelju poslijepodne za Jutarnji list primarijus Željko Plazonić, Kujundžićev državni tajnik.

Nije se, kaže, još čuo s ministrom i ne zna ništa o detaljima sastanka u Vladi na kojem je navodno zatraženo da Kujundžić podnese ostavku.

Imena primarijusa Plazonića, ali i pomoćnika ministra prof. dr. Vilija Beroša već se dulje spominju kao moguće zamjene za Kujundžića, a sad je sve sigurnije da bi baš jedan od njih dvojice mogao postati ministar.

Za razliku od Plazonića, Beroš je u nedjelju rekao da nije sklon komentiranju spekulacija.

- Uvjeren sam kako će stranka donijeti najbolju moguću odluku koja će biti u korist najvažnijeg dijela sustava, pacijenata - rekao nam je prof. Beroš. Plazonić je pak dodao da se u brojnim stvarima ne slaže s ministrom te kako bi on sigurno drukčije vodio ministarstvo.

- Jasno mi je da bi preuzimanje ministarstva u ovom trenutku, pred izbore, na kratke staze, bio vruć krumpir. Puno se toga treba odraditi, a vremena je malo. Ipak, imam dugogodišnje iskustvo i upoznat sam sa sustavom, kao i s radom Ministarstva tako da smatram da bih bio kompetentan - kaže Plazonić i dodaje kako nema nikakve ambicije u pogledu moći niti mu je u interesu prazno sjedenje u ministarskoj fotelji.

- Ono što me zanima jest isključivo uređenje sustava, konkretni pomaci i, naravno, pacijenti - kaže.

Dodaje kako je situacija s aferama oko ministra naštetila sustavu zdravstva. Fokus se, kaže, sa sustava prebacio na pojedinca, što nikako nije dobro.

- Što se tiče naše suradnje, moram reći da smo često imali drukčija viđenja, od samog vođenja Ministarstva, preko pojedinih projekata. Imao sam više projekata i zamisli za koje smatram da su bile nužne, no ministar nije bio suglasan, pa od toga nije bilo ništa - kaže Plazonić. Zaključuje da je - unatoč tome što je malo vremena za popravak situacije - iznimno važno da Ministarstvo preuzme netko tko ima iskustvo.

- Nije početak mandata, nema se vremena za upoznavanje sa sustavom. To mora biti netko tko već sve zna i može momentalno djelovati. Vremena za gubljenje nema - zaključuje primarijus Plazonić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13