SAMI SE ODALI

‘Miro, trebalo bi poslat‘ priopćenje...‘: Kako je tajnik lokalnog HDZ-a udruzi branitelja naredio da napadne Milanovića

Šef Udruge pripadnika 129. brigade HV-a Karlovac proslijedio je medijima priopćenje, ali i e-mail HDZ-ovca

Tihomir Mamić i Miroslav Rade

"Miro, na ove dolje adrese bi trebalo poslati priopćenje koje je u prilogu" - naputak je koji je Miroslavu Radi, predsjedniku Udruge pripadnika 129. brigade HV-a Karlovac, sa svoga gmaila u ponedjeljak 8. studenoga u 13.57 sati poslao tajnik karlovačkog HDZ-a Tihomir Mamić. Adrese koje se spominju su adrese lokalnih medija, a priopćenje u prilogu je, zapravo, napad na predsjednika države Zorana Milanovića u kojem se tri braniteljske udruge u sukobu između predsjednika i ministra svrstavaju na stranu Marija Banožića.

Naime, ubrzo nakon Mamićeva maila Miroslavu Radi, redakcije su u ponedjeljak dobile priopćenje koje su potpisali spomenuta Udruga pripadnika 129. brigade HV-a Karlovac, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade - Podružnica Karlovačke županije te Udruga ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi. U tom priopćenju tri braniteljske udruge znakovito navode da su se na to priopćenje odlučili "potaknuti nedavnim verbalnim eskapadama predsjednika RH Zorana Milanovića".

Samo "pomogao"

"Zgroženi smo retorikom i primitivnim vrijeđanjima ministra od strane predsjednika... Nitko, a najmanje ministar obrane ne zaslužuje pogrdan naziv "opušak", a gauleiter je toliko nisko da je teško i komentirati", stoji u tom priopćenju. Problem je, međutim, što je to priopćenje, ako je suditi prema mailu koji je poslao Mamić, nastalo u HDZ-u. Razotkrio je to potez Miroslava Rade koji je redakcijama, očito, samo proslijedio mail koji je dobio od HDZ-ovca, pri čemu je proslijedio i njegov naputak "da to priopćenje pošalje". Iz toga bi se moglo zaključiti da su tri braniteljske udruge, zapravo, samo potpisale tekst napisan u HDZ-u. Na pitanje o tome, tajnik karlovačkog HDZ-a Tihomir Mamić u utorak nam je rekao da on nije "ništa pisao, ni potpisao".

- Gledajte, ja sam branitelj, dragovoljac Domovinskog rata... i u kontekstu toga sam im pomogao utoliko što sam im dostavio kontakt adrese medija - rekao nam je Mamić koji je i predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" Karlovačke županije. Na naš upit da je tamo i priopćenje koje je poslao uz adrese i je li ono pisano u HDZ-u, Mamić je odgovorio da nitko iz HDZ-a nije u tome sudjelovao te da je on mail uputio sa svoje privatne adrese. Na dodatne upite oko toga, pogotovo što je tajnik gradskog HDZ-a, nije bio voljan pričati te je znakovito dodao kako će "sve što je izrečeno u lokalnim medijima završiti na sudu".

Neće o detaljima

Miroslav Rade, pak, ima malo drugačiju priču o mailovima. Najprije je rekao da mu je Mamić u mailu poslao "šprancu", da su zajedno to složili, da je netko to morao napisati jer nisu svi bili na jednome mjestu, a on je bio posljednji u tome pa je poslao mail redakcijama. Na upite da pojasni "šprancu" i tko je pisao priopćenje, Rade nije želio konkretno odgovoriti.

- Zajedno smo to radili, neću ulaziti u detalje, nije bitno tko je pisao, netko je morao sjesti za kompjutor i napisati - pojašnjavao nam je Rade. Dodao je kako su na ideju o priopćenju došli u nedjelju kad je s prijateljima bio na kavi. Nije želio reći vidi li što sporno u tome da takva priopćenja dogovara s tajnikom gradskog HDZ-a, niti odgovoriti je li i sam član HDZ-a. Na kraju je, kao i Mamić, požurio završiti naš razgovor.

Slučaj iz Karlovca nije iznenađenje, ali je još jedan u nizu dokaza kako HDZ već godinama manipulira pojedinim braniteljskim udrugama. Dovoljno se prisjetiti samo šatora u Zagrebu u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. I tada je javna tajna bila da dijelovi Hvidre i drugih braniteljskih udruga rade po uputama iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:32